annonse
annonse
annonse

Denon PMA-1600NE

Mars 2017Denon PMA-1600NE

Lika tung som förr i tiden

Denon visar sin nostalgiska ådra med en rejäl stereoförstärkare som är byggd som på den gamla goda tiden.

Läckert hantverk inifrån och ut. Kan driva även svåra högtalare. Ytterst dynamiskt ljud.
Inte så hög nominell effekt. Ingen inbyggd streaming. Man kan få mer detaljerat ljud för pengarna.

Denon PMA-1600NE ser ut som en klassisk modell från tiden när japanerna härskade över hifi-världen och verkligen kunde det där med att bygga silverblänkande förstärkare. Fronten domineras av en kolossal volymratt och allt verkar så välbekant tryggt att man inte kan låta bli att gilla det. Utöver en volymratt pryds fronten av bas- och diskantkontroller, balans och ingångsväljare. Två små knappar stänger av digitaldelen respektive kopplar förbi tonkontrollerna. Vald ingång visas i en tydlig och lättläst display.

På baksidan hittar man två uppsättningar stabila, guldpläterade högtalarterminaler samt en komplett uppsättning analoga och digitala ingångar. Plus en skivspelaringång med MC-förstärkare och en USB-port så att förstärkaren kan använda en dator som signalkälla. På så sätt kan man till exempel lyssna på streaming från Tidal eller Spotify i högsta kvalitet. All digital signalbehandling görs för övrigt i 32-bitars upplösning.

Det finns ingen subwoofer-utgång, sådant tjafs fanns inte på 70-talet. Däremot finns det något jag inte har sett på länge: ett par Rec Out-kontakter för kassettdäck! Observera också att de två högtalarterminalerna alltid är inkopplade samtidigt. Praktiskt för bi-wiring, men inte om man vill kunna välja mellan två par högtalare.

(Foto: Tillverkare)

När Denon nu har satsat på att ”reboota” den klassiska stereoförstärkaren från sjuttiotalet så är det kanske inte så konstigt att den inte har någon form av trådlös funktion. Vill du ha Bluetooth, Spotify Connect eller nätradio så får du köpa en mottagare och koppla in den till förstärkaren. Denon säljer sådana också, och väljer du någon av dem så kan fjärrkontrollen styra den.

Som i den klassiska förebilden har Denon inte varit snåla med godsaker på insidan. PMA-1600NE är en klass AB-förstärkare, vilket är en princip som använts i många årtionden. Även nätdelen är konstruerad som man gjorde på stereons storhetstid: med en rejäl transformator och lika rejäla kondensatorer. Inga switch-mode-nymodigheter här inte!

Man får därför hugga i ordentligt när de nästan 20 kilona ska lyftas ur kartongen och bogseras på plats. Det här är en av de tyngsta 70-wattarna vi haft besök av på länge. Det bådar gott för strömkapaciteten och därmed draget i musiken. Att det finns muskler i PMA-1600NE vittnar även effektspecifikationen i 4 ohm om: den är precis dubbelt så hög som i 8 ohm, alltså 140 watt. Så ska det se ut!

Ljudet
En allt större del av de förstärkare som dyker upp i testrummet är av klass D-typ, som ger massor av watt för förhållandevis lite pengar samt hög effektivitet. Och även om varje klass D-förstärkare är unik så kännetecknas de i allmänhet av en övervägande neutral eller lite kylig ljudbild.

Klass AB-förstärkaren PMA-1600NE är en helt annan historia. Från första takten möter man en varm och behaglig ljudbild. Inte så att ljudet är mörkt. Röster får bara en lite djupare och varmare glöd, och rytmsektionen tightar till sig en smula när man lyssnar genom Denon-förstärkaren.

(Foto: Tillverkare)

PMA-1600NE är på det stora taget i sitt esse med rytmisk musik. Ginger Bakers och Jonas Hellborgs ”Time be Time” från albumet Middle Passage får automatiskt foten att börja trampa takten. Även mer elektroniska rytmer tjänar på den stabila, fasta tyngden. Aubney Parks version av ”I Am Stretched on Your Grave” är fylld av märkliga, syntetiska ljud. Men oj, vad det svänger!

Spelstilen är oerhört engagerande rakt igenom. När sångaren eller musikerna är nära i inspelningen så kommer vi VÄLDIGT nära, och ljudet kommer fram helt och hållet ur högtalarna. Ur den synvinkeln är den helt olik NAD C388, som också är en stereoförstärkare med klassiskt utseende. De båda kostar ungefär lika mycket men har olika ljudfilosofi. Där Denon är varm och engagerande är NAD analytisk och neutral. Och där Denon är framåt i sin presentation satsar NAD på att ge en illusion av djup i ljudbilden.

Slutsats
Om du gillar rockmusik och vill ha den serverad rent och högt så är Denon PMA-1500NE ett av de mest prisvärda alternativen just nu. Lustigt nog ännu mer än NAD C388, som vi testade i förra numret. Annars var ju NAD-förstärkare nästan obligatoriska i tonårsrummen på 1980-talet, gärna kopplade till ett par Cerwin-Vega-högtalare.

(Foto: Tillverkare)

I dag tycks rollerna vara omvända och NAD kommer först när det gäller klassisk musik och exakt återgivning av konsertsalskänslan. Vill du däremot gotta dig i varmt och skönt sällskap och få musiken serverad levande, intimt och nära inpå hemma i vardagsrummet så ska du välja Denon. På pluskontot står också att det både finns en lysande DAC och ett lika fint RIAA-steg – som till och med klarar moving coil-pickuper – för vinylfantasterna.

Visst kan du hitta liknande egenskaper i förstärkare från Hegel eller Rotel, men då får du hosta upp ett par tusenlappar till.

Bästa pris på Denon PMA-1600NE
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Effekt: 2 x 70 watt i 8 ohm, 2 x 140 watt i 4 ohm
  • Ingångar: Skivspelare (MM/MC), 3 analoga, 2 optiska, 1 koaxial, USB-B
  • Utgångar: 2 par högtalare (banan/skruv), Rec out
  • Upplösning: 24 bit/192 kHz (optisk/koaxial), 32 bit/384 kHz (USB-B), DSD (11,2 MHz)
  • Mått/vikt: 43,4 x 13,5 x 41,0 cm/17,6 kg
Pris: 16000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.