annonse
annonse
annonse

Pro-Ject Phono Box DS+

The Missing Link

Många upptäcker till sin förskräckelse att deras förstärkare inte har någon ingång för skivspelare. Då behövs en pickupförstärkare.

Moderna förstärkare och receivrar saknar ofta skivspelaringång. Eftersom pickuper har mycket lägre utgångsspänning och en radikalt annorlunda frekvensrespons kan man inte bara plugga in sladden från grammofonen rakt i CD-ingången.

Man behöver en extra förstärkare. De finns i många former och prisklasser. Från de enklaste för ett par hundralappar till enorma kabinett med många nollor på prislappen.

Lilla Phono Box DS+ från Pro-Ject kostar 4 000 kronor och passar fint till skivspelare med MM- eller MC-pickuper. Den förstärker signalen från båda sorters pickuper och korrigerar LP-skivornas frekvensrespons. Till skillnad från många andra skivspelarförstärkare kan man själv ändra belastningsimpedans, signalstyrka och kapacitans i fyra steg.

Det gör Phono Box DS+ mer flexibel eftersom den kan användas med ett stort urval av pickuper. Inte bara de som har konventionell impedans och utnivå.

Bäst av allt är att den låter förträffligt. Du lägger inte märke till brus eller susningar och ljudbilden är djup, fyllig och dynamisk. Den låter lite färglöst i diskanten om man jämför med den dubbelt så dyra Rega Aria, men är mycket friskare och betydligt flexiblare än Rega Fono.

Phono-boxen är definitivt värd pengarna. Bara att man slipper mikrobrytare – eller ännu värre: måste ta av locket – för att anpassa förstärkaren efter pickupen, gör den värd att ta en närmare titt på. Med en ljudkvalitet av samma kaliber som skivspelare/pickup-kombinationer för minst fem gånger pengarna är Phono Box DS0 ett givet val för kvalitetsmedvetna vinylälskare.

Glöm bara inte att den trivs bäst med ordentliga kablar. Jag använde Audioquest Wild LP, med deras 70-volts batteridrivna bias-system DBS, som ska hålla eventuella tidsavvikelser i schack, men det finns enklare varianter från 800 kronor. Just den här versionen är lite speciell, med DBS som ska stabilisera kabelns elektriska egenskaper, men det viktiga är att man undviker kablar med dålig skärmning och sköra mekaniska egenskaper.

aqu-wild-tonearm

Moderna förstärkare och receivrar saknar ofta skivspelaringång. Eftersom pickuper har mycket lägre utgångsspänning och en radikalt annorlunda frekvensrespons kan man inte bara plugga in sladden från grammofonen rakt i CD-ingången. Man behöver en extra förstärkare. De finns i många former och prisklasser. Från de enklaste för ett par hundralappar till enorma kabinett med många nollor på prislappen. Lilla Phono Box DS+ från Pro-Ject kostar 4 000 kronor och passar fint till skivspelare med MM- eller MC-pickuper. Den förstärker signalen från båda sorters pickuper och korrigerar LP-skivornas frekvensrespons. Till skillnad från många andra skivspelarförstärkare kan man själv ändra belastningsimpedans, signalstyrka och kapacitans i fyra steg. Det gör Phono Box DS+ mer flexibel eftersom den kan användas med ett stort urval av pickuper. Inte bara de som har konventionell impedans och utnivå. Bäst av allt är att den låter förträffligt. Du lägger inte märke till brus eller susningar och ljudbilden är djup, fyllig och dynamisk. Den låter lite färglöst i diskanten om man jämför med den dubbelt så dyra Rega Aria, men är mycket friskare och betydligt flexiblare än Rega Fono. Phono-boxen är definitivt värd pengarna. Bara att man slipper mikrobrytare – eller ännu värre: måste ta av locket – för att anpassa förstärkaren efter pickupen, gör den värd att ta en närmare titt på. Med en ljudkvalitet av samma kaliber som skivspelare/pickup-kombinationer för minst fem gånger pengarna är Phono Box DS0 ett givet val för kvalitetsmedvetna vinylälskare. Glöm bara inte att den trivs bäst med ordentliga kablar. Jag använde Audioquest Wild LP, med deras 70-volts batteridrivna bias-system DBS, som ska hålla eventuella tidsavvikelser i schack, men det finns enklare varianter från 800 kronor. Just den här versionen är lite speciell, med DBS som ska stabilisera kabelns elektriska egenskaper, men det viktiga är att man undviker kablar med dålig skärmning och sköra mekaniska egenskaper. aqu-wild-tonearm
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Pro-Ject Phono Box DS+
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • MM- och MC-förstärkare
  • Flexibel pickup-anpassning
  • Pris: 4 000 kr
  • ljudtema.se
Pris: 4000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.