annonse
annonse

Test av: Marantz SA-10

Din sista CD-spelare

Marantz referens-SACD-spelare tar hand om alla digitala ljudmedier du kan hitta. Den kostar en hel förmögenhet – och låter som två!

Ljud & Bild tycker

Hittar saker på CD-skivorna som du inte visste fanns där. Och spelar alla ljudfiler.
Inget trådlöst ljud eller nätuppkoppling. Finns få SACD-skivor. Oj, vad den kostar!
annonse

Precis som de flesta tillverkare av hemelektronik byter Marantz ut sina vanliga konsumentserier årligen. Men så fort går det inte längst upp på den översta nivån i sortimentet. Där släpper man inte ut några nya modeller på marknaden förrän det handlar om tvättäkta innovationer. Och det gör det nu.

Marantz referensserie har några år på nacken vid det här laget. Förstärkaren PM-11 S3 och SACD-spelaren SA-11 S3 kommer båda från 2013. Vad de knåpat ihop på Marantz sedan dess fick vi se i november, när de avtäckte märkets nya toppmodeller i Eindhoven i Holland. Marantz legendariske ljudtrollkarl Ken Ishiwata visade upp den integrerade förstärkaren PM-10 och SACD-spelaren SA-10. Vi beställde omedelbart exemplar av båda för test. I skrivande stund är inte förstärkaren klar för leverans ännu, men den senaste tiden har vi haft SA-10 på besök i testrummet.

Nischat format
SA-10 spelar inte bara CD utan även högupplösta SACD (Super Audio CD). Formatet har aldrig fått någon större spridning (det har givits ut ungefär 6 200 titlar sedan det kom 1999), men skivornas ljudformat, DSD, blir alltmer utbrett bland audiofiler som utbytesformat för högupplöst ljud.

Utöver CD och SACD spelar SA-10 DVD-skivor med ljudfiler i de flesta format. Och än viktigare i en tid när fysiska medier ständigt tappar mark är att den inbyggda DACen (om den nu kan kallas för en sådan, se separat beskrivning) kan användas för att omvandla ljud från alla signalkällor. Så den dagen du har köpt din sista CD kan du fortfarande använda SA-10.

(Foto: Tillverkare)

Som man kan förvänta sig av en superlyxprodukt av det här slaget är utförandet oklanderligt. Kabinettet är gjort av tjock, vibrationsdämpande aluminium. Eller rättare sagt: en sandwich-konstruktion av aluminium och koppar som ska garantera fullkomlig avskärmning från strålning utifrån. Knapparna och CD-luckan rör sig precist och läckert och från skåran där den mjukt böjda aluminiumfronten möter displayen i mitten flödar blått ljus. Allt är så läckert och välgjort att man vill äta upp det med ögonen!

Spelar allt utom nätet
Även om fronten är enkel och stilren så har Marantz fått plats med ett hörlursuttag med 6,3 mm-jack. Baksidan, som är gjord av koppar, rymmer i stort sett alla sorters in- och utgångar som man kan tänka sig. Det finns koaxial och optisk in- och utgång, USB A (till USB-lagringsenheter) och USB B (till dator). Alla analoga utgångar är rodiumpläterade guldkontakter av högsta kvalitet. Och så finns det naturligtvis obalanserade och balanserade utgångar. Naturligtvis eftersom både SA-10 och den tillhörande förstärkaren PM-10 har balanserad signalväg rakt igenom.

Om man bortser från balanserade AES/EBU-digitalingångar – och det kan man gott tillåta sig att göra – så finns ett komplett urval av direkta digitalingångar på SA-10. Däremot finns ingen trådlös uppkoppling eller nätverkskontakt. Ska du njuta av musikstreaming eller internetradio så får du alltså göra det med hjälp av en dator eller en streaming-mottagare med digitalutgång.

Fjärrkontrollen är en stilren och prydlig – och förvånansvärt tung – historia i plast. Den är så tung att man undrar om det finns tyngder i den för att få den att verka gedigen. Även om den inte har samma höga byggkvalitet som spelaren så fyller den sin funktion, även när SA-10 används som D/A-omvandlare för andra ljudkällor.

Bara en skiva till!
Testet av Marantz SA-10 har tagit längre tid än det brukar. Inte för att det tar lång tid att upptäcka dess uppenbara kvaliteter, utan för att det är så himla svårt att stänga av musiken och sätta sig vid tangentbordet, man kan ju bara lyssna på EN enda skiva till …

Oavsett om det handlar om att sätta på en CD, spela en ljudfil från NAS-disken eller låta musiken strömma in från Tidal så är vi vana vid att det rör sig om stora eller små upplevelser. Att det finns några album och låtar som låter helt läckert, medan andra är småtrista rent hifi-mässigt.

Det är lätt att känna igen den ursprungliga analogsignalen i en 1-bits DSD-signal. Det förenklar omvandlingen. Grafik: Marantz.

När man lyssnar med SA-10 är det som att få hela sin musiksamling förnyad med bättre producerade versioner av samma skivor. Inte helt olikt den gången jag köpte de första ”half speed mastered”-specialversionerna av ”Crime of the Century” och ”The Dark Side of the Moon”. Fast bättre, och vansinnigt mycket dyrare.

Det finns naturligtvis fortfarande bra och dåliga inspelningar, men ljudet är mycket bättre än jag trodde att det gick att få från dem.

Fakta & Betyg:
  • Ingångar: Digital USB A/B, koaxial, optisk, styrsignaler
  • Utgångar: Analog (RCA), balanserad analog (XLR), koaxial, optisk, styrsignaler
  • Upplösning: 32 bit/384 kHz (USB), DSD64, DSD128 och DSD256 (11,2 MHz)
  • Filformat: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV, AIFF, DSD
  • Mått/vikt: 44,0 x 12,7 x 41,9 cm/18,4 kg
  • Färg: Svart, guld
  Tillverkare:
  Marantz
  Pris:
  65.000,-
  Importör:
  Septon electronic

  Läs också:

  Användbar allroundare

  Spelaren från Teac låter ungefär som den ser ut och är ett bra val både estetiskt och ljudmässigt.

  Skenet bedrar

  NAD kör över konkurrenterna med en skivspelare som har det där lilla extra.

  Bästa budgetspelaren

  Rega visar varför de betraktas som nummer 1 när det gäller ljud för varje krona.

  Billig rakt igenom

  Sällan har det varit så tydligt att priset återspeglar vad man får för pengarna.

  Recordmaster

  Piffa upp skivsamlingen med skivspelare som även är en snygg möbel.

  Skivspelare för nybörjare

  Om man brinner för vinyl och vill starta en skivsamling så behöver man en grammofon. Men vilken?

  Kvalitet, helt enkelt

  McIntoshs billigaste skivspelare ska definitivt inte dömas efter sitt utseende. Inuti den bor det förbluffande mycket kvalitet – och ljudkvalitet.

  Digital brobyggare

  Om du vill behålla CD-samlingen men är nyfiken på att testa något nytt så kan Marantz mediespelare vara en ”gateway drug” till streaming.

  Tre önskningar på en gång

  Rotel T-14 är mycket mer än bara en radio, den är en avancerad nätverksspelare också.

  DAC med många tricks

  PS Audios digitalomvandlare är även en förförstärkare med helt analoga kretsar. Men det är framför allt med digitala signaler som den glänser.

  Djävulens lillebror

  Danska Gryphon naglar fast dig mot väggen med en djävulskt bra förstärkare, kanske den allra bästa i sin klass.

  Bergfast välljud

  Reloop förtjänar uppmärksamhet för sina skivspelare, helt enkelt för att man får mycket för pengarna.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts