annons
annons

Hall Audio 2x8W

Aktivera dina högtalare

Dansk miniförstärkare sätter trådlös fart på dina passiva högtalare.

Du får en trådlös Bluetooth-mottagare och stereoförstärkare för samma peng som en vanlig BT-adapter. Och den låter till och med bra
Inget aptX. Begränsad effekt, och ljudet drar åt det vassa hållet. Men för de här pengarna låter det himmelskt!

Allt fler högtalare får inbyggd elektronik. För bara ett par år sedan var aktiva, trådlösa högtalare sällsynta. I dag håller de på att bli lika utbredda som de traditionella passiva.
Om du egentligen är nöjd med dina passiva högtalare, men vill kunna strömma musik trådlöst från mobilen, surfplattan eller den bärbara datorn, så kan lösningen vara en trådlös mottagare. En sådan går att få tag i för ett par hundralappar och uppåt, hela vägen upp till välsaltade highend-varianter.

En annan lösning skulle kunna vara Hall Audio 2x8W, som är en enkel ”aktiveringsbox” för passiva högtalare. Som namnet antyder är det tal om en stereoförstärkare med en effekt på 8 watt per kanal. Den har inbyggd Bluetooth-mottagare plus en analog ljudingång för andra ljudkällor, till exempel en TV.
2x8W är Hall Audios första produkt. Bakom varumärket finns dansken Ulrik Tuemand, som driver företaget hemifrån, där de trådlösa förstärkarna sätts ihop av VD:n själv. Det handlar alltså om en tvättäkta gräsrotsindustri.

Foto: Hall Audio
Foto: Hall Audio

Hall Audio 2x8W är bokstavligt talat en liten svart låda. En svart plastdosa av samma typ som elektronikpysslare använder. Enda dekorationen på framsidan är en liten tygetikett med företagets namn. På baksidan hittar man fyra rejäla banankontakter, som också klarar avskalad kabel. En omkopplare väljer mellan Bluetooth-mottagaren och den analoga ljudingången. Strömförsörjningen tas om hand av en extern 12-voltsnätdel av samma typ som till bärbara datorer. Med 5 ampere till förfogande finns det rikligt med ström för att kunna leverera utlovade 8 watt till varje kanal. Speciellt eftersom förstärkaren arbetar i klass D med mycket hög verkningsgrad.

Skötseln är simpel, eftersom man bara kan välja om man ska lyssna på Bluetooth eller den analoga ingången. Det finns ingen av/på-strömbrytare men strömförbrukningen på tomgång är så låg att det inte skulle göra någon märkbar skillnad på elräkningen. Det är dock lite opraktiskt att ingångsväljaren sitter på baksidan. I synnerhet eftersom det här är en dosa som de flesta nog tänker gömma undan. App-styrning hade varit den bästa lösningen, men det skulle också ha gjort förstärkaren mycket dyrare och mer komplicerad.

Förstärkaren går automatiskt i parkopplingsläge när man väljer Bluetooth och det är enkelt att göra anslutningen. Tyvärr stöds inte aptX-protokollet i nuvarande version, men enligt Hall Audio arbetas det på saken.

Foto: Hall Audio
Foto: Hall Audio

Ljudet

För ett pris som ligger nära de billigaste rena Bluetooth-adaptrarna är förväntningarna lågt ställda. Så det är lite av en överraskning att dra igång Tidal HiFi och sätta på musiken. Det låter nämligen riktigt bra. I Dánjals ”Give Me” låter fiol och mandolin fint och sprött, och känslan av rumsakustiken är levande.

Sedan finns alla de begränsningar som ingår i en produkt som bara kostar ett fåtal procent av vad de flesta förstärkare vi testar brukar kosta. Den pyttelilla Hall Audio-förstärkaren har en fin nivå i basen, men orkar inte få stora, tunga baselement att starta och framför allt stanna på samma sätt som kraftigare förstärkare. Diskantåtergivningen drar dessutom en smula åt det vassare hållet. Effekten på 8 watt är utmärkt för hyfsat effektiva högtalare (en känslighet på 88–90 dB eller högre är ett klart plus!), men när volymen skruvas upp så försvinner öppenheten och instrument flyter ihop. Precis som vad som händer med de flesta förstärkare när de pressas hårdare än vad de klarar av.

Foto: Hall Audio
Foto: Hall Audio

Slutsats

Hall Audio 2x8W är en sympatisk liten no-nonsense-förstärkare, byggd av personer som är modiga nog att utmana de stora. För de här pengarna kan man inte förvänta sig särskilt mycket. Detta är faktiskt den billigaste hifi-förstärkare för hemmabruk som vi någonsin har testat. Trots det levererar den ett ljud som fungerar fint med ”riktiga” högtalare. Vi skulle inte föreslå att ha den i vardagsrummet, men ställ in den i arbetsrummet eller barnrummet tillsammans med det där paret högtalare som du inte har hjärta att sälja eller ge bort, så blir det ljuv musik!

Allt fler högtalare får inbyggd elektronik. För bara ett par år sedan var aktiva, trådlösa högtalare sällsynta. I dag håller de på att bli lika utbredda som de traditionella passiva. Om du egentligen är nöjd med dina passiva högtalare, men vill kunna strömma musik trådlöst från mobilen, surfplattan eller den bärbara datorn, så kan lösningen vara en trådlös mottagare. En sådan går att få tag i för ett par hundralappar och uppåt, hela vägen upp till välsaltade highend-varianter. En annan lösning skulle kunna vara Hall Audio 2x8W, som är en enkel ”aktiveringsbox” för passiva högtalare. Som namnet antyder är det tal om en stereoförstärkare med en effekt på 8 watt per kanal. Den har inbyggd Bluetooth-mottagare plus en analog ljudingång för andra ljudkällor, till exempel en TV. 2x8W är Hall Audios första produkt. Bakom varumärket finns dansken Ulrik Tuemand, som driver företaget hemifrån, där de trådlösa förstärkarna sätts ihop av VD:n själv. Det handlar alltså om en tvättäkta gräsrotsindustri. [caption id="attachment_61671" align="alignnone" width="1000"]Foto: Hall Audio Foto: Hall Audio[/caption] Hall Audio 2x8W är bokstavligt talat en liten svart låda. En svart plastdosa av samma typ som elektronikpysslare använder. Enda dekorationen på framsidan är en liten tygetikett med företagets namn. På baksidan hittar man fyra rejäla banankontakter, som också klarar avskalad kabel. En omkopplare väljer mellan Bluetooth-mottagaren och den analoga ljudingången. Strömförsörjningen tas om hand av en extern 12-voltsnätdel av samma typ som till bärbara datorer. Med 5 ampere till förfogande finns det rikligt med ström för att kunna leverera utlovade 8 watt till varje kanal. Speciellt eftersom förstärkaren arbetar i klass D med mycket hög verkningsgrad. Skötseln är simpel, eftersom man bara kan välja om man ska lyssna på Bluetooth eller den analoga ingången. Det finns ingen av/på-strömbrytare men strömförbrukningen på tomgång är så låg att det inte skulle göra någon märkbar skillnad på elräkningen. Det är dock lite opraktiskt att ingångsväljaren sitter på baksidan. I synnerhet eftersom det här är en dosa som de flesta nog tänker gömma undan. App-styrning hade varit den bästa lösningen, men det skulle också ha gjort förstärkaren mycket dyrare och mer komplicerad. Förstärkaren går automatiskt i parkopplingsläge när man väljer Bluetooth och det är enkelt att göra anslutningen. Tyvärr stöds inte aptX-protokollet i nuvarande version, men enligt Hall Audio arbetas det på saken. [caption id="attachment_61669" align="alignnone" width="1000"]Foto: Hall Audio Foto: Hall Audio[/caption]

Ljudet

För ett pris som ligger nära de billigaste rena Bluetooth-adaptrarna är förväntningarna lågt ställda. Så det är lite av en överraskning att dra igång Tidal HiFi och sätta på musiken. Det låter nämligen riktigt bra. I Dánjals ”Give Me” låter fiol och mandolin fint och sprött, och känslan av rumsakustiken är levande. Sedan finns alla de begränsningar som ingår i en produkt som bara kostar ett fåtal procent av vad de flesta förstärkare vi testar brukar kosta. Den pyttelilla Hall Audio-förstärkaren har en fin nivå i basen, men orkar inte få stora, tunga baselement att starta och framför allt stanna på samma sätt som kraftigare förstärkare. Diskantåtergivningen drar dessutom en smula åt det vassare hållet. Effekten på 8 watt är utmärkt för hyfsat effektiva högtalare (en känslighet på 88–90 dB eller högre är ett klart plus!), men när volymen skruvas upp så försvinner öppenheten och instrument flyter ihop. Precis som vad som händer med de flesta förstärkare när de pressas hårdare än vad de klarar av. [caption id="attachment_61670" align="alignnone" width="1000"]Foto: Hall Audio Foto: Hall Audio[/caption]

Slutsats

Hall Audio 2x8W är en sympatisk liten no-nonsense-förstärkare, byggd av personer som är modiga nog att utmana de stora. För de här pengarna kan man inte förvänta sig särskilt mycket. Detta är faktiskt den billigaste hifi-förstärkare för hemmabruk som vi någonsin har testat. Trots det levererar den ett ljud som fungerar fint med ”riktiga” högtalare. Vi skulle inte föreslå att ha den i vardagsrummet, men ställ in den i arbetsrummet eller barnrummet tillsammans med det där paret högtalare som du inte har hjärta att sälja eller ge bort, så blir det ljuv musik!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Hall Audio 2x8W
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Effekt: 2 x 8 watt
  • Princip: Klass D
  • Trådlöst: Bluetooth 4.0
  • Anslutningar: Aux (3,5 mm stereo-minijack)
  • Nätdel: 12 V, 5 A
  • Mått: 11,3 x 4,1 x 8,5 cm
  • Vikt: 0,3 kg
Pris: 1000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-