annons
annons

Sonos Connect:Amp

Multiroom-kungen

Sonos är en av världens ledande tillverkare inom trådlösa anläggningar. Och det är inte svårt att förstå varför, Connect:Amp är rena drömmen att använda!

Suveränt användarvänlig Stöder Spotify och Wimp
Spelar inte högupplösta musikfiler

Amerikanska Sonos har några års försprång till de andra streaming-märkena. De släppte sin första trådlösa förstärkare redan 2005 och anses i dag vara den ledande tillverkaren av trådlösa multiroom-system.

Användning
Sonos skiljer sig från konkurrenterna genom att upprätta ett eget krypterat nätverk mellan spelarna. För att skicka musik trådlöst till Connect:Amp måste du därför ha en extra ”Bridge”-enhet som är kopplad till routern med kabel, vilket kostar 500 kronor extra. Fördelen är att spelarna inte belastar ditt vanliga wifi-nätverk och att systemet enkelt kan utökas till flera rum.

En annan fördel är att allting är otroligt användarvänligt. Fjärrkontroll-appen Sonos Controller finns till både iOS och Android och är oerhört överskådlig och lätt att använda. Sist men inte minst har Sonos inbyggt stöd för musiktjänsterna Spotify och Wimp, så att du enkelt kommer åt en hel värld av musik.

Connect:Amp är oerhört smidig att installera. Du kopplar den till nätverket, laddar ner Controller-appen till Mac eller PC och trycker på två knappar, så hittar spelare och Controller varandra automatiskt på nätverket. Enklare kan det nästan inte bli, och dessutom är Sonos-systemet mycket stabilt.

Ljudkvalitet
Sonos har en teknisk begränsning som många audiofiler förmodligen tycker är dyster: Connect:Amp är den enda testdeltagaren som inte stöder högupplösta musikfiler, utan är begränsad till vanlig 16-bitars CD-kvalitet. Men det bör påpekas att ljudkvaliteten är mer än tillräckligt hög för att engagera även om man spelar vanlig MP3. Förstärkaren lämnar 55 watt per kanal och har ett varmt, fyllig ljud som är lätt att fängslas av. Den har gott om kraft att driva små stativhögtalare och även medelstora golvhögtalare på bra volym. Ljudet är förvånansvärt bra med tanke på priset, fast det hörs att upplösningen inte är lika bra som hos nykomlingen Bluesound. Heather Novas silkeslena röst återges inte lika mjukt av Sonos-förstärkaren och s-ljuden är en aning skarpare. Basen är också något tamare och mindre väldefinierad. Sonos har visserligen väl så mycket muskler som Bluesound men låter inte speciellt fint om man vräker på för fullt. Det saknas också kraftresurser när vi vill spela riktigt högt med Daft Punk-låten ”Get Lucky”. Sonos är en aning ytligare och får inte med lika mycket djup och detaljer.

Sonos bildetekst
Sonos har testets kanske mest lyckade menysystem. Controller-appen finns till Apple och Android och har inbyggd Spotify- och Wimp-spelare.

Amerikanska Sonos har några års försprång till de andra streaming-märkena. De släppte sin första trådlösa förstärkare redan 2005 och anses i dag vara den ledande tillverkaren av trådlösa multiroom-system. Användning Sonos skiljer sig från konkurrenterna genom att upprätta ett eget krypterat nätverk mellan spelarna. För att skicka musik trådlöst till Connect:Amp måste du därför ha en extra ”Bridge”-enhet som är kopplad till routern med kabel, vilket kostar 500 kronor extra. Fördelen är att spelarna inte belastar ditt vanliga wifi-nätverk och att systemet enkelt kan utökas till flera rum. En annan fördel är att allting är otroligt användarvänligt. Fjärrkontroll-appen Sonos Controller finns till både iOS och Android och är oerhört överskådlig och lätt att använda. Sist men inte minst har Sonos inbyggt stöd för musiktjänsterna Spotify och Wimp, så att du enkelt kommer åt en hel värld av musik. Connect:Amp är oerhört smidig att installera. Du kopplar den till nätverket, laddar ner Controller-appen till Mac eller PC och trycker på två knappar, så hittar spelare och Controller varandra automatiskt på nätverket. Enklare kan det nästan inte bli, och dessutom är Sonos-systemet mycket stabilt. Ljudkvalitet Sonos har en teknisk begränsning som många audiofiler förmodligen tycker är dyster: Connect:Amp är den enda testdeltagaren som inte stöder högupplösta musikfiler, utan är begränsad till vanlig 16-bitars CD-kvalitet. Men det bör påpekas att ljudkvaliteten är mer än tillräckligt hög för att engagera även om man spelar vanlig MP3. Förstärkaren lämnar 55 watt per kanal och har ett varmt, fyllig ljud som är lätt att fängslas av. Den har gott om kraft att driva små stativhögtalare och även medelstora golvhögtalare på bra volym. Ljudet är förvånansvärt bra med tanke på priset, fast det hörs att upplösningen inte är lika bra som hos nykomlingen Bluesound. Heather Novas silkeslena röst återges inte lika mjukt av Sonos-förstärkaren och s-ljuden är en aning skarpare. Basen är också något tamare och mindre väldefinierad. Sonos har visserligen väl så mycket muskler som Bluesound men låter inte speciellt fint om man vräker på för fullt. Det saknas också kraftresurser när vi vill spela riktigt högt med Daft Punk-låten ”Get Lucky”. Sonos är en aning ytligare och får inte med lika mycket djup och detaljer. Sonos bildetekst Sonos har testets kanske mest lyckade menysystem. Controller-appen finns till Apple och Android och har inbyggd Spotify- och Wimp-spelare.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Sonos Connect:Amp
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2 x 55-watts förstärkare
  • Wifi/ethernet
  • Internetradio
  • Ljudformat: MP3, AAC, WMA, OGG, FLAC, ALAC, WAV, AIFF
  • App till iOS och Android
  • Pris: 4 300 kr
Pris: 4300:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-