Philips ORT7500

Digital retroradio

Philips-radions smakfulla design och rena ljud lyckas inte överskugga bristerna.

Plus
Fyllig bas och bra radiomottagare med väldigt bra röståtergivning.
Minus
Tunt mellanregister. Inga tonkontroller.

Dockan har försvunnit och ersatts av Bluetooth, så att man i stället kan strömma musiken trådlöst till Philips-radion. Som är gjuten i samma anda som den ursprungliga Philetta-radion från 50-talet. Och har en tilltalande retrodesign på utsidan och digitalradio och strömning på insidan.

Den dockningslösa versionen har inte riktigt samma kvalitetskänsla som träkabinettet i ORD7300, som vi testade för ett par år sedan. Men så är den här versionen, ART7500, billigare också, trots att Philips har behållit den perforerade bakplattan i aluminium.

Den röda lacken ger ett intryck av att kabinettet är gjutet av plast och utförandet på knappar, rattar och styrpanelen ovanför skärmen sänker kvalitetsintrycket ett snäpp. Jämfört med förra utgåvan.

Radion är enkel att sköta så fort man lagrat alla de 30 stationerna. En process som görs manuellt men efter det går allt som en dans. Det ska finnas en app till radion men den var inte färdig när vi utförde testet.

Tack vare både FM och DAB kan man välja vilket som passar bäst. Mottagningen är felfri och bordsradion plockade enkelt in kanaler på både FM- och DAB-bandet, utan sus, brus, hack eller dropouts i signalstyrka. Radion ska ju stå på samma ställe jämt, så mottagningen råkar ändå aldrig ut för några särskilda svårigheter.

När man tröttnar på att lyssna på radio så är det bara att koppla in mobilen och använda ORT7500 som en trådlös högtalare. Bluetooth-parkopplingen tar tre sekunder första gången man kopplar upp, sedan hittar mobilen Philipsen varenda gång man vrider ingångsväljaren till Bluetooth.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

 

Obalanserad klarhet

När man lyssnar första gången låter radion klockrent och återger röster tydligt. Radioprogram med mycket tal – nyheter, sport eller debatter – är lekande lätta att följa eftersom mellanregistret är klart och tydligt.

Men det är lite tunt också. Det märks inte så väl i röster, men klassisk musik låter lite rörigt, med lite för vassa stråkar och kvinnliga röster. Eftersom det inte finns några tonkontroller eller någon EQ så går det inte att kompensera för obalansen i mellanregistret heller.

Basen är inte dum alls, med god kontroll så länge man inte spelar högt, men den har inte samma fyllighet som en Audio Pro T9 eller en Revo-radio. Det tunna mellanregistret leder också till att diskanten kan låta vass. Med jazz och gamla soulinspelningar var detta inte så framträdande, men vill man spela pianokonserter, Kygo eller Avicii lite högt någon fredagskväll så blir ljudbilden skärande vass.

Med sin ytterst fina radiomottagare är Philips-radion ett bra köp för pengarna, men den håller inte riktigt måttet med musik. I synnerhet när den används som strömningshögtalare till mobilen eller surfplattan.

Provlyssna innan du köper.

 

Dockan har försvunnit och ersatts av Bluetooth, så att man i stället kan strömma musiken trådlöst till Philips-radion. Som är gjuten i samma anda som den ursprungliga Philetta-radion från 50-talet. Och har en tilltalande retrodesign på utsidan och digitalradio och strömning på insidan. Den dockningslösa versionen har inte riktigt samma kvalitetskänsla som träkabinettet i ORD7300, som vi testade för ett par år sedan. Men så är den här versionen, ART7500, billigare också, trots att Philips har behållit den perforerade bakplattan i aluminium. Den röda lacken ger ett intryck av att kabinettet är gjutet av plast och utförandet på knappar, rattar och styrpanelen ovanför skärmen sänker kvalitetsintrycket ett snäpp. Jämfört med förra utgåvan. Radion är enkel att sköta så fort man lagrat alla de 30 stationerna. En process som görs manuellt men efter det går allt som en dans. Det ska finnas en app till radion men den var inte färdig när vi utförde testet. Tack vare både FM och DAB kan man välja vilket som passar bäst. Mottagningen är felfri och bordsradion plockade enkelt in kanaler på både FM- och DAB-bandet, utan sus, brus, hack eller dropouts i signalstyrka. Radion ska ju stå på samma ställe jämt, så mottagningen råkar ändå aldrig ut för några särskilda svårigheter. När man tröttnar på att lyssna på radio så är det bara att koppla in mobilen och använda ORT7500 som en trådlös högtalare. Bluetooth-parkopplingen tar tre sekunder första gången man kopplar upp, sedan hittar mobilen Philipsen varenda gång man vrider ingångsväljaren till Bluetooth.  

Obalanserad klarhet

När man lyssnar första gången låter radion klockrent och återger röster tydligt. Radioprogram med mycket tal – nyheter, sport eller debatter – är lekande lätta att följa eftersom mellanregistret är klart och tydligt. Men det är lite tunt också. Det märks inte så väl i röster, men klassisk musik låter lite rörigt, med lite för vassa stråkar och kvinnliga röster. Eftersom det inte finns några tonkontroller eller någon EQ så går det inte att kompensera för obalansen i mellanregistret heller. Basen är inte dum alls, med god kontroll så länge man inte spelar högt, men den har inte samma fyllighet som en Audio Pro T9 eller en Revo-radio. Det tunna mellanregistret leder också till att diskanten kan låta vass. Med jazz och gamla soulinspelningar var detta inte så framträdande, men vill man spela pianokonserter, Kygo eller Avicii lite högt någon fredagskväll så blir ljudbilden skärande vass. Med sin ytterst fina radiomottagare är Philips-radion ett bra köp för pengarna, men den håller inte riktigt måttet med musik. I synnerhet när den används som strömningshögtalare till mobilen eller surfplattan. Provlyssna innan du köper.  
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Philips ORT7500
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Bluetooth

 • FM/DAB+ radio
 • USB-laddning
 • 3,5 mm analog ljudingång
 • 20 watt effekt
 • Pris: 2000,-

  Har du något att tillägga?

  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

  4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

  test
  Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

  Superb allround-zoom

  Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

  Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

  Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

  Apple turbotrimmar iMac

  De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

  test
  Panasonic Lumix DC-S1R

  Bästa kameran

  Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

  Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

  Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

  test
  Canon EOS RP

  Klipp från Canon

  EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

  Allt om Samsungs QLED-TV 2019

  Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

  test
  Samsung QE65Q900R

  8K mot 4K: ­Teknisk knockout

  Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

  Mässbilder från Sound Society 2019

  Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

  Tidal ger studioljud i iPhone

  Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

  grupptest
  5 trådlösa brusreducerande hörlurar

  Tyst och skönt på flyget

  Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

  test
  Line Magnetic Audio 805iA

  Glödande klangmästare

  En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

  Sonos One får nytt innehåll

  Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

  Vår favoritkamera blir bättre

  Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

  Recension
  Triple Frontier

  Greed is good…

  Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

  test
  RME ADI-2 DAC

  Bästa ljudet vi har hört

  Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

  test
  Stax SR-009s

  Detta är inte ljud – det är magi

  Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

  Recension
  A star is Born

  Gnistrande personkemi

  Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

  Recension
  Venom

  Fisk på torra land!

  Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.