annons
annons

Sammanfattning

Det är streaming som gäller

Efter att ha testat fem nätverksförstärkare är det helt uppenbart att detta är framtiden.

Med en integrerad förstärkare är man helt fri att välja vilka högtalare man vill. Och när förstärkaren dessutom har inbyggd streaming är det bara att hiva ut förstärkaren och låta CD-skivorna följa efter. Digitala filformat betyder nämligen inte att ljudet är dåligt. Tvärtemot kan det låta bättre än CD.

Alla testets förstärkare är små, med tillräcklig effekt för att driva högtalare av måttlig storlek med övertygelse. Men priserna varierar, och det gör ljudkvaliteten och användarvänligheten också.

Sonos Connect:Amp är kanske den allra enklaste förstärkaren att använda. Automatisk installation och ett krypterat nätverk gör det enkelt att ställa in musikspelare i flera rum. Att lyssna på musik är otroligt användarvänligt tack vare inbyggt stöd för Spotify och Wimp. Det är egentligen mycket som talar för Sonos i det här sammanhanget. Nackdelen är brist på stöd för högupplöst musik, lyckligtvis fungerar systemet utmärkt för normal musiklyssning i upp till CD-kvalitet (16 bitar). Connect:Amp har bara inte lika bergfast ljudbild och samma spänstiga ljud som Bluesound.

Vilket för oss till Bluesound PowerNode. Den har ett nästan exakt likadant gränssnitt som Sonos. Vad som saknas är en desktop-app för PC och Mac som gör det ännu enklare att synkronisera till musiksamslingen. I gengäld stöder Bluesound högupplösta filer och spelar musik på ett mer kontrollerat och dynamiskt sätt än Sonos. Basen är fastare och ljudbilden varmare. I skrivande stund saknas Spotify men idäremot finns Wimp och deras nya HiFi-tjänst med förlustfritt FLAC-format. Sammantaget tycker vi att Bluesound är testets bästa köp.

Lite dyrare än Bluesound är Simple Audio Roomplayer 1. Precis som namnet antyder är detta en väldigt enkel förstärkare att komma igång med. Användandarmässigt har den sina brister men rykten gör gällande att en markant förbättrad version av styrprogrammet är på gång. Rent ljudmässigt är detta ett seriöst alternativ för dig som bryr dig mer om möjligheten att spela högupplöst musik från hårddisk än om komprimerad musik (Spotify och Wimp) direkt från nätet.

Ett steg upp i pris hittar vi två förstärkare. En av dem är Pro-Ject Stream Box DSA. Den har både digitala och analoga ingångar samt internetradio och streaming av många musikformat – även högupplösta. Men varken Spotify eller Wimp. Ljudet motiverar prislappen genom att musiken har en varm och fyllig ljudbild med fin baskontroll och en mycket bättre upplösning än de billigare förstärkarna. Användarvänligheten är en annan historia. Fjärr-appen känns urgammal och har varken sökfunktion eller möjlighet att sätta ihop spellistor.

Naim UnitiQute 2 har ett ljud som är ännu ett snäpp bättre än Pro-Jects och är alltså testets klart mest välljudande förstärkare. Den har analoga och digitala ingångar och stöder högupplösta musikfiler. Inte heller Naim har inbyggd streaming från Spotify eller Wimp. Den har däremot en mycket mer användarvänlig fjärr-app, i synnerhet till iPad. Vi skulle vilja att artistsökningar inte bara visade information och skivbiografi om artisterna utan också visade genvägar till det lokala musikbiblioteket. Men användarvänligheten är faktiskt bra och överskådlig – och med tanke på ljudkvaliteten man får är det ingen tvekan om saken: bäst i test!

Bästa pris på Sammanfattning
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-