annonse
annonse
annonse

Arcam A29

Behärskad elegans

Från Arcam kommer A29, ett lovande kraftverk som tyvärr har en lite för ”stiff upper lip” för vår smak.

Rikligt med kraft och en välkontrollerad, neutral klangbalans präglar den här ”snusförnuftiga” förstärkaren som dessutom har gott om ingångar.
Rent dynamiskt är detta inte den mest sprudlande och engagerande vi har hört, och den bleknar lite jämfört med konkurrenterna.

Arcam har alltid haft ett gott rykte om sig att bygga välljudande förstärkare för både stereo och surround, och även fina signalkällor. På sistone har det engelska märket fått kanadensiska JAM som ägare, men produkterna utformas och byggs fortfarande i Cambridge.

A29 kommer från toppserien FMJ och har en klassisk Arcam-design med ett litet kabinett och strama linjer utan onödig kosmetik. Byggkvaliteten är fin, men framstår också som en smula ordinär jämfört med exempelvis grannen Cambridge Audio. När vi lyfter förstärkaren på plats i stereohyllan har den dock en förtroendeingivande vikt och känsla av stabilitet. Och tack vare ett djup på bara 27,5 centimeter tar den enkelt plats i de flesta hyllor.

 

G-klass

A29 har en speciell strömförsörjning som Arcam kallar för klass G. Det handlar om en hybrid-nätdel med ringkärnetrafo som kombinerar hög effekt med låg förvrängning. Arcam är inte den första tillverkaren som påstår sig ha lyckats med detta, men A29 är konservativt specificerad till 80 watt per kanal i 8 ohm.

 

Som anslutningar kan Arcam A29 skryta med fem analoga stereokontakter, inklusive skivspelaringång för moving magnet-pickuper. Förstegsutgång finns också på plats.
Som anslutningar kan Arcam A29 skryta med fem analoga stereokontakter, inklusive skivspelaringång för moving magnet-pickuper. Förstegsutgång finns också på plats.

Ljudet

Och det går inte att klaga på musklerna: Jämfört med Technics förstärkaren är det omedelbart tydligt att A29 har mycket bättre gung i Dafts Punks basrytmer. Basgitarren är både starkare, stramare och bättre definierad.

Adeles förförande men melankoliska röst i ”Hello” låter naturligt och klockrent genom Arcam-förstärkaren. Ändå saknar vi lite hjärta-och-smärta-faktor. Det finns andra testdeltagare som förmedlar ännu större inlevelse och känsla med den här låten.

I takt med att vi lyssnar blir det allt tydligare att A29 har en väldigt balanserad och neutral presentation, men också att den låter lite mörkare och mer tillbakadraget än många av konkurrenterna. Precis som Adele står Hozier lite längre bort från mikrofonen och rösten är inte lika framträdande. Leif Ove Andsnes piano låter inte heller lika friskt som vi är vana vid.

 

Vår åsikt

Arcam-förstärkaren har en fyllig, varm och välkontrollerad ljudkaraktär. Ändå känns det lite som om A29 kör ”med handbromsen i” jämfört med några av de mer spänstiga konkurrenterna. Lite beroende på vilka högtalare man vill matcha med kan den behärskade och mörka klangkaraktären vara en bra egenskap, men rent allmänt föredrar testpanelen en förstärkare som har mer dynamisk sprutt!

Bästa pris på Arcam A29
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Effekt: 2 x 80 watt i 8 ohm
  • Ingångar: 6 analoga
  • Utgångar: 1 + hörlursuttag
  • Skivspelaringång: MM
Pris: 14300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.