annonse
annonse
annonse

Quad QC-24P

Den glömda juvelen

Välljudande skivspelarförstärkare för erfarna med växande LP-samlingar.

En särdeles lyckad konstruktion med stor ljudbild, tilltalande atmosfär och fyllig klang från vinyl. Fungerar med alla skivspelare och nästan alla pickuper, och har praktiskt nog inbyggd volymkontroll.
Aningen begränsade justeringsmöjligheter, och tydligt brum om man slarvar med jordningen.

Den är inte ny, Quads lilla grammofonförstärkare. Men det innebär inte att den inte är intressant. Åtminstone för dem som letar efter ett bättre RIAA-steg eller en grammofonförstärkare. Dem har det blivit fler av på senare tid, för försäljningen av LP-skivor och grammofoner är bättre än på länge. En skivspelarförstärkare är helt nödvändig för att kunna spela vinylskivor i en anläggning som saknar ingång för skivspelare.

Den billigaste lösningen är en liten adapter för ett par hundralappar, men har man lagt pengar på en bra skivspelare och en påkostad pickup så behöver man något bättre. Som Quads lilla förstärkare. Den är som allt annat Quad har med radiorör designad av legenden Tim DeParavicini, som är lite av en guru i hifi-sammanhang. Det betyder att man kan förvänta sig en klangbild som är mer modern än den klassiska designen.

QC-24P har en särskild förförstärkarutgång med volymkontroll, så att man kan bygga sig en minimalistisk anläggning med enbart grammofon, Quad-förstärkaren och ett par aktiva högtalare. Något för kontoret, eller sommarstugan, kanske?

Val av pickup – MM eller MC – görs med en brytare på baksidan, där det också sitter en omkopplare för känslighet i tre steg. Så att man kan välja hur mycket förstärkning som behövs till pickupen. En pickup med låg utgångsspänning behöver mer förstärkning och då ska omkopplaren vridas till ”High”. Mer än så behöver man inte tänka på, det finns ingen kapacitansjustering eller några RIAA-kurvor att leka med.

Tim DePavaricinis enkla konstruktion är en synnerligen välljudande sådan. Se bara till att jorda skivspelaren ordentligt så finns det knappt något märkbart brus i ljudbilden överhuvudtaget. I stället möts man av en stor ljudbild med mycket atmosfär och nerv. Klangen är varm och behaglig utan att ljudbilden är beslöjad. Den hänger med lekande lätt i komplexa rytmer, det må vara Beautiful South eller Dire Straits. Och är genomskinlig nog för att få fram nyanserna i stora symfonier.

Quad-förstärkaren låter övertygande med allt man utmanar den med och är en glömd juvel i hifi-djungeln. QC-24P bör man absolut fundera på när en uppgradering av den analoga delen av anläggningen står på dagordningen.

Den är inte ny, Quads lilla grammofonförstärkare. Men det innebär inte att den inte är intressant. Åtminstone för dem som letar efter ett bättre RIAA-steg eller en grammofonförstärkare. Dem har det blivit fler av på senare tid, för försäljningen av LP-skivor och grammofoner är bättre än på länge. En skivspelarförstärkare är helt nödvändig för att kunna spela vinylskivor i en anläggning som saknar ingång för skivspelare. Den billigaste lösningen är en liten adapter för ett par hundralappar, men har man lagt pengar på en bra skivspelare och en påkostad pickup så behöver man något bättre. Som Quads lilla förstärkare. Den är som allt annat Quad har med radiorör designad av legenden Tim DeParavicini, som är lite av en guru i hifi-sammanhang. Det betyder att man kan förvänta sig en klangbild som är mer modern än den klassiska designen. QC-24P har en särskild förförstärkarutgång med volymkontroll, så att man kan bygga sig en minimalistisk anläggning med enbart grammofon, Quad-förstärkaren och ett par aktiva högtalare. Något för kontoret, eller sommarstugan, kanske? Val av pickup – MM eller MC – görs med en brytare på baksidan, där det också sitter en omkopplare för känslighet i tre steg. Så att man kan välja hur mycket förstärkning som behövs till pickupen. En pickup med låg utgångsspänning behöver mer förstärkning och då ska omkopplaren vridas till ”High”. Mer än så behöver man inte tänka på, det finns ingen kapacitansjustering eller några RIAA-kurvor att leka med. Tim DePavaricinis enkla konstruktion är en synnerligen välljudande sådan. Se bara till att jorda skivspelaren ordentligt så finns det knappt något märkbart brus i ljudbilden överhuvudtaget. I stället möts man av en stor ljudbild med mycket atmosfär och nerv. Klangen är varm och behaglig utan att ljudbilden är beslöjad. Den hänger med lekande lätt i komplexa rytmer, det må vara Beautiful South eller Dire Straits. Och är genomskinlig nog för att få fram nyanserna i stora symfonier. Quad-förstärkaren låter övertygande med allt man utmanar den med och är en glömd juvel i hifi-djungeln. QC-24P bör man absolut fundera på när en uppgradering av den analoga delen av anläggningen står på dagordningen.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Quad QC-24P
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Skivspelarförstärkare
  • Förförstärkarutgång med volym
  • Skivspelaringång MM och MC
  • Variabel ingångskänslighet
  • Variabel och fast utgång
  • 14 400 kr
  • psaudio.dk
Pris: 14400,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.