Electrocompaniet ECP-2

Exemplarisk grammofonförstärkare

Ska man få ut det bästa ur skivspelaren så behöver man en anpassningsbar förförstärkare.

Plus
Stor ljudbild med lågt brusgolv och engagerande dynamik. Flexibla anpassningsmöjligheter för olika pickuper.
Minus
Har inte lika stramt fokus som de allra bästa. Alla inställningar måste göras på baksidan.

Det är inte många som kopplar in en dyr skivspelare direkt till en gammal receiver. Har man ingen förstärkare med bra skivspelaringång så behöver man en separat skivspelarförstärkare. De kostar från ett par hundralappar för de allra enklaste, fast de håller inte måttet om man jämför med ett bra RIAA-steg, som många kallar det.

Electrocompaniet ECP-2 är ett bra RIAA-steg. Förbaskat bra, till och med. Konstruktionen är ny och så flexibel att man kan använda den med i stort sett alla pickuper som finns. Inuti är kretsarna balanserade för att ge så lågt brusgolv som möjligt och utgångarna slutar också i balanserade XLR-kontakter. Kretskonstruktionen är lånad från ett mycket dyrare RIAA-steg från Dynamic Precision, så generna är det inget fel på.

Men vad som verkligen är bra är små dipswitchar på baksidan, som ger användaren nästan oändliga anpassningsmöjligheter, till varje pickup. Har du en MC-pickup med låg utgångsspänning och låg belastningimpedans? Inga problem för ECP-2. Läs i instruktionsboken så hittar du de rekommenderade lägena för omkopplarna.

 

Passar till allt

Det innebär att ECP-2 är en väldigt användbar skivspelarförstärkare, som inte bara passar Electrocompaniet egen skivspelare.

Med ett pris på 20 000 kronor är den tiotusen billigare än vår referens-RIAA, Ayre P5xe, och något billigare än den ytterst välljudande Trichord Diablo.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Det smakar highend också, utan att priset är avskräckande bara därför.

Kopplar du skivspelaren från förstärkaren du har och in i ECP-2 i stället så är det troligt att du kommer att slås av hur mycket större ljudbilden blir. Det låter inte som klassiskt Electrocompaniet, där ljudbilden kan vara väl rosenröd, med socker på. Här är regin stramare och klangbalansen fylligare, utan att ljudbilden känns som om man tittar genom färgat glas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De små omkopplarna används för att anpassa RIAA-steget efter vilken pickup man än har.

Även om skalan är rejält megastor så är ljudbilden inte lika djup som med Ayre P5xe. Ayre-förstärkaren är också stramare och aningen bättre fokuserad, med lite bättre artikulerad bas, men ECP-2 låter varmare. Kanske mer behaglig. Pianotoner och röster låter härligt, med massor av klang och naturlig fyllighet. Här kommer det aldrig att låta tunt och skrikigt.

Brusnivån är exceptionellt låg, bakgrunden är riktigt kolsvart. Uppkopplad till en Dynavector-pickup med låg utspänning (0,26 mV), var jag tvungen att hålla örat till högtalaren för att höra den extremt svaga bruset från RIAA-steget.

 

Köp direkt?

Det är ingen tvekan om att Electrocompaniets nya skivspelarförstärkare är värd pengarna. Det stora och varma ljudet, och det engagerande sättet som den återger musikens dynamik och tonalitet på, är välkommet för dem av oss som tycker att marknaden svämmar över av sterilt hifi-ljud. Något stramare bas och större djup är egentligen det enda vi kan sakna. Plus i kanten för flexibiliteten.

Det är inte många som kopplar in en dyr skivspelare direkt till en gammal receiver. Har man ingen förstärkare med bra skivspelaringång så behöver man en separat skivspelarförstärkare. De kostar från ett par hundralappar för de allra enklaste, fast de håller inte måttet om man jämför med ett bra RIAA-steg, som många kallar det. Electrocompaniet ECP-2 är ett bra RIAA-steg. Förbaskat bra, till och med. Konstruktionen är ny och så flexibel att man kan använda den med i stort sett alla pickuper som finns. Inuti är kretsarna balanserade för att ge så lågt brusgolv som möjligt och utgångarna slutar också i balanserade XLR-kontakter. Kretskonstruktionen är lånad från ett mycket dyrare RIAA-steg från Dynamic Precision, så generna är det inget fel på. Men vad som verkligen är bra är små dipswitchar på baksidan, som ger användaren nästan oändliga anpassningsmöjligheter, till varje pickup. Har du en MC-pickup med låg utgångsspänning och låg belastningimpedans? Inga problem för ECP-2. Läs i instruktionsboken så hittar du de rekommenderade lägena för omkopplarna.  

Passar till allt

Det innebär att ECP-2 är en väldigt användbar skivspelarförstärkare, som inte bara passar Electrocompaniet egen skivspelare. Med ett pris på 20 000 kronor är den tiotusen billigare än vår referens-RIAA, Ayre P5xe, och något billigare än den ytterst välljudande Trichord Diablo. Det smakar highend också, utan att priset är avskräckande bara därför. Kopplar du skivspelaren från förstärkaren du har och in i ECP-2 i stället så är det troligt att du kommer att slås av hur mycket större ljudbilden blir. Det låter inte som klassiskt Electrocompaniet, där ljudbilden kan vara väl rosenröd, med socker på. Här är regin stramare och klangbalansen fylligare, utan att ljudbilden känns som om man tittar genom färgat glas. OLYMPUS DIGITAL CAMERA De små omkopplarna används för att anpassa RIAA-steget efter vilken pickup man än har. Även om skalan är rejält megastor så är ljudbilden inte lika djup som med Ayre P5xe. Ayre-förstärkaren är också stramare och aningen bättre fokuserad, med lite bättre artikulerad bas, men ECP-2 låter varmare. Kanske mer behaglig. Pianotoner och röster låter härligt, med massor av klang och naturlig fyllighet. Här kommer det aldrig att låta tunt och skrikigt. Brusnivån är exceptionellt låg, bakgrunden är riktigt kolsvart. Uppkopplad till en Dynavector-pickup med låg utspänning (0,26 mV), var jag tvungen att hålla örat till högtalaren för att höra den extremt svaga bruset från RIAA-steget.  

Köp direkt?

Det är ingen tvekan om att Electrocompaniets nya skivspelarförstärkare är värd pengarna. Det stora och varma ljudet, och det engagerande sättet som den återger musikens dynamik och tonalitet på, är välkommet för dem av oss som tycker att marknaden svämmar över av sterilt hifi-ljud. Något stramare bas och större djup är egentligen det enda vi kan sakna. Plus i kanten för flexibiliteten.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Electrocompaniet ECP-2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Balanserat RIAA-steg
  • MM- och MC-pickup
  • Justerbar belastning
Pris: 20000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.