annons
annons
annons

Test av NuPrime ST-10

En liten kraftkarl

No-nonsense-slutsteg som driver det mesta utan att göra väsen av sig.

Ljud & Bild tycker

  • Att återgivningen är korrekt behöver inte betyda att den är tråkig. Det finns tillräckligt med kraft för att få de flesta högtalare att rocka.

  • Vi befinner oss i en prisklass där konkurrensen är stenhård. Gillar du varmt ljud får du leta någon annanstans.

annons

NuPrime ST-10 är den givna partnern till DAC-10H. Designen och yttermåtten är precis likdana. Frontplatten är däremot helt rensad från kontroller, bortsett från en nästan osynligt strömbrytare och en enda LED-indikator.

Å andra sidan är det – för att vara en effektförstärkare – fullt på baksidan av ST-10. Ett par kraftiga skruv/banan-kontakter till högtalarna samt både balanserade (XLR) och konventionella (RCA ingångar. En omkopplare växlar mellan balanserade och obalanserade signaler. Det finns dessutom en trigger-ingång för fjärrstyrd av/på – från exempelvis NuPrime DAC-10H.

ST-10 är en renodlad effektförstärkare som lämnar 2 x 150 watt. Precis som i NuPrimes övriga förstärkare kör utgångssteget i klass D och resten av kretsarna i klass A.

Skillnaden mot STA-9 som vi testade i septembernumret är att ST-10 bara lämnar 30 watt mer. Ändå kostar den mer än dubbelt så mycket

(Foto: Tillverkare)

(Foto: Tillverkare)

Ljudet

Det är inte personlighet och värme som präglar produkterna från NuPrime. Så om det är den sortens adjektiv du letar efter när du läser tester så är ST-10 inte det mest självklara valet. Det skulle den däremot kunna vara om du letar efter ett neutralt sätt att driva de allra flesta högtalare. I likhet med sina ”kusiner” IDA-16, IDA-8 och nu senast STA-9, sätter den ett ytterst litet fingeravtryck på ljudet som passerar genom den.

Mätt i effekt (och för den sakens skull storlek) är skillnaden mellan ST-10 och den hälften så dyra STA-9 beskedlig. Men effektmätningar, uppmätta med ohmska motstånd, avslöjar långtifrån hela sanningen. Om förstärkarna kopplas till en bra signalkälla, som DAC-10H, så finns det massor av detaljer i båda två. Men när det handlar om rock, som ska spelas högt och genom lite svårare högtalare, så uppvisar ST-10 muskler som står i kontrast till storleken. Här får man en stabil och mäktig bas. Djupt basmuller från Trentemøllers ”…Even Though You’re With Another Girl” får den tyngd det ska ha, och bas- och trumdetaljerna i Ginger Bakers ”Time Be Time” smäller ut i rummet när de spelas genom System Audio Pandion 30.

Uttrycket ”nästan-referens” handlar om att tänja på begreppen: det kräver beslutsamhet. Men NuPrime håller sitt löfte. ST-10/DAC-10H levererar en ljudkvalitet som drar mot det allra bästa, men utan att du behöver sälja båda njurarna för att ha råd.

(Foto: Tillverkare)

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

NuPrime ST-10 har samma kvaliteter som övriga NuPrime-förstärkare. Den är neutral på gränsen till det oengagerande – vilket å andra sidan betyder att den behandlar all musik lika lojalt. Om du vill ha en viss klang så får den komma från resten av kedjan. Det finns tillräckligt med kraft för att få fart på de flesta högtalare, även mer tungdrivna sådana. Värsta konkurrenten är faktiskt NuPrimes egen IDA-16, som bara kostar en tredjedel mer och som har ännu mer råstyrka och en inbyggd förförstärkare och DAC.

Fakta

  • Typ: Stereoeffektförstärkare
  • Effekt: 2 x 150 watt klass A/D (8 ohm)
  • Ingångar: Obalanserad RCA, balanserad XLR
  • Utgångar: 1 par högtalarterminaler (banan/spade)
  • Mått: 21,5 x 5,9 x 39,4 cm
  • Vikt: 6 kg
  • Färg: Svart eller silver
Tillverkare:
NuPrime Audio
Pris:
16.000,-
Importör:
Kavena
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .