annonse
annonse

Test av: Quad 9AS

Lyxljud på skrivbordet

Läcker aktiv högtalare med DAC – och maffigt ljud.

Lyd & Bilde mener

Ytterst angenäm klang med stor ljudbild, potent bas och många ingångar gör att Quad-högtalarna inte bara är praktiska för många ändamål, utan också är fina att lyssna på.
Färgad klang och aningen aggressiv diskant sänker intrycket. De är inte trådlösa.
annonse

Argumenten för aktiva högtalare är inte bara att du slipper högtalarkablar. När förstärkaren sitter på insidan kan det låta bättre också. Och så är det praktiskt. Framför allt i dessa tider, när fler och fler använder mobilen och laptopen som ljudkälla.

Modernare aktiva högtalare – där förstärkaren alltså är inbyggd – kan ett trick till. De har nämligen en inbyggd digitalomvandlare (DAC) som tar hand om signalbehandlingen när du kopplar in en digital ljudkälla. Till exempel laptopen.

Det kan ge ett ännu bättre ljud, plus att det är praktiskt att ha allting på samma ställe: högtalare, förstärkare och DAC. Lilla Quad 9AS som vi testar här har alla ingångar de flesta av oss behöver: USB-port till datorn, optisk och koaxial digitalingång för andra ljudkällor, men även en analog ljudingång.

De är inte trådlösa, så man kan inte strömma musik till dem utan en adapter. Till exempel Airport Express – en liten trådlös router som har USB och optisk ljudutgång.

I den ena Quad-högtalaren sitter DACen med alla ingångarna på baksidan, ett hörlursuttag på sidan och beröringskänsliga fält som används för att styra volym och signalkälla.

Det finns en utgång för subbas också, om man vill ha mer bas, och tittar man efter noga så ser man en omkopplare som ställer in basresponsen i ett av tre lägen: hylla (som dämpar basen), linjär (för de flesta placeringar) och boost (för de tillfällen när högtalaren ställs på golvstativ och behöver lite hjälp för att få upp basnivån).

Baselementet är inte enormt, membrandiametern är 10 centimeter, toppat av en 25-mm diskant. Elementen drivs av en anpassad förstärkare på 65 + 35 watt, och den andra högtalaren har samma konfiguration.

9AS01

Behaglig klangbild
Högtalarnas DAC klarar även högupplösta ljudfiler, upp till 24 bitar, och är alltså perfekt för dem som behöver en liten högtalare som klarar de nya högupplösta formaten. 9AS trivs förvånansvärt bra på stativ så länge basinställningen står i boost-läge, men är egentligen som bäst i ett litet rum. Eller på skrivbordet, i hemstudion eller vid sidan av TV:n.

Den första vändan av testet levde de på ett par rejäla stativ. Utdragna en meter från bakväggen och inkopplade till en MacBook via USB-porten. Andra vändan stod de på skrivbordet, bredvid en iMac kopplad till den optiska ingången.

Till att börja med blev jag förtjust över hur stor och generös ljudbilden blev från den lilla högtalaren i ett stort rum. Med basinställningen på boost var det förbluffande bra potens i basen, men jag upplevde den också som lite trögare i accelerationen än exempelvis Genelec G-modell. Quad-högtalaren har dock en varmare ljudbild, vilket många föredrar. Båda högtalarna har en liten tendens till vassa s-ljud, som även påverkar klangen från cymbaler och virveltrummor.

När 9AS hamnade på skrivbordet upptäckte jag att de färgar ljudet också, särskilt i mellanregistret, i högre grad än jag uppskattar. Det går framförallt ut över röster, men även akustiska instrument där den lätt beslöjade färgningen av klanger åstadkommer en mer livlös ljudbild.

Styrkan ligger i den stora och varma karaktären, den relativt generösa basen och den tilltalande klangbilden. Vi får inte heller glömma bort den praktiska aspekten.

QUAD bak
De är inte trådlösa, men du kan plugga in snudd på alla ljudkällor och har du dessutom en Airport Express så får du en komplett trådlös anläggning.

Slutsats
Om aktiva högtalare står på önskelistan är de små Quad-högtalarna väl värda en provlyssning. Den behagliga klangen och den fylliga ljudbilden gör dem till mycket musikvänliga högtalare, och det överskuggar egentligen dess olater som går att leva med. Priset kan tyckas högt, men AS9 är rejält byggda och har inbyggd DAC och förstärkare.

Fakta & Betyg:
  • Aktiv stativhögtalare
  • 10-cm baselement
  • 25-mm diskant
  • 65 + 35 watt per högtalare
  • 24 bit/192 kHz-digitalomvandlare
  • USB, optisk och koaxial digitalingång
  • Analog ingång
  • Subbas-utgång
  Tillverkare:
  Quad
  Pris:
  11.000,-

  Läs också:

  Radio på resan

  Radio kan man lyssna på var som helst och det bästa av allt är att det är gratis.

  Fickradio

  Pop Travel är perfekt som reseradio för folk på språng.

  Enkel och bra

  Sangean DPR-67 är mycket radio för pengarna och mitt i prick som reseradio.

  Stilren reseradio

  Constellation Aria är en utmärkt radio som tar lite plats och klarar mycket.

  Ett drag av lyx

  Pure-radion blir inte riktigt bärbar förrän man köper till ett batteripack.

  Stereoljud

  Sony-radion spelar i stereo och är välutrustad, med bra pris och lång batteritid.

  Uthållig reseradio

  Lilla Juice Portable spelar längre än de flesta och låter inte dumt alls.

  Budgetvinnaren

  Radionette har inte den minsta, men den bästa billiga reseradion.

  Dubbelt upp

  Den stora Sandstrøm-radion bjuder på bra stereoljud.

  Sann musikglädje

  En del tvingar oss att välja mellan muskler och upplösning, men Bluesound är det närmaste vi kommer både och.

  Kraftfull och välljudande

  Den lilla förstärkaren från Heos sparkar verkligen ifrån sig.

  Komplett underhållningscentral

  Strömningsförstärkaren med flest anslutningar kommer från Klipsch. Och den är väldigt bra.

  På forsidan nu

  4 Gaming-tangentbord

  Gaming är hett och tillbehör till spel säljer som glass i solsken. Vi har nyligen testat spelmöss, spelhörlurar och spelmonitorer....

  Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

  Av omslaget att döma skulle man kunna tro att vi borde förbereda oss för en skräckfilm om ett hemsökt slott....

  Jabra Elite 65T

  Sedan Apple släppte sina AirPods i december 2016 har det hänt mycket och många konkurrenter har hunnit ut på marknaden...

  Sony Xperia XZ2

  Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

  The Big Sick: Charmig kulturkrock

  Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  TÄVLING!

  Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

  Delta i tävlingen

  I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.