annons
annons

Denon CEOL

Läckert allt-i-ett

Denons vita CD-receiver Ceol har trådlös nätverksanslutning och iPod-docka och är väldigt flexibel. Tyvärr kostar AirPlay-stöd extra.

Lättanvänd. Låter bra.
Vill ha mer dynamik och upplösning. AirPlay kostar extra.

Ceol är liten och piffig. Den vita färgen är som klippt och skuren för iPoden som dockas på ovansidan. Kabinettet är av plast, utan större kvalitetskänsla.

CD-spelaren stöder både MP3 och WMA och när allt är inkopplat på nätverket, antingen trådlöst eller med nätverkskabel, kan den streama musik från en PC eller Mac. Om musikbiblioteket är inbakat i iTunes blir du nog besviken över att varken Apple Lossless eller AIFF stöds. Det får du använda AirPlay för.

Hos Denon är dock AirPlay en extrafunktion som kostar extra. 49 euro närmare bestämt, alltså ungefär en femhundring. Det är inte så hemskt mycket mindre än vad en Apple Airport Express kostar, så vi tycker att det är i mesta laget.

Användning
AirPlay-uppdateringen görs på Denons hemsida genom att man knappar i Ceols serienummer, Mac-nummer och nätverks-ID, och sedan betalar man med kreditkort.

Trådlöst nätverk är enkelt att ställa in och fungerar i praktiken lika bra som med nätverkskabel. AirPlay-funktionen integreras problemfritt med iPod och iTunes. Ljudet är nästan lika bra som med CD, fast lite tamare i toppen och inte riktigt med samma dynamik. Men det låter absolut skapligt.

CD-receivern är inte av det kraftigaste slaget, så den bör matchas med högtalare som inte förväntas rocka särskilt mycket. Vi rekommenderar till exempel DALIs stativmodell Lektor 2, som har både upplösning och dynamik och är ett väldigt bra köp för 4 000 kronor. Eller så kan man satsa på Denons egna SC-N7 som är gjorda för Ceol och kostar 1 300 kronor. Elektroniken har inbyggd optimering för Denon-högtalarna, men vi gillar ändå DALI-högtalarna bättre, främst för att SC-N7 saknar bas.

Ceol har en fin klang som tar väl vara på musiken. Basen är varm och fyllig utan att vara överdriven, så att basinstrument får uppmärksamhet utan att det blir för mycket av det goda. Även mellanregistret återges fint, vilket är viktigt för att röster ska få stort spelrum. Sammantaget låter det trivsamt, utan större aha-upplevelser. Lite mer upplösning och dynamik så kunde det ha blivit riktigt bra!

Slutsats
Denon Ceol är en liten och läcker CD-receiver som låter bra och är intuitiv att använda. AirPlay kostar extra, inte mycket mindre än att köpa en AirPort Express som ger samma funktioner till vilken ljudprodukt som helst. Vi tycker att 500 kronor är i mesta laget.

Ljudkvaliteten är en trivsam historia. En fyllig och varm klang gör att musiken återges med trygg hand, oavsett om det är vismusik eller mer rockiga saker som spelar. Men det saknas lite dynamisk kontrast och upplösning för att nå de riktigt stora höjderna.

Bästa pris på Denon CEOL
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2 x 65 watt (RMS, 4 ohm)
  • FM-radio, CD med MP3 och WMA
  • Nätverksstreaming
  • USB-avspelning
  • iPod-docka, MP3, WMA, WAV, Flac, AAC
  • AirPlay-uppgradering kostar extra
Pris: 6700:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-