annonse
annonse

test: Technics SL-1000R

Himmelsk comeback

Technics SL-1000R
Technics SL-1000R

Det höga priset överskuggas av en vansinnigt hög kvalitet – för att inte tala om ett vansinnigt bra ljud.

Ljud & Bild tycker

Kolossal kvalitet överallt och himmelskt ljud. Så enkel att använda att till och med farmor kan.
Storleken, vikten och priset. Fast vem bryr sig …

Technics är mest kända för skivspelaren som blev en DJ-favorit: SL-1210.

Men de gjorde grammofoner för highend-marknaden också. En marknad som på 70- och 80-talen var ganska så stor. Sedan kom CD-formatet 1982 och botten gick ur vinylmarknaden – och skivspelarna följde efter.

Miljontals LP-skivor hamnade på soptippen, några ställdes undan i garage, i källare och på vindar och det gick knappt att få tag på en enda skivspelare. Men Technics fortsatte bygga en. SL-1210 för DJ:s.

Ända tills den också försvann.

Technics slutade inte bara med skivspelare när de la ner produktionen av SL-1210, de skrotade hela Technics-avdelningen. För gott, verkade det som.

Men så reste sig den svarta vinylen ur askan igen, något överraskande, och efterfrågan på skivspelare steg sakta men säkert.

Plötsligt gick det att köpa både spelare och skivor, och utgivningen på vinyl ökade markant. Från att ha varit ett format för särskilt intresserade blev vinylen plötsligt rumsren igen.

Nya modeller dök upp nästan som över natten och märken som Rega, Thorens och Pro-ject fick svårt att tillverka tillräckligt många skivspelare för att klara av efterfrågan.

Detta nya intresse för LP-skivor bidrog till försäljningen av elektronik, högtalare och tillbehör, och helt plötsligt var inte 20 000–30 000 kronor dyrt för en skivspelare, bara man var tillräckligt hängiven.

Under tiden hade de ångrat sig borta i Tokyo och bestämt sig för att blåsa liv i Technics igen. Exotisk elektronik med ny teknik och egenutvecklade högtalare fick hifi-pressen att reagera. Var Technics verkligen tillbaka?

Om det fanns något som helst tvivel om den saken så försvann det nog när Technics lanserade en SL-1200GAE på CES-mässan i Las Vegas i januari 2016. En renodlad highend-skivspelare, ingen DJ-maskin. Först i en begränsad upplaga, sedan en serietillverkad version som hette SL-1200G, följd av en billigare SL-1200GR. Plötsligt hade Technics tre skivspelare att erbjuda marknaden.

Nu har de fyra.

Arvet från SP-10

Exotiska skivspelare är inget nytt, inte från Technics heller. Den mest legendariska är kanske det direktdrivna drivverket SP-10 från 1969 och den kompletta spelaren baserad på samma drivverk: SL-1000.

Den förstnämnde användes främst för radiosändningar, SL-1000 MKII var den civila versionen, monterad i en SH-10B3-plint, ofta med en EPA-100-tonarm.

På samma sätt som Technics har återskapat SL-1210 har de nu återskapat SP-10 och SL-1000 i två modeller, som egentligen bara har konceptet gemensamt med de 45-år gamla spelarna.

SL-1000R er basert på det direktedrevne drivverket SP-10R.

 

Började från scratch

Som tidigare är SP-10 bara ett drivverk med separat nätdel. En plint – eller chassi – kan man antingen bygga själv eller vänta tills Technics och andra lanserar sådana som tillbehör. Med anpassning för tonarmsbaser för allt från 9 till 12 tums armrör.

SL-1000R är den kompletta skivspelaren. Med tonarmsbas, tonarm, chassi av stål och aluminium och samma externa nätdel. Med pitch och hastighetsreglering på +/–16 %.

SL-1000R kan ha upp till tre tonarmar samtidigt, så att man kan ha en för gamla monoinspelningar och en till alla andra skivor. Det kräver en armbas som monteras på baksidan eller på sidan av det massiva chassiet, men den armen täcks inte av dammlocket som ingår.

Den 40 kilo (!) tunga skivspelaren är hela 53 cm bred och vilar på justerbara fötter med silikondämpning. De kan låsas till basen med brickor om man inte vill ha mjuk dämpning.

Chassiet i två skikt som vilar på fötterna består av BMC (bulk molding compound) och en 3 cm tjock aluminiumskiva. Drivverket har tre lager med BMC, en gjuten aluminiumram samt en 25 mm topplatta under skivtallriken som väger 7,9 kg.

Installation

Skivtallriken är i sin tur gjord av aluminium och 10 mm mässing i två lager, dämpad med gummi på undersidan och balanserad med 12 tungstensvikter som är infällda. När den sätts fast första gången ska den sänkas ner och skruvas fast på tre punkter i rätt ordning för att få perfekt balans.

Direktdriven skivspelare

Tonarm: 239 mm magnesium s-typ

Pickup: –

Skivtallrik: Mässing/aluminium, 7,9 kg

Utgångar: Analog DIN

RIAA/DAC: Nej/nej

Finjustering av hastighet, höjdjustering, nätdel

Färg: Borstad aluminium och stål

Mått/vikt: 53 x 19 x 40 cm/40 kg

Webb: panasonic.se

Pris: 180 000: