McIntosh MT5

Godmodig grammofon

Du sparar 20 000 om du köper den här i stället för toppmodellen och du tappar inte i ljudkvalitet. Dubbel vinst.

Plus
Gediget byggd skivspelare med magnetisk upphängning och bergfast musikförmedling. En av de bästa vi har testat på länge.
Minus
Highend kostar.

Naturligtvis är det skillnad på McIntosh MT5 och den dyrare MT10 som vi testade i fjol. Det skiljer 30 000 kronor i pris men du förlorar inte mycket i ljudkvalitet. MT5 påminner starkt om sin storebror men McIntosh har sparat pengar på flera områden. Bland annat är vikten reducerad med fem kilo eftersom chassi och akryltallrik är mindre och lättare.

Tonarmen och MC-pickupen är också en smula enklare, men både tonarmen och skivtallriken sitter fortfarande i keramiska lager och har magnetiskt upphängning för att minimera friktion – precis som på MT10 som kostar 107 000 kronor. Det testet finns att läsa på ljudochbild.se.

Den remdrivna akryltallriken vilar på ett keramiskt lager och lyfts av ett magnetfält med hjälp av små neodym-magneter för att reducera friktionen när den snurrar. Tonarmen har samma konstruktion som armen på MT10 och är utrustad med ett armrör av duraluminium som sitter med horisontella och vertikala lager av safir och keramik. Längst ut på armen sitter en MC-pickup med elliptiskt slipad nål och 2,5 mV utnivå. 1 kohms impedans innebär att den passar de allra flesta RIAA-steg som är gjorda för MC-pickuper. Till exempel det som sitter innaför MC-ingången i den integrerade förstärkaren MA8000.

Analog
Ljudet är av det avslappnade och naturliga slaget, men kan överraska med förvånansvärt direkt dynamik. Som i Jan Gunnar Hoffs ”Living”-pianoinspelningar, utgivna på 2L. Där blir man medryckt av styrkan i den dynamiska kontrasten och kan vältra sig i en välvårdat raffinerad klang. Där den stora flygelns klangbotten framträder bättre än med många andra skivspelare vi har testat.

Mest uppseendeväckande av allt var kanske sättet på vilket MT5 gav liv åt lite äldre analoga inspelningar. Joao och Astrud Gilbertos samarbete med jazzsaxofonisten Stan Getz är välbekant musik som jag sällan hört så levande som här. När saxofonen dyker upp i ”Girl From Ipanema” är den dynamiska kontrasten frapperande bra.

En gammal klassisk inspelning från 60-talet med Wolfgang Schneiderhan, som spelar Beethovens violinkonsert i D-dur (opus 61) tillsammans med Berlinerfilharmoniker, var en ren njutning. Ett bevis på att bra musik kan beröra när den förmedlas med inlevelser och god teknik. Ett lyckat samspel alltså, mellan framlidne Wolfgang Schneiderhan och den nykomponerade McIntosh-spelaren. Som jag anser vara en utmärkt kandidat till din sista skivspelare. Bättre resumé kan den inte få.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Naturligtvis är det skillnad på McIntosh MT5 och den dyrare MT10 som vi testade i fjol. Det skiljer 30 000 kronor i pris men du förlorar inte mycket i ljudkvalitet. MT5 påminner starkt om sin storebror men McIntosh har sparat pengar på flera områden. Bland annat är vikten reducerad med fem kilo eftersom chassi och akryltallrik är mindre och lättare. Tonarmen och MC-pickupen är också en smula enklare, men både tonarmen och skivtallriken sitter fortfarande i keramiska lager och har magnetiskt upphängning för att minimera friktion – precis som på MT10 som kostar 107 000 kronor. Det testet finns att läsa på ljudochbild.se. Den remdrivna akryltallriken vilar på ett keramiskt lager och lyfts av ett magnetfält med hjälp av små neodym-magneter för att reducera friktionen när den snurrar. Tonarmen har samma konstruktion som armen på MT10 och är utrustad med ett armrör av duraluminium som sitter med horisontella och vertikala lager av safir och keramik. Längst ut på armen sitter en MC-pickup med elliptiskt slipad nål och 2,5 mV utnivå. 1 kohms impedans innebär att den passar de allra flesta RIAA-steg som är gjorda för MC-pickuper. Till exempel det som sitter innaför MC-ingången i den integrerade förstärkaren MA8000. Analog Ljudet är av det avslappnade och naturliga slaget, men kan överraska med förvånansvärt direkt dynamik. Som i Jan Gunnar Hoffs ”Living”-pianoinspelningar, utgivna på 2L. Där blir man medryckt av styrkan i den dynamiska kontrasten och kan vältra sig i en välvårdat raffinerad klang. Där den stora flygelns klangbotten framträder bättre än med många andra skivspelare vi har testat. Mest uppseendeväckande av allt var kanske sättet på vilket MT5 gav liv åt lite äldre analoga inspelningar. Joao och Astrud Gilbertos samarbete med jazzsaxofonisten Stan Getz är välbekant musik som jag sällan hört så levande som här. När saxofonen dyker upp i ”Girl From Ipanema” är den dynamiska kontrasten frapperande bra. En gammal klassisk inspelning från 60-talet med Wolfgang Schneiderhan, som spelar Beethovens violinkonsert i D-dur (opus 61) tillsammans med Berlinerfilharmoniker, var en ren njutning. Ett bevis på att bra musik kan beröra när den förmedlas med inlevelser och god teknik. Ett lyckat samspel alltså, mellan framlidne Wolfgang Schneiderhan och den nykomponerade McIntosh-spelaren. Som jag anser vara en utmärkt kandidat till din sista skivspelare. Bättre resumé kan den inte få.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på McIntosh MT5
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Remdriven skivspelare
  • MC-pickup
  • Magnetisk upphängning
  • Pris: 73 000 kr
  • psaudio.dk
Pris: 73000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.