annons
annons

Philips AE8000

Liten världsradio

Den är liten och billig, men välutrustad med analog och digital radio.

Trevlig prislapp och ganska så fylligt ljud. Tar emot lokala kanaler på FM och DAB plus hela världen med webbradio.
Medelmåttig ljudkvalitet med luddigt tal och grumligt mellanregister. Enkelt och plastigt skal.

En liten radio som inte tar mycket plats kan verka lockande. Och när priset inte är det minsta avskräckande så kan det till och med vara ett bra köp. Som den här kan vara. Om man inte är så våldsamt kräsen med ljudkvaliteten, vill säga.

Philips lilla bordsradio har allt de flesta behöver. Ett beskedligt fotavtryck, väldigt enkel skötsel med knappar på fronten, och en fjärrkontroll. Den klarar FM, DAB+ och webbradio så att man kommer åt 30 000 kanaler från hela världen, inte bara lokala och rikstäckande radiostationer.

De mest använda kan lagras i ett minne som rymmer upp till 20 kanaler, så att man snabbt hittar sina favoriter.

Philips-radion saknar Bluetooth, så det går inte att strömma musik till den. Men det finns en analog ljudingång på baksidan – och ett hörlursuttag med stereoljud på fronten.

Som de flesta radioapparater har den klocka med alarm, kom bara ihåg att ställa in det först.

 

Spelar högt, men …

AE8000 är bara 22 cm bred, har en enkel monohögtalare på framsidan och en liten skärm som visar vald kanal och inställningar. Kvalitetsintrycket är inte enormt, med ett enkelt träfiberkabinett och aluminiumfärgade plastknappar.

Ljudet håller dessvärre samma klass. Låt gå för att Philips-radion är billig, men det måste vara möjligt att göra den bättre än så här. På pluskontot finns det dugligt med bas och den spelar relativt högt för att vara så liten.

Röster låter färgade, med tydligt väsandes s-ljud som örat uppfattar som förvrängning, och även om talet är relativt klart så här man tydligt hur mansröster får en märklig betoning i basen.

Men problemet ligger främst i mellanregistret. Det låter nästan grumligt, även om radiosignalerna är stark. I musik ligger röster lite för långt bak i en rent allmänt luddig ljudbild, och bristen på hörbar diskant underlättar inte direkt för diktionen.

Det är lätt att låta sig bli imponerad över att Philips AE8000 spelar så pass högt, men man tröttnar fort på grund av bristerna i ljudkvalitet, som kan vara irriterande för somliga. Det låga priset och kombinationen av webbradio, FM och DAB+ är naturligtvis förmildrande omständigheter.

Men vi köper hellre en Pinell Supersound II eller Radionette Solist.

En liten radio som inte tar mycket plats kan verka lockande. Och när priset inte är det minsta avskräckande så kan det till och med vara ett bra köp. Som den här kan vara. Om man inte är så våldsamt kräsen med ljudkvaliteten, vill säga. Philips lilla bordsradio har allt de flesta behöver. Ett beskedligt fotavtryck, väldigt enkel skötsel med knappar på fronten, och en fjärrkontroll. Den klarar FM, DAB+ och webbradio så att man kommer åt 30 000 kanaler från hela världen, inte bara lokala och rikstäckande radiostationer. De mest använda kan lagras i ett minne som rymmer upp till 20 kanaler, så att man snabbt hittar sina favoriter. Philips-radion saknar Bluetooth, så det går inte att strömma musik till den. Men det finns en analog ljudingång på baksidan – och ett hörlursuttag med stereoljud på fronten. Som de flesta radioapparater har den klocka med alarm, kom bara ihåg att ställa in det först.  

Spelar högt, men …

AE8000 är bara 22 cm bred, har en enkel monohögtalare på framsidan och en liten skärm som visar vald kanal och inställningar. Kvalitetsintrycket är inte enormt, med ett enkelt träfiberkabinett och aluminiumfärgade plastknappar. Ljudet håller dessvärre samma klass. Låt gå för att Philips-radion är billig, men det måste vara möjligt att göra den bättre än så här. På pluskontot finns det dugligt med bas och den spelar relativt högt för att vara så liten. Röster låter färgade, med tydligt väsandes s-ljud som örat uppfattar som förvrängning, och även om talet är relativt klart så här man tydligt hur mansröster får en märklig betoning i basen. Men problemet ligger främst i mellanregistret. Det låter nästan grumligt, även om radiosignalerna är stark. I musik ligger röster lite för långt bak i en rent allmänt luddig ljudbild, och bristen på hörbar diskant underlättar inte direkt för diktionen. Det är lätt att låta sig bli imponerad över att Philips AE8000 spelar så pass högt, men man tröttnar fort på grund av bristerna i ljudkvalitet, som kan vara irriterande för somliga. Det låga priset och kombinationen av webbradio, FM och DAB+ är naturligtvis förmildrande omständigheter. Men vi köper hellre en Pinell Supersound II eller Radionette Solist.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Philips AE8000
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Bordsradio
  • FM/DAB+
  • Webbradio
  • Ljudingång
  • Hörlursuttag
Pris: 1500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-