annonse
annonse
annonse

McIntosh MT10

Silkesspinnaren

Det är en paradox att vinylförsäljningen ökar nu när alla kan strömma musik nästan gratis. Men den här skivspelaren förklarar varför.

Stor och djup ljudbild Potent dynamik Rika klangfärger Gedigen byggkvalitet
Saknar en smula upplösning Högt pris
annonse

Man skulle kunna tro att grammofonerna hör till en svunnen tid. Undanstuvade på vindar och i källare. Bortglömda, precis som maxisinglar, LP och EP från en tid då digitalt bara var något ett armbandsur kunde vara. Men faktum är att vinylformatet vägrar dö. Och att skivförsäljningen ökar. Bara 2012 med 67 procent. Och för ett par år sedan såldes det inte fler än ett par hundra grammofoner, men nu har den siffran mångdubblats.

Det kan verka märkligt i en tidsålder när alla har tillgång till nästan gratis musik på nätet från Spotify och Wimp. Knappa bara in namnet på låten eller artisten och tryck på play. Betalningen är redan fixad via streaming-tjänstens prenumeration, så musiken börjar spela direkt utan krångel. Du kan till och med ta med dig spellistorna till mobilen och strömma musiken trådlöst till högtalarna hemma.

Enkelt, bekvämt och billigt.

Vem kunde väl tro att det i dessa tider går att sälja vinylskivor för 200–300 kronor styck? Stora, opraktiska och kostsamma som de är. För att inte tala om dammet, hacken, reporna och det klassiska knastrandet som slitna LP-skivor dras med.

Vägrar dö
Men inget av detta tycks alltså skrämma iväg kunderna. Skivbutiker river ner CD-hyllor och bygger LP-hyllor i stället, och det är inte bara äldre som har givit grammofonerna en renässans. Enligt branschundersökningar strömmar ungdomarna till den mer rituella avspelningen av musik och den varma klangen som vinylen kan ha.

Det är kanske inte så konstigt att urvalet av skivspelare är större än på länge. Desto konstigare är att detta faktiskt är McIntoshs första! Man skulle ju kunna tro att en tillverkare som har hållit på ända sedan 1949 – året efter LP-formatet lanserades – hade en lång rad grammofoner på sitt samvete, men så är det alltså inte. MT10 är deras första någonsin. Å andra sidan är det en seriös highend-spelare, insvept i McIntoshs klassiska design, och med kostsam teknik inuti chassiet av rostfritt stål.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
MT10 klarar alla hastigheter: 33, 45 och 78 varv.

Massiv kvalitet
Den totala vikten är 19 kilo. MT10 använder sig av massa i stället för fjädrar för att dämpa vibrationer. Alla mekaniska delar är med i kedjan av genomtänkta lösningar. Som den sju centimeter tjocka, remdrivna skivtallriken av akryl som vilar på ett keramiskt lager, där ett magnetfält som skapas av små neodym-magneter lyfter tallriken för att minimera friktionen. Tonarmen har ett armrör av duraluminium (en extra styv aluminiumlegering med koppar, magnesium och mangan) som har horisontella och vertikala lager med två upphängningar av keramik och safir. I änden av tonarmen sitter en MC-pickup med elliptiskt slipad nål, inkapslad i ett hus av ebenholts, som lämnar 0,5 volts utgångsspänning. Det betyder att MT10 måste kopplas till en skivspelaringång eller ett särskilt grammofonsteg (RIAA-steg) som är anpassat för MC-pickuper.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nålupphängningen skyddas av resonansdämpande ebenholts.

Tonarmen och pickupen och många andra delar är hämtade från översta hyllan hos tyska Clearaudio. Vilket kan leda tankarna till en Cadillac som har motor, växellåda och drivverk från BMW. Stil och substans på samma gång.

Raffinerad musikalisk värme
Om man har gjort det förut är det lekande lätt att installera MT10. Ett par droppar på tallriksaxeln, försiktig montering och justering av pickupen – en halvtimmes arbete är allt som behövs. Kom ihåg att trä på silikonremmen och att lägga den tunna filtmattan på skivtallriken och skivvikten ovanpå LP:n. That’s it!

Jag kopplade MT10 till Ayres fenomenalt välljudande grammofonförstärkare P-5xe, som i sin tur kopplades till 250-wattaren McIntosh MA7000 med hjälp av balanserade Silent Wire NF Referentz-kablar.

Skivtallriken snurrar igång och når sin marschhastighet relativt fort, och håller den sedan. En liten lysdiod lyser upp under akryltallriken och när pickupnålen väl är i skivspåret är det bara att luta sig tillbaka.

Till en början tror man knappt att det en skivspelare man lyssnar på. Musiken svävar på en svart bakgrund helt utan brus eller knaster. Mellan tonerna är det fullständigt tyst. Ljudbilden är stor och fyllig, klangen varm och insmickrande. Avslappnande, men bara tills dynamiken sparkar in musiken i magtrakten och du tror att du lyssnar på en highend-CD-spelare. Inte en grammofon.

Den dynamiska kontrasten gör att jag sprätter till ibland och även om jag vet att det går att få en ännu skarpare återgivning, en ännu stramare bas och en gnutta luftigare diskant, så saknar jag ingenting. McIntosh-spelaren presenterar en fullskalig ljudbild som dämpar allt överflödigt och hellre belyser musikens klangharmonier. Till exempel i Keith Jarretts ”Still Live” där jazztrion presenteras med en skrämmande levande tredimensionalitet. Pianots djupa klang blir aldrig påträngande, och korta solon på ståbas skickar vibrationer direkt mot soffan samtidigt som Jack DeJohnettes metronom-aktiga knackande på kanten av virveltrumman smäller i öronen. Allt är otroligt välbalanserat och klangen raffinerad, även i röster, stråkar och blåsinstrument.

McIntosh_MT10Angle
Tonarmen vilar på ett lager av keramik och safir, en kombination som ska hålla resonanser borta från armröret och pickupnålen.

Samlingsplattan Quiet Winter Night från 2L med Hoff Ensemble är tekniskt så drivande bra att man måste klia sig i öronen. Helene Bøksles glasklara vokal och Mathias Eicks klagande trumpet återges med samma oklanderligt naturliga och neutrala klang. Du kan absolut få mycket av den här känslan med en Rega-spelare för 5 000 kronor, eller en Linn LP12 Majik för 30 000, men ingen av dem har en lika fullskalig presentation av musiken som McIntosh MT10 helt oansträngt lyckas få fram.

En djupdykning i skivsamlingen slutade med en Japan-pressning av Dire Straits ”Love Over Gold”. Varken titellåten eller den 14 minuter långa ”Telegraph Road” har någonsin smort mina hörselgångar med ett sådant välljud. En fullriggad Linn LP12 har kommit nära, detsamma kan jag säga om Pro-ject Xtension 12 – och även Thorens TD350 – men ingen av dem låter lika raffinerat, öppet och naturligt.

För ett lyckligt fåtal
De är inte många, men jag gissar på att de är lyckliga. Ägarna av en McIntosh MT10, alltså. Detta är en skivspelare för dem som framför allt älskar musik och som inte tycker det är roligt att behöva fintrimma grammofonen varje gång de ska snurra vinyl. McIntosh-spelaren ställer man in en gång för alla, sedan levererar den varorna varenda gång. Klangen är fantastiskt avslappnad och naturlig men spelaren saknar inte alls dynamik eller glöd. Kvaliteten är enastående rakt igenom och jag tvivlar på att någon som har en skivspelare av den här kalibern får för sig att byta ut den. Det är nämligen inte säkert att det blir bättre. Fast sådant vet de flesta som har en McIntosh-förstärkare redan allt om.

Man skulle kunna tro att grammofonerna hör till en svunnen tid. Undanstuvade på vindar och i källare. Bortglömda, precis som maxisinglar, LP och EP från en tid då digitalt bara var något ett armbandsur kunde vara. Men faktum är att vinylformatet vägrar dö. Och att skivförsäljningen ökar. Bara 2012 med 67 procent. Och för ett par år sedan såldes det inte fler än ett par hundra grammofoner, men nu har den siffran mångdubblats. Det kan verka märkligt i en tidsålder när alla har tillgång till nästan gratis musik på nätet från Spotify och Wimp. Knappa bara in namnet på låten eller artisten och tryck på play. Betalningen är redan fixad via streaming-tjänstens prenumeration, så musiken börjar spela direkt utan krångel. Du kan till och med ta med dig spellistorna till mobilen och strömma musiken trådlöst till högtalarna hemma. Enkelt, bekvämt och billigt. Vem kunde väl tro att det i dessa tider går att sälja vinylskivor för 200–300 kronor styck? Stora, opraktiska och kostsamma som de är. För att inte tala om dammet, hacken, reporna och det klassiska knastrandet som slitna LP-skivor dras med. Vägrar dö Men inget av detta tycks alltså skrämma iväg kunderna. Skivbutiker river ner CD-hyllor och bygger LP-hyllor i stället, och det är inte bara äldre som har givit grammofonerna en renässans. Enligt branschundersökningar strömmar ungdomarna till den mer rituella avspelningen av musik och den varma klangen som vinylen kan ha. Det är kanske inte så konstigt att urvalet av skivspelare är större än på länge. Desto konstigare är att detta faktiskt är McIntoshs första! Man skulle ju kunna tro att en tillverkare som har hållit på ända sedan 1949 – året efter LP-formatet lanserades – hade en lång rad grammofoner på sitt samvete, men så är det alltså inte. MT10 är deras första någonsin. Å andra sidan är det en seriös highend-spelare, insvept i McIntoshs klassiska design, och med kostsam teknik inuti chassiet av rostfritt stål. OLYMPUS DIGITAL CAMERA MT10 klarar alla hastigheter: 33, 45 och 78 varv. Massiv kvalitet Den totala vikten är 19 kilo. MT10 använder sig av massa i stället för fjädrar för att dämpa vibrationer. Alla mekaniska delar är med i kedjan av genomtänkta lösningar. Som den sju centimeter tjocka, remdrivna skivtallriken av akryl som vilar på ett keramiskt lager, där ett magnetfält som skapas av små neodym-magneter lyfter tallriken för att minimera friktionen. Tonarmen har ett armrör av duraluminium (en extra styv aluminiumlegering med koppar, magnesium och mangan) som har horisontella och vertikala lager med två upphängningar av keramik och safir. I änden av tonarmen sitter en MC-pickup med elliptiskt slipad nål, inkapslad i ett hus av ebenholts, som lämnar 0,5 volts utgångsspänning. Det betyder att MT10 måste kopplas till en skivspelaringång eller ett särskilt grammofonsteg (RIAA-steg) som är anpassat för MC-pickuper. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Nålupphängningen skyddas av resonansdämpande ebenholts. Tonarmen och pickupen och många andra delar är hämtade från översta hyllan hos tyska Clearaudio. Vilket kan leda tankarna till en Cadillac som har motor, växellåda och drivverk från BMW. Stil och substans på samma gång. Raffinerad musikalisk värme Om man har gjort det förut är det lekande lätt att installera MT10. Ett par droppar på tallriksaxeln, försiktig montering och justering av pickupen – en halvtimmes arbete är allt som behövs. Kom ihåg att trä på silikonremmen och att lägga den tunna filtmattan på skivtallriken och skivvikten ovanpå LP:n. That’s it! Jag kopplade MT10 till Ayres fenomenalt välljudande grammofonförstärkare P-5xe, som i sin tur kopplades till 250-wattaren McIntosh MA7000 med hjälp av balanserade Silent Wire NF Referentz-kablar. Skivtallriken snurrar igång och når sin marschhastighet relativt fort, och håller den sedan. En liten lysdiod lyser upp under akryltallriken och när pickupnålen väl är i skivspåret är det bara att luta sig tillbaka. Till en början tror man knappt att det en skivspelare man lyssnar på. Musiken svävar på en svart bakgrund helt utan brus eller knaster. Mellan tonerna är det fullständigt tyst. Ljudbilden är stor och fyllig, klangen varm och insmickrande. Avslappnande, men bara tills dynamiken sparkar in musiken i magtrakten och du tror att du lyssnar på en highend-CD-spelare. Inte en grammofon. Den dynamiska kontrasten gör att jag sprätter till ibland och även om jag vet att det går att få en ännu skarpare återgivning, en ännu stramare bas och en gnutta luftigare diskant, så saknar jag ingenting. McIntosh-spelaren presenterar en fullskalig ljudbild som dämpar allt överflödigt och hellre belyser musikens klangharmonier. Till exempel i Keith Jarretts ”Still Live” där jazztrion presenteras med en skrämmande levande tredimensionalitet. Pianots djupa klang blir aldrig påträngande, och korta solon på ståbas skickar vibrationer direkt mot soffan samtidigt som Jack DeJohnettes metronom-aktiga knackande på kanten av virveltrumman smäller i öronen. Allt är otroligt välbalanserat och klangen raffinerad, även i röster, stråkar och blåsinstrument. McIntosh_MT10Angle Tonarmen vilar på ett lager av keramik och safir, en kombination som ska hålla resonanser borta från armröret och pickupnålen. Samlingsplattan Quiet Winter Night från 2L med Hoff Ensemble är tekniskt så drivande bra att man måste klia sig i öronen. Helene Bøksles glasklara vokal och Mathias Eicks klagande trumpet återges med samma oklanderligt naturliga och neutrala klang. Du kan absolut få mycket av den här känslan med en Rega-spelare för 5 000 kronor, eller en Linn LP12 Majik för 30 000, men ingen av dem har en lika fullskalig presentation av musiken som McIntosh MT10 helt oansträngt lyckas få fram. En djupdykning i skivsamlingen slutade med en Japan-pressning av Dire Straits ”Love Over Gold”. Varken titellåten eller den 14 minuter långa ”Telegraph Road” har någonsin smort mina hörselgångar med ett sådant välljud. En fullriggad Linn LP12 har kommit nära, detsamma kan jag säga om Pro-ject Xtension 12 – och även Thorens TD350 – men ingen av dem låter lika raffinerat, öppet och naturligt. För ett lyckligt fåtal De är inte många, men jag gissar på att de är lyckliga. Ägarna av en McIntosh MT10, alltså. Detta är en skivspelare för dem som framför allt älskar musik och som inte tycker det är roligt att behöva fintrimma grammofonen varje gång de ska snurra vinyl. McIntosh-spelaren ställer man in en gång för alla, sedan levererar den varorna varenda gång. Klangen är fantastiskt avslappnad och naturlig men spelaren saknar inte alls dynamik eller glöd. Kvaliteten är enastående rakt igenom och jag tvivlar på att någon som har en skivspelare av den här kalibern får för sig att byta ut den. Det är nämligen inte säkert att det blir bättre. Fast sådant vet de flesta som har en McIntosh-förstärkare redan allt om.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på McIntosh MT10
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Remdriven skivspelare
  • Akryltallrik
  • Tonarmsupphängning med safir och keramik
  • MC-pickup (0,5 mV)
  • 33, 45 och 78 varv
  • 19 kilo
Pris: 79000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.