Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: HiFime Sabre 9018

Topp-DAC till bottenpris

Sabres lilla USB-digitalomvandlare sätter en ny standard för hur långt man kan komma för nästan inga pengar alls.

Av / 2016-10-03 - 06:00
HiFime Sabre 9018
John Hvidlykke

Ljud & Bild testar ofta digitalomvandlare – DACar. Och eftersom allt fler byter ut CD-spelaren mot ljudfiler på hårddisken blir särskilt digitalomvandlare med USB-ingång helt oumbärliga. Datorns inbyggda ljudkort kan duga för Windows systemljud, men trots att det utlovar HD-ljud så håller det inte måttet som hifi-källa.

Engelska Eastern Audio Technology Ltd ligger bakom märket Hifime som säljer hifi-komponenter till så låga priser att alla har råd att vara med. Huvudperson i detta test är HiFime Sabre 9018 USB DAC. Som namnet antyder är det en USB-baserad digitalomvandlare som bygger på ESS konverteringschip Sabre 9018K2M. Det är en av de mest populära och välrenommerade kretsarna för digitalomvandlare i audiofilklassen. Men att hitta den i en postorderpryl som bara kostar drygt 700 kronor inklusive frakt från Belgien är sällsynt.

Sabre 9018-omvandlaren är så enkel och diskret som det nästan bara är möjligt: en liten plastlåda där det sticker ut en kort USB-kabel i ena änden och i andra änden sitter en 3,5 mm minijack-kontakt. Utgången kan antingen driva ett par hörlurar eller kopplas till en linjeingång på stereon.

DACen kopplas till datorn (Windows, Mac eller Linux) och känns snabbt igen som ett externt ljudkort. Den kräver inte någon drivrutin och kan spela upp filer med en upplösning på upp till 24 bit/96 kHz. DSD-filer och HD-ljud med högre samplingsfrekvens än 96 kHz stöds inte.

 

I gott sällskap

HiFime-omvandlaren kopplades ihop med en dator som hade högupplösta, förlustfria musikfiler. Som förstärkare användes en kombination från NuPrime som bestod av förförstärkaren DAC-10H och effektförstärkaren ST-10. Högtalarna var System Audio Pandion 30. Förstärkarkombinationen kostar 32 000 kronor och högtalarna 70 000. Alltså en anläggning som sammanlagt kostar nästan 150 gånger mer än den lilla omvandlaren! Som jämförelse använde vi den inbyggda USB-omvandlaren i DAC-10H-förförstärkaren.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ljudet

Låt mig börja med att säga att HiFime-DACen låter bra. Förbaskat bra. Det finns en transparens som man inte är van vid i den här prisklassen och scenen bakom och runt högtalarna är stor och öppen. Det hörs inte heller någon antydan till hårdhet eller några problem med upplösningen. Det låter nästan för bra för att vara sant.

Ett byte till NuPrime-DACen gav ett överraskande resultat. Inte på grund av den stora skillnaden mellan Hifimes DAC och den 20 gånger dyrare NuPrime. Utan tvärtom för att de nästan låter lika bra! När man växlar mellan de två hör man fler likheter än olikheter. Båda kännetecknas av en bra och stor rumsåtergivning och ett mycket rent och detaljerat mellan- och diskantregister.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Två sidor av samma mynt

Men kan det vara …? En titt på specifikationerna till HiFime och NuPrime DAC-10 löser mysteriet: båda omvandlarna bygger på samma Sabre ES9018K2M DAC-chip. Och även om DAC-chipet bara är en av komponenterna i en digitalomvandlare (utan en bra analogdel och strömförsörjning kommer man ingen vart) så sätter den gränsen för vad som går att åstadkomma. Och i det här fallet går det att åstadkomma en hel del!

När vi testar brukar vi utgå från vad produkterna kostar. Om en apparat kostar lika mycket som en lyxsemester så tillåter vi oss att ställa högre krav än vi gör på en pryl som kostar lika mycket som inträdet till Liseberg. Men HiFimes DAC är så bra att den tål att jämföras med konkurrenter som kostar många gånger mer.

En av den här testarens favoritlåtar är ”I’m Confessin’” från albumet ”Jazz at the Pawnshop.” Här är ljudet av vibrafonen superklart och klingande, medan saxofonen är precis lika spröd och torr som den ska vara. Den 20 gånger dyrare digitalomvandlaren målar upp samma ljudbild, fast med lite mer klarhet runt instrumenten. Men skillnaden är väldigt liten.

I Roger Waters-låten ”Three Wishes” från ”Amused to Death”-albumet används 3D-tekniken QSound för att göra effekter med rumsinformationen. Om anläggningen är tillräckligt bra kan man höra röster och ljud komma från alla möjliga håll i lyssningsrummet. HiFime-omvandlaren skapar en ljudbild som breder ut sig långt ut mot sidorna av högtalarna. Med NuPrime DAC-10 blir scenen ytterligare en smula större och rummet känns mer homogent.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

HiFime Sabre 9018 USB DAC ger förbluffande mycket hifi för en förbluffande liten peng. Till ett pris som är en gnutta över de allra billigaste USB-ljudkorten kan du förvandla din dator till en musikkälla av hög karat. Du får varken massor av ingångar, trendig design eller rader av förgyllda WBT-kontakter. Men de inre talangerna – som i det här fallet är den briljanta Sabre-omvandlaren – finns verkligen på plats. Så om du annars är nöjd med din analoga förstärkare är detta en billig digital uppgradering som får våra allra varmaste rekommendationer.

Ljud & Bild tycker

Fantastiskt prisvärt ljud. Lägg till en dator så har du en ljudkälla av riktigt hög kvalitet. Bara USB-ingång och ingen fysisk volymkontroll. Men för de här pengarna är det fantastiskt!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen