annons
annons

Marantz M-CR603

Det där lilla extra

M-CR603 är en liten läcker CD-receiver i borstad aluminium som ger ett solitt intryck av kvalitet.

Lättanvänd. Fin kvalitetskänsla.
Väl mycket energi i övertonerna.

Marantz CR603 är besläktad med Denon Ceol, det ser man direkt. De är lika stora och även om knapparnas placering inte är helt likadan så är det inte långtifrån. Fjärrkontrollerna är snarlika och menyerna likaså.

Men det finns skillnader. För det första har Marantz-receivern ett kabinett av aluminium, vilket ger en bättre kvalitetskänsla än Denons plastkabinett. Marantz har DAB-radio också, medan Denon bara har FM. Marantz har dessutom installerat AirPlay från början, vilket gör CR603 till en mer komplett apparat. Den kan också koppla in två par högtalare, eller använda bi-wiring till ett par. Marantz-receivern saknar däremot iPod-docka. AirPlay drar en hel del ström från iPoden, så det hade varit praktiskt med en docka som alternativ eftersom den hade kunnat ladda spelaren. CR603 klarar inte heller av trådlöst nätverk, bara nätverkskabel.

Precis som Denons Ceol stöder inte Marantz inbyggda CD-spelare Apple Lossless eller AIFF, sådana filer får avlyssnas via AirPlay.

Användning
Nätverksspelare är praktiskt att ha om du inte vill använda AirPlay. Men det kan bli lite långtråkigt att bläddra runt i musikbiblioteket på en nätverkshårddisk eller dator.

AirPlay-funktionen integreras inte lika problemfritt med iPod och iTunes som hos Denon Ceol, ibland var vi tvungna att prova flera gånger innan det lyckades. En annan konstig sak med vårt exemplar var att det hördes ytterst svag musik inifrån kabinettet, även om det inte var några högtalare inkopplade. Det hörs inte när musiken kommer ur högtalarna, det är för svagt, men det är mycket märkligt och får anses som en svaghet.

Inkopplad till DALI Lektor 2 har Marantz många av Denons kvaliteter. Men även om merparten av komponenterna på insidan säkerligen är identiska så har Marantz en annan klangkaraktär än Denon. Det finns mer energi i det övre frekvensregistret, vilket gör att instrument och sångröster markeras mer. På många sätt låter det friskare. Dessvärre låter det också lite vassare, och i våra öron inte lika välbalanserat som hos Denon.
I synnerhet dyrare golvhögtalare, som KEF Q900 för 16 000 kronor, avslöjar att Marantz låter mindre upplöst än Denon, som är en aning fylligare och mer behaglig att lyssna på. Skillnaderna är dock inte stora, och med rätt högtalare kan det låt riktigt bra.

Slutsats
CD-receivern M-CR603 är nära besläktad med Denon Ceol. Men till skillnad från Denons plastiga skal är Marantz kabinett gjort av borstad aluminium. CR603 har dessutom DAB och det ingår AirPlay från början. Däremot saknas iPod-docka och trådlöst nätverk. Användarvänligheten är identisk, fast AirPlay kommunicerar inte fullt lika smidigt med iPod och iTunes.

Rent ljudmässigt artikulerar Marantz CD-receiver fint och tonerna är klara. Intressant nog låter den inte likadant som Denons, som är varmare i klangen medan Marantz är mer framfusig i diskanten. Fast detta är ändå kvalitetsljud, se bara till att du har högtalare som inte är aggressiva i toppen.

Marantz CR603 är besläktad med Denon Ceol, det ser man direkt. De är lika stora och även om knapparnas placering inte är helt likadan så är det inte långtifrån. Fjärrkontrollerna är snarlika och menyerna likaså. Men det finns skillnader. För det första har Marantz-receivern ett kabinett av aluminium, vilket ger en bättre kvalitetskänsla än Denons plastkabinett. Marantz har DAB-radio också, medan Denon bara har FM. Marantz har dessutom installerat AirPlay från början, vilket gör CR603 till en mer komplett apparat. Den kan också koppla in två par högtalare, eller använda bi-wiring till ett par. Marantz-receivern saknar däremot iPod-docka. AirPlay drar en hel del ström från iPoden, så det hade varit praktiskt med en docka som alternativ eftersom den hade kunnat ladda spelaren. CR603 klarar inte heller av trådlöst nätverk, bara nätverkskabel. Precis som Denons Ceol stöder inte Marantz inbyggda CD-spelare Apple Lossless eller AIFF, sådana filer får avlyssnas via AirPlay. Användning Nätverksspelare är praktiskt att ha om du inte vill använda AirPlay. Men det kan bli lite långtråkigt att bläddra runt i musikbiblioteket på en nätverkshårddisk eller dator. AirPlay-funktionen integreras inte lika problemfritt med iPod och iTunes som hos Denon Ceol, ibland var vi tvungna att prova flera gånger innan det lyckades. En annan konstig sak med vårt exemplar var att det hördes ytterst svag musik inifrån kabinettet, även om det inte var några högtalare inkopplade. Det hörs inte när musiken kommer ur högtalarna, det är för svagt, men det är mycket märkligt och får anses som en svaghet. Inkopplad till DALI Lektor 2 har Marantz många av Denons kvaliteter. Men även om merparten av komponenterna på insidan säkerligen är identiska så har Marantz en annan klangkaraktär än Denon. Det finns mer energi i det övre frekvensregistret, vilket gör att instrument och sångröster markeras mer. På många sätt låter det friskare. Dessvärre låter det också lite vassare, och i våra öron inte lika välbalanserat som hos Denon. I synnerhet dyrare golvhögtalare, som KEF Q900 för 16 000 kronor, avslöjar att Marantz låter mindre upplöst än Denon, som är en aning fylligare och mer behaglig att lyssna på. Skillnaderna är dock inte stora, och med rätt högtalare kan det låt riktigt bra. Slutsats CD-receivern M-CR603 är nära besläktad med Denon Ceol. Men till skillnad från Denons plastiga skal är Marantz kabinett gjort av borstad aluminium. CR603 har dessutom DAB och det ingår AirPlay från början. Däremot saknas iPod-docka och trådlöst nätverk. Användarvänligheten är identisk, fast AirPlay kommunicerar inte fullt lika smidigt med iPod och iTunes. Rent ljudmässigt artikulerar Marantz CD-receiver fint och tonerna är klara. Intressant nog låter den inte likadant som Denons, som är varmare i klangen medan Marantz är mer framfusig i diskanten. Fast detta är ändå kvalitetsljud, se bara till att du har högtalare som inte är aggressiva i toppen.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Marantz M-CR603
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2 x 40 watt (RMS, 8 ohm)
  • FM-radio, DAB+
  • CD med MP3 och WMA
  • Nätverksstreaming,
  • USB-avspelning, MP3, WMA, WAV, Flac, AAC,
  • AirPlay
Pris: 6500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-