annons
annons

Naim UnitiQute 2

Suveränt ljud

Underskatta inte Naims bedårande lilla förstärkare. Bakom det beskedliga David-utseendet döljer sig en musikalisk talang med Goliat-krafter!

Potent ljud Effektiv skötsel
Saknar musiktjänster

Naim är ett märke som åtnjuter stor popularitet nu för tiden. Ursprungliga UnitiQute var en riktig problemlösare som kombinerade streaming, DAB-radio och D/A-omvandling med en hifi-förstärkare i ett kompakt format. Perfekt till en läcker vardagsrumsstereo eller kontorsljud för kräsna.

Uppföljaren UnitiQute 2 har fått en ny D/A-omvandlare (32 bit/192 kHz) och fem digitalingångar. DAB-delen är uppgraderad och stöder numera DAB+. Naim-förstärkaren har USB-port för bärbara enheter och är alltså en väldigt allsidig allroundförstärkare. Displayen på fronten går däremot inte att läsa från soffan om man inte är jaktpilot.

Användning
UnitiQute kommer åt nätverket enkelt och kan styras med iPad-appen N-stream. Gränssnittet är bra men inte perfekt. Naim har lagt ner mycket möda på en databas med musikinformation (tillsammans med amazon.com) där du kan läsa musikrecensioner, artistinformation och hitta ny musik som påminner om den du gillar. Det ironiska är att den här delen av appen ser mycket modernare ut än själva avspelningen. Guiden kan inte användas för att spela skivor du faktiskt äger. Allt du får är en länk till Amazons musikbutik. Det går inte heller att söka med fri text i musiksamlingen.

Det bästa sättet att upptäcka ny musik är som bekant med tjänster som Spotify och Wimp. Naim-boxen har tyvärr inget stöd för någon av dessa. Alternativet är exempelvis en Airport Express och att sedan använda AirPlay till den. Fast då försvinner ju lite av hela vitsen med att skaffa en påkostad streamer.

Ljudkvalitet
Det är med ljudet som UnitiQute 2 utmärker sig positivt. Oh la la!

Heather Novas silkeslena röst har vi knappt hört trivsammare förut. Naim lyckas förmedla känslan och stämningen bättre än någon annan i testet. Musiken lugnar ner sig och blir lättare att känna. Den högupplösta musiken från REM återges med betydligt bättre djup, perspektiv och detaljer än vad rivalen från Pro-Ject lyckas få fram. Det märks att basgitarren har större tyngd, samtidigt som strängarna känns stramare. Naim höjer stämningen markant med Daft Punk och deras ”Get Lucky”. Här finns det rejält med kraft i bastrumman och de 2 x 30 ”hästkrafterna” måste ha matats med åtskilligt kraftfoder för Naim UnitiQute 2 har massor av kraft och kontroll och kan spela oerhört högt utan att tappa orken.

Naim bildetekst
Naims fjärr-app finns till iPhone och iPad men ännu så länge inte till Android. Spellistor går att göra direkt i appen. Naim har en databas med information om artister, men den är ingen ersättning för Spotify och Wimp.

Naim är ett märke som åtnjuter stor popularitet nu för tiden. Ursprungliga UnitiQute var en riktig problemlösare som kombinerade streaming, DAB-radio och D/A-omvandling med en hifi-förstärkare i ett kompakt format. Perfekt till en läcker vardagsrumsstereo eller kontorsljud för kräsna. Uppföljaren UnitiQute 2 har fått en ny D/A-omvandlare (32 bit/192 kHz) och fem digitalingångar. DAB-delen är uppgraderad och stöder numera DAB+. Naim-förstärkaren har USB-port för bärbara enheter och är alltså en väldigt allsidig allroundförstärkare. Displayen på fronten går däremot inte att läsa från soffan om man inte är jaktpilot. Användning UnitiQute kommer åt nätverket enkelt och kan styras med iPad-appen N-stream. Gränssnittet är bra men inte perfekt. Naim har lagt ner mycket möda på en databas med musikinformation (tillsammans med amazon.com) där du kan läsa musikrecensioner, artistinformation och hitta ny musik som påminner om den du gillar. Det ironiska är att den här delen av appen ser mycket modernare ut än själva avspelningen. Guiden kan inte användas för att spela skivor du faktiskt äger. Allt du får är en länk till Amazons musikbutik. Det går inte heller att söka med fri text i musiksamlingen. Det bästa sättet att upptäcka ny musik är som bekant med tjänster som Spotify och Wimp. Naim-boxen har tyvärr inget stöd för någon av dessa. Alternativet är exempelvis en Airport Express och att sedan använda AirPlay till den. Fast då försvinner ju lite av hela vitsen med att skaffa en påkostad streamer. Ljudkvalitet Det är med ljudet som UnitiQute 2 utmärker sig positivt. Oh la la! Heather Novas silkeslena röst har vi knappt hört trivsammare förut. Naim lyckas förmedla känslan och stämningen bättre än någon annan i testet. Musiken lugnar ner sig och blir lättare att känna. Den högupplösta musiken från REM återges med betydligt bättre djup, perspektiv och detaljer än vad rivalen från Pro-Ject lyckas få fram. Det märks att basgitarren har större tyngd, samtidigt som strängarna känns stramare. Naim höjer stämningen markant med Daft Punk och deras ”Get Lucky”. Här finns det rejält med kraft i bastrumman och de 2 x 30 ”hästkrafterna” måste ha matats med åtskilligt kraftfoder för Naim UnitiQute 2 har massor av kraft och kontroll och kan spela oerhört högt utan att tappa orken. Naim bildetekst Naims fjärr-app finns till iPhone och iPad men ännu så länge inte till Android. Spellistor går att göra direkt i appen. Naim har en databas med information om artister, men den är ingen ersättning för Spotify och Wimp.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Naim UnitiQute 2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2 x 30-watts förstärkare
  • Wifi/nätverk
  • DAB+/Internetradio
  • USB-port, 5 digitalingångar
  • Ljudformat: MP3, AAC, WMA, OGG, FLAC, ALAC, WAV, AIFF
  • Stöder 24 bit/192 kHz
  • Fjärrkontroll-app (iOS)
  • Pris: 12 500 kr
Pris: 12500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-