annonse
annonse
annonse

Pioneer XDP-100R

Mars 2016Pioneer XDP-100R

Flaggskeppet som kan ”allt”

Med Android och pekskärm är det bara telefonsamtal som en mobil gör bättre.

Android-användare kan glädja sig åt Lollipop-operativsystem. Den förinstallerade musikspelaren är lysande och man kan köra strömningstjänster. Ljudkvaliteten är superb och tillräckligt kraftig för att driva många hörlurar. Minnet går att utöka med två microSD-kort.
Vi hade kunnat tänka oss ännu högre utnivå, så att det gick fint att driva även tungdrivna studiohörlurar. Designen är kantig och lite stor.

Pioneer XDP-100R skiljer sig från andra spelare genom att den kör Android. Det betyder att man kan ladda ner appar som Spotify och Tidal, och dessutom Netflix och spel. Det som skiljer den från en smartmobil är att den inte kan ringa eller ta bilder. Vi har tidigare testat Android-spelaren Sony NW-ZX2, som är väsentligt dyrare (12 000 kronor) men som i likhet med lillebror ZX100 inte orkar driva svåra hörlurar.

Pioneer-spelaren stöder i princip alla musikformat och är den första vi har testat med fullt MQA-stöd. Det är ett format som packar ihop högupplöst musik till mycket mindre filstorlekar genom att ”vika ihop” ljudbilden och lägga de ultrasoniska frekvenserna under det hörbara registrets brusgolv. En process som packas upp helt utan kvalitetsförluster i andra änden av signalkedjan. Formatet är så nytt att vi inte haft tillgång till sådana filer under testet, så vi har inte undersökt den här funktionen.

XDP-100R har 32 GB inbyggt minne, vilket räcker till ungefär 30 högupplösta album. Det går att utöka med två microSD-kort på 200 GB vardera. Det lär räcka för de flesta. Batteritiden anges till 16 timmar, vilket är helt OK.

Spelaren är ganska så stor, eftersom skärmen är på hela 4,7 tum. Den är kantigare än en typisk mobiltelefon och stötdämparna längst ner och längst upp – där den senare har formen av ett rackhandtag – är inte särskilt läckra. Gudskelov går de att skruva av.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ljudkvalitet

Precis som Sony ZX100 låter Pioneer-spelaren mycket luftigt och upplöst. Det är en fröjd att lyssna på högupplöst musik, oavsett om den är klassisk med Trondheimsolistene eller mer funky med Daft Punk. Och lyssna bara på albumet ”Dilate” med Ani Difranco! Slide-gitarren i ”Done Wrong” svävar angenämt i höger öra och ljudbilden är stor och rymlig. Anis känslosamma röst framträder tydligt och basgitarren är lika upplöst som djup. Oerhört imponerande, och till skillnad från Sony ZX100 och ZX2 finns det faktiskt så mycket kräm i 100R att de kan driva mina öppna Audio-Technica ATH-R70r. Precis tillräckligt.

Pioneer har högre gain än både Sony och min iPhone 6s Plus och den släpper igenom musikens nerv på ett helt annat sätt än mobiltelefonen. Den har däremot inte lika mycket muskler som FiiO X5, som med sina superkrafter kan driva ännu svårare hörlurar. Det finns EU-regler om hur hög nivå en bärbar spelare får ge ifrån sig, men den kinesiska FiiO-spelaren är också CE-godkänd så det kan verka som om både Sony och Pioneer har varit väl försiktiga med volymkontrollen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Skötseln är oklanderlig och ljudet likaså. Pioneer har inte sparat in på något, bortsett från inbyggd lagringsplats men det går gudskelov att råda bot på med två microSD-kort. Maskinvaran är snabb, den förinställda musikspelaren är användarvänlig och det finns inte mycket att klaga på. Bortsett från en lite kantig form och en ljudnivå som precis är hög nog, men som inte kan mäta sig med exempelvis den kinesiska FiiO X5. De allra mest tungdrivna hörlurarna blir ett problem för XDP-100R. Inofficiellt kan det gå att hacka gain-kontrollen i Android-enheter, till exempel via androidaudiohacks.com. Kolla på eget ansvar. Under alla omständigheter spelar Pioneer-spelaren tillräckligt högt med de flesta hörlurar, och låter sagolikt.

Pioneer XDP-100R skiljer sig från andra spelare genom att den kör Android. Det betyder att man kan ladda ner appar som Spotify och Tidal, och dessutom Netflix och spel. Det som skiljer den från en smartmobil är att den inte kan ringa eller ta bilder. Vi har tidigare testat Android-spelaren Sony NW-ZX2, som är väsentligt dyrare (12 000 kronor) men som i likhet med lillebror ZX100 inte orkar driva svåra hörlurar.Pioneer-spelaren stöder i princip alla musikformat och är den första vi har testat med fullt MQA-stöd. Det är ett format som packar ihop högupplöst musik till mycket mindre filstorlekar genom att ”vika ihop” ljudbilden och lägga de ultrasoniska frekvenserna under det hörbara registrets brusgolv. En process som packas upp helt utan kvalitetsförluster i andra änden av signalkedjan. Formatet är så nytt att vi inte haft tillgång till sådana filer under testet, så vi har inte undersökt den här funktionen.XDP-100R har 32 GB inbyggt minne, vilket räcker till ungefär 30 högupplösta album. Det går att utöka med två microSD-kort på 200 GB vardera. Det lär räcka för de flesta. Batteritiden anges till 16 timmar, vilket är helt OK.Spelaren är ganska så stor, eftersom skärmen är på hela 4,7 tum. Den är kantigare än en typisk mobiltelefon och stötdämparna längst ner och längst upp – där den senare har formen av ett rackhandtag – är inte särskilt läckra. Gudskelov går de att skruva av.[caption id="attachment_60027" align="alignnone" width="625"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption]

Ljudkvalitet

Precis som Sony ZX100 låter Pioneer-spelaren mycket luftigt och upplöst. Det är en fröjd att lyssna på högupplöst musik, oavsett om den är klassisk med Trondheimsolistene eller mer funky med Daft Punk. Och lyssna bara på albumet ”Dilate” med Ani Difranco! Slide-gitarren i ”Done Wrong” svävar angenämt i höger öra och ljudbilden är stor och rymlig. Anis känslosamma röst framträder tydligt och basgitarren är lika upplöst som djup. Oerhört imponerande, och till skillnad från Sony ZX100 och ZX2 finns det faktiskt så mycket kräm i 100R att de kan driva mina öppna Audio-Technica ATH-R70r. Precis tillräckligt.Pioneer har högre gain än både Sony och min iPhone 6s Plus och den släpper igenom musikens nerv på ett helt annat sätt än mobiltelefonen. Den har däremot inte lika mycket muskler som FiiO X5, som med sina superkrafter kan driva ännu svårare hörlurar. Det finns EU-regler om hur hög nivå en bärbar spelare får ge ifrån sig, men den kinesiska FiiO-spelaren är också CE-godkänd så det kan verka som om både Sony och Pioneer har varit väl försiktiga med volymkontrollen.[caption id="attachment_60028" align="alignnone" width="650"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption]

Slutsats

Skötseln är oklanderlig och ljudet likaså. Pioneer har inte sparat in på något, bortsett från inbyggd lagringsplats men det går gudskelov att råda bot på med två microSD-kort. Maskinvaran är snabb, den förinställda musikspelaren är användarvänlig och det finns inte mycket att klaga på. Bortsett från en lite kantig form och en ljudnivå som precis är hög nog, men som inte kan mäta sig med exempelvis den kinesiska FiiO X5. De allra mest tungdrivna hörlurarna blir ett problem för XDP-100R. Inofficiellt kan det gå att hacka gain-kontrollen i Android-enheter, till exempel via androidaudiohacks.com. Kolla på eget ansvar. Under alla omständigheter spelar Pioneer-spelaren tillräckligt högt med de flesta hörlurar, och låter sagolikt.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Pioneer XDP-100R
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Pekskärm: Ja
  • Operativsystem: Android 5.1.1 Lollipop
  • Lagring: 32 GB internminne + 2 x 200 GB microSD-kort
  • Filstöd: WAV, FLAC, ALAC, MQA (16–24 bit/44,1–192 kHz), DSD, AAC, HE-AAC, MP3, WMA
  • Digital ut: Mikro USB OTG, Bluetooth (NFC)
  • Digital in: Nej
  • Vikt: 180 g
  • Batteritid: 16 timmar
Pris: 8500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Flaggskeppet Galaxy S10 är här

Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising

Skitfilm!

Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.

test
Datacolor SpyderX Pro

Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp

Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare

Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!

Resekameror med superzoom

Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.

test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

annonse
Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.