annonse
annonse
annonse

Minst och billigast

Ont om plats?

I ett pyttelitet studentrum finns det inte plats för en stor underhållningscentral. Men man klarar sig fint med bra datorhögtalare och en 32-tums TV.

Spelar högt. Mycket bas. Ok bild.
Ljudet saknar detaljer. Ingen fjärrkontroll.

Alla studenter har en bärbar dator, antingen en PC eller en Mac. Koppla in den till TV:n och ett par bra datorhögtalare, till exempel Logitech Z-2300 – som fick fina betyg i vårt test i majnumret – så eliminerar du dessutom behovet av en DVD- eller CD-spelare. Nu för tiden är det väldigt vanligt att spela både film och musik direkt från laptopen, så varför plåga plånboken mer än nödvändigt? Då är det bättre att lägga pengarna på en bra TV, som den här LCD-modellen från Samsung. 32-tummaren i 5-serien har Full-HD-upplösning (1920×1080), 3 HDMI-ingångar och inte minst PC-ingång som gör det enkelt att koppla in den bärbara datorn direkt.
 
Installation
Logitech-systemet har inbyggd förstärkning och subbas, vilket betyder att man får ett riktigt kraftigt ljud för pengarna. Det finns dock ingen fjärrkontroll, så ljudet måste ställas in från kontrollenheten som sitter fast i högtalarna med en kabel.
Systemet är oerhört enkelt att installera. Koppla in en VGA-kabel till TV:n för att titta på film och video från datorn. Ljudsignalen hämtas från datorns hörlursuttag till högtalarsystemet. Om datorn har en HDMI-utgång kan den med fördel användas, då överförs både bilden och ljudet till TV:n och sedan kan man hämta ut ljudet från TV:n till högtalarna i stället. Då får du dessutom bättre ljud när du tittar på vanliga TV-program.
 
Ljudkvalitet
Logitech-högtalarna låter riktigt trevligt när de är inkopplade till en bärbar dator. Man kan spela förhållandevis högt, med mycket bas. Den tonala sammanhållningen är inte dum alls, även om vi upplever att dialogen är lite beslöjad i det viktiga mellanregistret (där dialog och sångröster ligger) när vi tittar på film.
Det är roligt att man kan spela så förhållandevis högt, det kan du bara glömma att göra med TV:ns inbyggda högtalare. Logitech gör ett tämligen övertygande jobb. Med musik är detta nog ett system som passar bättre till dem som gillar pop och rock än de som föredrar klassiskt. Då tappar man nämligen lite detaljer.

Bästa pris på Minst och billigast
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
<b>PC-högtalare:</b> <br/> Logitech Z-2300 <b> 1 900 kr <br/>TV:</b><br/> Samsung LE32B556 <b> 6 000 kr</b> Totalpris <b>7 900 kr</b>
Pris: 7900,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.