annonse
annonse

hemmabioreceivrar: Onkyo TX-NR626 och Yamaha RX-V675

Häftig budgetbio

Det har verkligen hänt mycket i budgetklassen. Vem hade kunnat tro att så här billiga receivrar låter så bra? Och kan så mycket?

Ett allt-i-ett-paket i billig plast kan framkalla en någorlunda levande filmkänsla. Fast ljudtrycket är begränsat och dialogen från centerkanalen är tunn och hermetisk – och musik i stereo låter tamt. Det är först med ordentlig ljudkvalitet som den extra dimensionen med högtalare bak och en extra bashögtalare verkligen visar sin sanna potential. Och då behövs det separata komponenter. Men det behöver inte kosta skjortan, en hemmabioreceiver för dryga 5 000 kronor ger överraskande mycket krut för pengarna!

Utrustning
Det är smått otroligt att en hemmabioförstärkare för 6 000 kronor kan låta så pass bra och dessutom vara så välutrustad. Numera är det standard med HDMI-ingångar som stöder både 3D-video och Ultra-HD (4K). Processning av sju högtalarkanaler, inklusive särskilda höjdkanaler som ger ljudet en extra dimension. Nätverksströmning via DLNA, Spotify och AirPlay finns ofta på plats så att man enklare kommer åt den digitala musiken. Och så naturligtvis automatisk högtalarkalibrering och rumskorrektion.

Högupplöst
En del av hemligheten bakom det fina ljudet är att mata receivern med så bra ljudsignaler som möjligt, gärna från Blu-ray med äkta surroundljud i högre upplösning än CD (24 bit/192 kHz). Det finns också gott om bra musik att ladda ner högupplöst från webbutiker som gubemusic.com och hdtracks.com. Urvalet av högupplöst musik har blivit riktigt bra och få saker är lika roliga som live-konserter med favoritartisterna på Blu-ray!

Förväntningar
I den här prisklassen kan genomsnittsreceivrarna driva även stora högtalare förvånansvärt bra. Visst, du får inte upplösningen, dynamiken eller den fulla slagkraften från en förstärkare som kostar dubbelt så mycket, och ett högtalarsystem för trettio- eller fyrtiotusen förtjänar något bättre. Paradoxen är dock att ett sådant högtalarsystem är vad som behövs för att få ut maximalt även ur en billig receiver. Du ska veta att vi har haft mycket kul med sådana här receivrar när de spelat på våra referens-THX-högtalare från Procella som kostar en bra bit över 100 000 kronor!

Högtalare
Mer rimligt är nog att koppla upp våra duellanter från Yamaha och Onkyo till billigare högtalare. Då kan vi till exempel rekommendera Focal Sib & Cub3, ett litet och bra satellitsystem med subbas för 7 000 kronor. Vill du ha golvhögtalare i frontarna så prova med ett 5.1-system från DALIs Zensor-familj med Zensor 5 längst fram. Eller Boston Acoustics A-serie med A250 som front. Vilken storlek du än väljer på fronthögtalarna så rekommenderar vi en subbas.

Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-