annonse
annonse
annonse

Auralic Aries Mini

Musikmaskinen som kan ”allt”

Låter bra, stöder de flesta ljudformat och Tidal, och har en prydlig och enkel app.

De allra flesta ljudformat – även högupplösta – går att spela, i ett användarvänligt gränssnitt. Här finns AirPlay, Bluetooth och streaming med Tidal. Pricken över i är inbyggd digitalomvandling och en möjlighet att stoppa i en hårddisk.
Ibland kan ljudet göra en kort drop-out när man rör vid spelaren. Kommer man dessutom åt USB-minnet när det sitter i så kan spelaren tappa kontakten och då behöver den ett par sekunder för att synkronisera biblioteket igen.

Auralic Aries Mini är en liten musikspelarkrabat som kopplas till hemnätverket med antingen Ethernet-kabel eller wifi. För bästa möjliga stabilitet rekommenderas kabel, men om du vill ha det trådlöst så se till att du har en bra router. Auralic-appen Lightning DS guidar dig enkelt genom anslutningen till routern.

Över nätverket kan Aries Mini strömma musik direkt från strömningstjänsten Tidal, och så småningom får den också stöd för det nya högupplösta musikformatet MQA. Eftersom spelaren är byggd för hifi-entusiaster har den inte har prioriterat Spotify-stöd, men tack vare AirPlay kan iPhone-användare enkelt överföra ljudet trådlöst till spelaren oberoende av vilken musiktjänst som används. Android- och Windows-telefoner behöver en tredjeparts-app för att använda AirPlay. Musik lagrad på dator kommer du åt genom att installera ett DLNA-program, då kan du också spela högupplösta musikfiler. Är du inte så intresserad av högupplöst ljud så kan du använda iTunes och ansluta med AirPlay. Ett mycket mer underhållande sätt att skicka musiken från datorn på är med tredjepartsprogrammet Roon i kombination med AirPlay, det har ett betydligt enklare gränssnitt.

Två USB-portar på baksidan kan läsa nästan alla typer av musikfiler från USB-minne eller extern hårddisk. På insidan finns dessutom utrymme för att installera en intern 2,5-tums hårddisk eller SSD. Om detta görs så dyker den upp som en nätverksdisk på en nätverksansluten PC eller Mac, och sedan är det bara att kopiera över musiken man vill ha. Det går även att göra i Auralics app.

Internetradio finns också på plats, och med den senaste uppdateringen av styrmjukvaran (firmware) kan både radio och all annan musik pausas och startas med mittenknappen på framsidan av själva spelaren. De två bredvid justerar volymen upp och ner.

Om alla anslutningarna på baksidan används blir det trångt, och alla kablarnas vikt kan få den lilla boxen att stegra sig. Foto: Geir Gråbein Nordby
Om alla anslutningarna på baksidan används blir det trångt, och alla kablarnas vikt kan få den lilla boxen att stegra sig. Foto: Geir Gråbein Nordby

Anslutningar

Förutom de två USB-kontakterna finns en analog stereo-ljudutgång på baksidan, plus en koaxial och en optisk digitalutgång för anslutning av en extern DAC, om du vill uppgradera till ännu bättre ljud. Strömförsörjningen är av extern typ och det går att uppgradera till en bättre version med lägre brusnivå, vilket sägs förbättra ljudet ytterligare. Denna kostar ungefär 4 500 kronor och gör alltså att totalpriset hamnar på drygt 10 000 kronor.

Auralic Aries Mini har digitala och analoga utgångar. Två USB-kontakter kan strömma musikfiler från USB-minne och -hårddisk, och man kan välja mellan trådlös och trådbunden nätverksanslutning. Lägg märke till den prydliga insidan, där analoga och digitala ingångar är separerade i var sin sektion. Foto: Geir Gråbein Nordby
Auralic Aries Mini har digitala och analoga utgångar. Två USB-kontakter kan strömma musikfiler från USB-minne och -hårddisk, och man kan välja mellan trådlös och trådbunden nätverksanslutning. Lägg märke till den prydliga insidan, där analoga och digitala ingångar är separerade i var sin sektion. Foto: Geir Gråbein Nordby

Användning

Jag gillar Auralics app. Den har ett eget gränssnitt för musiktjänsten Tidal, som inte är riktigt lika grafiskt imponerande som Tidals eget men som fungerar bra. Man hittar både sina egna spellistor och favoritartister, samt redaktionella rekommendationer. Ska du däremot göra eller redigera spellistor så görs det i Tidals egen app, och ändringarna visas nästan omedelbart i Auralic-appen.

Avspelning av musikfiler över nätverket eller från USB-minne går också smidigt. Trycker du på en låt så startar den genast, och håller du den inne kan du välja att spela den som nästa eller sista låt. På så sätt kan man göra spellista till festen i förväg och göra små justeringar under tiden, utan att behöva börja om ända från början. Jag gillar också att musikens upplösning visas i appen.

Något som sänker intrycket är däremot att vårt testexemplar av Aries Mini avskyr statisk elektricitet. Vår testrum har heltäckningsmatta, vilket lätt laddar upp skorna, och ljudet kan få en liten drop-out om man lägger handen på spelarens baksida. Kommer man åt ett inkopplat USB-minne riskerar man också att spelaren tappar kontakten med musiken och behöver ett par sekunder på sig för att synkronisera musikbibliotek igen. Detta är dubbelt så irriterande om det händer med en hårddisk som innehåller stora mängder musik. Allt måste bero på dålig avskärmning någonstans, få produkter har sådana här problem. Om den dyrare strömförsörjningen löser problemet vet jag inte.

Foto: Geir Gråbein Nordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Låter större än den är

Låter man enheten vara ifred så bjuder den däremot på bra musikaliska upplevelser. Den vackra balladen ”Done Wrong” med Ani DiFranco är verkligen skön när den får blomma ut fritt. I remastrad 24 bit/88,2 kHz-version är ljudbilden större och har mer pondus i basen än i CD-versionen. Aries Mini får fram detta med stor övertygelse, när den står inkopplad till förstärkarkombinationen Hegel P30 och två H30 med ett par Dynaudio Contour S3.4 LE i slutet av signalkedjan. Ljudet från gitarren är stort och breder ut sig i rummet, samtidigt som slide-fingret glider klangrikt över strängarna. Anis brustna hjärta är gripande och ganska nära att framkalla gåshud.

Syntpop-gruppen Kate Boys från Stockholm vet hur man gör när man trycker ifrån sig, och med de hårda rytmerna i ”Northern Lights” i 24-bitarsversion är bara att ratta upp volymen och ta smällen. Aries Mini återger basrytmerna med bra punch och ljudbilden är stor nog för att man aldrig ska ifrågasätta vad man hör. Ljudet är både välbalanserat och närvarande.

Lightning DS-appen har eget gränssnitt för Tidal. Det funkar bra och ger också tillgång till de redaktionella spellistorna. Foto: skärmdump från iPad-appen.
Lightning DS-appen har eget gränssnitt för Tidal. Det funkar bra och ger också tillgång till de redaktionella spellistorna. Foto: skärmdump från iPad-appen.

Jämfört med dyrare saker

Om vi jämför med Marantz NA6005, som kostar lika mycket och som vann vårt test av trådlösa nätverksspelare i oktobernumret, ser Aries Mini tämligen blek ut. Marantz-spelaren har nämligen full 43-centimeters hifi-storlek och omges av ett förtroendeingivande aluminiumhölje, och har dessutom ett hörlursuttag på fronten. Fast det betyder inte så mycket i slutändan, och rent ljudmässigt låter de två spelarna ganska så likt. Båda har ett ljud som drar sig åt det varma hållet och har en förmåga att engagera. Efter mycket lyssnande fram och tillbaka tycker jag dock att Marantz spelare har en aning mer upplösning längst upp i toppen. Mer luft, så att cymbaler skiner mer och stråkarna i klassisk musik får mer rymd och luft. Men Aries Mini har en bättre app och i daglig användning är den helt enkelt mer lättskött.

Tidal-spellistorna visas städat och enkelt i appen. Foto: skärmdump från iPad-appen.
Tidal-spellistorna visas städat och enkelt i appen. Foto: skärmdump från iPad-appen.

Kopplad till en extern digitalomvandlare, som Hegel HD12 för 9 500 kronor, växer ljudet ännu mer. Det blir lugnare mellan tonerna, somliga kallar det för att musiken får en svartare bakgrund, så att detaljerna framträder bättre. Skillnaderna mellan två fioler markeras tydligare och det tillförs luft. Avståndet mellan högtalarna uppfattas som större, i själva verket är det som om högtalarna helt enkelt försvinner mer från ljudbilden – och ljudet svävar viktlöst i rummet. Nackdelen med en extern DAC är att vi under testperioden inte har lyckats få ljud från DSD-filer. DSD kan inte överföras via koaxial eller optisk kabel, men det finns en funktion i Auralic-appen som kan konvertera DSD till PCM, så att man åtminstone får ljud ur sådana filer. Vi har dock inte fått detta att fungera, så man måste använda de analoga utgångarna och därmed den interna digitalomvandlaren. Vilket förmodligen de allra flesta skulle ha gjort ändå.

Så här ser Tidals huvudmeny ut i Auralic-appen. Foto: skärmdump från iPad-appen.
Så här ser Tidals huvudmeny ut i Auralic-appen. Foto: skärmdump från iPad-appen.

 

Musikbiblioteket på USB-minne eller nätverkshårddisk visas på ett överskådligt sätt, med ikoner om det finns. Foto: skärmdump från iPad-appen.
Musikbiblioteket på USB-minne eller nätverkshårddisk visas på ett överskådligt sätt, med ikoner om det finns. Foto: skärmdump från iPad-appen.

Slutsats

Auralic Aries Mini är en potent litet nätverksspelare som stöder många musikformat – inklusive de mest högupplösta. Den har en användarvänlig app som alla i hemmet ska kunna använda och användargränssnittet fungerar ganska bra med musiktjänster som Tidal. Installerar du en 2,5-tums hårddisk kan all din musik laddas över så att användarupplevelsen blir ännu mer sömlös.

Ljudet är oerhört bra, många av musikens klanglager kommer fram och rytmer trycker till med bra dynamik. Man kan få ut ännu mer ljudkvalitet med en extern digitalomvandlare, men spelaren låter bra även på egen hand.

Testexemplaret var inte särskilt förtjust i statisk elektricitet vilket gjorde att ljudet föll bort under korta stunder när vi rörde vid spelaren när musiken spelades.

 

Konstruktion

Den inbyggda digitalomvandlaren kommer från välrenommerade ESS, närmare bestämt Sabre 9018K2M som egentligen är avsedd för highend-mobiler och bärbara musikspelare. Med tanke på Aries Minis ringa mått och avsaknaden av stora strömkomponenter på insidan så kan det vara förnuftigt att satsa på en sådan konstruktion. Omvandlaren klarar musikfiler med ända upp till 32 bit/384 kHz-upplösning och dessutom DSD-formatet upp till 11,2 MHz.

För att kunna hantera stora musikfiler med snabbhet och precision är spelaren utrustad med en fyrkärnig processor och dessutom 4 GB buffertminne vilket räcker för att ladda in och tidskorrigera även de mest högupplösta musikfilerna. Detta görs för att minimera tidsfel i den digitala signalen (jitter).

Vad Aries Mini saknar jämfört med sina storebröder Aries och Aries LE är en så kallad femtoklocka från IDT. Den innebär att klockan är indelad i fem moduler, vilket i teorin ska reducera jitter ända ner till 0,5 pikosekunder (biljondels sekund). Eftersom Aries Mini har en enklare digital signalbehandlare (DSP) innebär det att den också saknar de större modellernas möjligheter för DSD-uppsampling och rumskorrektion. Å andra sidan har Aries Mini inbyggd digitalomvandlare och är den enda som kan husera en 2,5-tums hårddisk eller SSD.

Auralic Aries Mini är en liten musikspelarkrabat som kopplas till hemnätverket med antingen Ethernet-kabel eller wifi. För bästa möjliga stabilitet rekommenderas kabel, men om du vill ha det trådlöst så se till att du har en bra router. Auralic-appen Lightning DS guidar dig enkelt genom anslutningen till routern. Över nätverket kan Aries Mini strömma musik direkt från strömningstjänsten Tidal, och så småningom får den också stöd för det nya högupplösta musikformatet MQA. Eftersom spelaren är byggd för hifi-entusiaster har den inte har prioriterat Spotify-stöd, men tack vare AirPlay kan iPhone-användare enkelt överföra ljudet trådlöst till spelaren oberoende av vilken musiktjänst som används. Android- och Windows-telefoner behöver en tredjeparts-app för att använda AirPlay. Musik lagrad på dator kommer du åt genom att installera ett DLNA-program, då kan du också spela högupplösta musikfiler. Är du inte så intresserad av högupplöst ljud så kan du använda iTunes och ansluta med AirPlay. Ett mycket mer underhållande sätt att skicka musiken från datorn på är med tredjepartsprogrammet Roon i kombination med AirPlay, det har ett betydligt enklare gränssnitt. Två USB-portar på baksidan kan läsa nästan alla typer av musikfiler från USB-minne eller extern hårddisk. På insidan finns dessutom utrymme för att installera en intern 2,5-tums hårddisk eller SSD. Om detta görs så dyker den upp som en nätverksdisk på en nätverksansluten PC eller Mac, och sedan är det bara att kopiera över musiken man vill ha. Det går även att göra i Auralics app. Internetradio finns också på plats, och med den senaste uppdateringen av styrmjukvaran (firmware) kan både radio och all annan musik pausas och startas med mittenknappen på framsidan av själva spelaren. De två bredvid justerar volymen upp och ner. [caption id="attachment_61632" align="alignnone" width="1000"]Om alla anslutningarna på baksidan används blir det trångt, och alla kablarnas vikt kan få den lilla boxen att stegra sig. Foto: Geir Gråbein Nordby Om alla anslutningarna på baksidan används blir det trångt, och alla kablarnas vikt kan få den lilla boxen att stegra sig. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption]

Anslutningar

Förutom de två USB-kontakterna finns en analog stereo-ljudutgång på baksidan, plus en koaxial och en optisk digitalutgång för anslutning av en extern DAC, om du vill uppgradera till ännu bättre ljud. Strömförsörjningen är av extern typ och det går att uppgradera till en bättre version med lägre brusnivå, vilket sägs förbättra ljudet ytterligare. Denna kostar ungefär 4 500 kronor och gör alltså att totalpriset hamnar på drygt 10 000 kronor. [caption id="attachment_61630" align="alignnone" width="1000"]Auralic Aries Mini har digitala och analoga utgångar. Två USB-kontakter kan strömma musikfiler från USB-minne och -hårddisk, och man kan välja mellan trådlös och trådbunden nätverksanslutning. Lägg märke till den prydliga insidan, där analoga och digitala ingångar är separerade i var sin sektion. Foto: Geir Gråbein Nordby Auralic Aries Mini har digitala och analoga utgångar. Två USB-kontakter kan strömma musikfiler från USB-minne och -hårddisk, och man kan välja mellan trådlös och trådbunden nätverksanslutning. Lägg märke till den prydliga insidan, där analoga och digitala ingångar är separerade i var sin sektion. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption]

Användning

Jag gillar Auralics app. Den har ett eget gränssnitt för musiktjänsten Tidal, som inte är riktigt lika grafiskt imponerande som Tidals eget men som fungerar bra. Man hittar både sina egna spellistor och favoritartister, samt redaktionella rekommendationer. Ska du däremot göra eller redigera spellistor så görs det i Tidals egen app, och ändringarna visas nästan omedelbart i Auralic-appen. Avspelning av musikfiler över nätverket eller från USB-minne går också smidigt. Trycker du på en låt så startar den genast, och håller du den inne kan du välja att spela den som nästa eller sista låt. På så sätt kan man göra spellista till festen i förväg och göra små justeringar under tiden, utan att behöva börja om ända från början. Jag gillar också att musikens upplösning visas i appen. Något som sänker intrycket är däremot att vårt testexemplar av Aries Mini avskyr statisk elektricitet. Vår testrum har heltäckningsmatta, vilket lätt laddar upp skorna, och ljudet kan få en liten drop-out om man lägger handen på spelarens baksida. Kommer man åt ett inkopplat USB-minne riskerar man också att spelaren tappar kontakten med musiken och behöver ett par sekunder på sig för att synkronisera musikbibliotek igen. Detta är dubbelt så irriterande om det händer med en hårddisk som innehåller stora mängder musik. Allt måste bero på dålig avskärmning någonstans, få produkter har sådana här problem. Om den dyrare strömförsörjningen löser problemet vet jag inte. [caption id="attachment_61631" align="alignnone" width="1000"]Foto: Geir Gråbein Nordby Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption]

Låter större än den är

Låter man enheten vara ifred så bjuder den däremot på bra musikaliska upplevelser. Den vackra balladen ”Done Wrong” med Ani DiFranco är verkligen skön när den får blomma ut fritt. I remastrad 24 bit/88,2 kHz-version är ljudbilden större och har mer pondus i basen än i CD-versionen. Aries Mini får fram detta med stor övertygelse, när den står inkopplad till förstärkarkombinationen Hegel P30 och två H30 med ett par Dynaudio Contour S3.4 LE i slutet av signalkedjan. Ljudet från gitarren är stort och breder ut sig i rummet, samtidigt som slide-fingret glider klangrikt över strängarna. Anis brustna hjärta är gripande och ganska nära att framkalla gåshud. Syntpop-gruppen Kate Boys från Stockholm vet hur man gör när man trycker ifrån sig, och med de hårda rytmerna i ”Northern Lights” i 24-bitarsversion är bara att ratta upp volymen och ta smällen. Aries Mini återger basrytmerna med bra punch och ljudbilden är stor nog för att man aldrig ska ifrågasätta vad man hör. Ljudet är både välbalanserat och närvarande. [caption id="attachment_61628" align="alignnone" width="1000"]Lightning DS-appen har eget gränssnitt för Tidal. Det funkar bra och ger också tillgång till de redaktionella spellistorna. Foto: skärmdump från iPad-appen. Lightning DS-appen har eget gränssnitt för Tidal. Det funkar bra och ger också tillgång till de redaktionella spellistorna. Foto: skärmdump från iPad-appen.[/caption]

Jämfört med dyrare saker

Om vi jämför med Marantz NA6005, som kostar lika mycket och som vann vårt test av trådlösa nätverksspelare i oktobernumret, ser Aries Mini tämligen blek ut. Marantz-spelaren har nämligen full 43-centimeters hifi-storlek och omges av ett förtroendeingivande aluminiumhölje, och har dessutom ett hörlursuttag på fronten. Fast det betyder inte så mycket i slutändan, och rent ljudmässigt låter de två spelarna ganska så likt. Båda har ett ljud som drar sig åt det varma hållet och har en förmåga att engagera. Efter mycket lyssnande fram och tillbaka tycker jag dock att Marantz spelare har en aning mer upplösning längst upp i toppen. Mer luft, så att cymbaler skiner mer och stråkarna i klassisk musik får mer rymd och luft. Men Aries Mini har en bättre app och i daglig användning är den helt enkelt mer lättskött. [caption id="attachment_61627" align="alignnone" width="1000"]Tidal-spellistorna visas städat och enkelt i appen. Foto: skärmdump från iPad-appen. Tidal-spellistorna visas städat och enkelt i appen. Foto: skärmdump från iPad-appen.[/caption] Kopplad till en extern digitalomvandlare, som Hegel HD12 för 9 500 kronor, växer ljudet ännu mer. Det blir lugnare mellan tonerna, somliga kallar det för att musiken får en svartare bakgrund, så att detaljerna framträder bättre. Skillnaderna mellan två fioler markeras tydligare och det tillförs luft. Avståndet mellan högtalarna uppfattas som större, i själva verket är det som om högtalarna helt enkelt försvinner mer från ljudbilden – och ljudet svävar viktlöst i rummet. Nackdelen med en extern DAC är att vi under testperioden inte har lyckats få ljud från DSD-filer. DSD kan inte överföras via koaxial eller optisk kabel, men det finns en funktion i Auralic-appen som kan konvertera DSD till PCM, så att man åtminstone får ljud ur sådana filer. Vi har dock inte fått detta att fungera, så man måste använda de analoga utgångarna och därmed den interna digitalomvandlaren. Vilket förmodligen de allra flesta skulle ha gjort ändå. [caption id="attachment_61626" align="alignnone" width="563"]Så här ser Tidals huvudmeny ut i Auralic-appen. Foto: skärmdump från iPad-appen. Så här ser Tidals huvudmeny ut i Auralic-appen. Foto: skärmdump från iPad-appen.[/caption]   [caption id="attachment_61625" align="alignnone" width="1000"]Musikbiblioteket på USB-minne eller nätverkshårddisk visas på ett överskådligt sätt, med ikoner om det finns. Foto: skärmdump från iPad-appen. Musikbiblioteket på USB-minne eller nätverkshårddisk visas på ett överskådligt sätt, med ikoner om det finns. Foto: skärmdump från iPad-appen.[/caption]

Slutsats

Auralic Aries Mini är en potent litet nätverksspelare som stöder många musikformat – inklusive de mest högupplösta. Den har en användarvänlig app som alla i hemmet ska kunna använda och användargränssnittet fungerar ganska bra med musiktjänster som Tidal. Installerar du en 2,5-tums hårddisk kan all din musik laddas över så att användarupplevelsen blir ännu mer sömlös. Ljudet är oerhört bra, många av musikens klanglager kommer fram och rytmer trycker till med bra dynamik. Man kan få ut ännu mer ljudkvalitet med en extern digitalomvandlare, men spelaren låter bra även på egen hand. Testexemplaret var inte särskilt förtjust i statisk elektricitet vilket gjorde att ljudet föll bort under korta stunder när vi rörde vid spelaren när musiken spelades.  

Konstruktion

Den inbyggda digitalomvandlaren kommer från välrenommerade ESS, närmare bestämt Sabre 9018K2M som egentligen är avsedd för highend-mobiler och bärbara musikspelare. Med tanke på Aries Minis ringa mått och avsaknaden av stora strömkomponenter på insidan så kan det vara förnuftigt att satsa på en sådan konstruktion. Omvandlaren klarar musikfiler med ända upp till 32 bit/384 kHz-upplösning och dessutom DSD-formatet upp till 11,2 MHz. För att kunna hantera stora musikfiler med snabbhet och precision är spelaren utrustad med en fyrkärnig processor och dessutom 4 GB buffertminne vilket räcker för att ladda in och tidskorrigera även de mest högupplösta musikfilerna. Detta görs för att minimera tidsfel i den digitala signalen (jitter). Vad Aries Mini saknar jämfört med sina storebröder Aries och Aries LE är en så kallad femtoklocka från IDT. Den innebär att klockan är indelad i fem moduler, vilket i teorin ska reducera jitter ända ner till 0,5 pikosekunder (biljondels sekund). Eftersom Aries Mini har en enklare digital signalbehandlare (DSP) innebär det att den också saknar de större modellernas möjligheter för DSD-uppsampling och rumskorrektion. Å andra sidan har Aries Mini inbyggd digitalomvandlare och är den enda som kan husera en 2,5-tums hårddisk eller SSD.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Auralic Aries Mini
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Trådlös nätverksspelare
  • Tjänster: Tidal, Qobuz, uPnP/DLNA
  • Anslutningar: Wifi, ethernet, USB-A, AirPlay, Bluetooth
  • Utgångar: Analog (variabel), optisk, koaxial
  • Format: AAC, AIFF, ALAC, APE, DIFF, DSF, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
  • Styrning: iOS- och Android-app
Pris: 6000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.