Pioneer SC-LX73

Mästerlig

SC-LX73 har sofistikerad högtalarkalibrering och är troligtvis den allra bästa i sin prisklass

Plus
Helgjuten ljudbild. Bra upplösning och kraft. 6 HDMI-ingångar.
Minus
Krångliga manuella inställningar.

SC-LX73 är en av Pioneers nya storsatsningar på receiverfronten. De har fått hjälp av ljudteknikerna på Air Studios utanför London med själva fintrimningen, och under skalet döljer sig avancerade funktioner och finesser. 
Förutom internetradio och nätverksstreaming av musik, samt att iPod kan kopplas digitalt till USB-porten, kan SC-LX73 skryta med sofistikerad högtalarkalibrering som kan bli ännu mer sofistikerad om man laddar ned PC-programvara från Pioneers hemsida. En applikation som förvandlar iPhone eller iPod Touch till fjärrkontroll går att ladda ned från iTunes, och receivern kan dessutom styras via nätverket. Dessutom finns jitter-reduktion i HDMI-ingången, men bara tillsammans med Pioneer-spelare som stöder denna funktion (PQLS).
Advanced MCACC-kalibreringen justerar fördröjning, ljudnivå, klangbalans och fasrespons samt korrigerar för stående basvågor i rummet. Allt detta innebär att ljudet är så korrekt som möjligt när det når örat.
 
Installation
Högtalarkalibreringen tar sin lilla tid, trots att SC-LX73 bara mäter ljudet från en enda mikrofonplacering. Det beror på att systemet ska gå igenom en hel del parametrar som avstånd, fas, stående vågor och så vidare. Och det är väl värt väntan!
Menysystemet är överskådligt och enkelt att sätta sig in i, men någon spännande grafik har det inte. Minus i kanten för att ljudet stängs av när man går in i menyerna för att göra efterjusteringar av tidsfördröjning och ljudnivå till de olika kanalerna.
Vad vi däremot gillar är den överskådliga och intuitiva baksidan på receivern. Det är enkelt att koppla rätt eftersom både högtalarterminalerna och andra anslutningar är prydligt arrangerade.  
 
Ljudkvalitet
Med aktiverad jitter- och rumskorrektion i full drift är det oerhört imponerande vad SC-LX73 presterar. Fasresponsen är väldigt bra, vilket gör att ljudbilden är ytterst öppen och homogen. Senatsförhöret i Iron Man 2 återges med större och mer sammanhängande rumsklang än av de övriga testdeltagarna, och ljudet tycks komma mer från mellan högtalarna än direkt från dem. Dessutom hörs fler klangfärger. Hela ljudbilden, från djupaste bas till högsta diskant, är sömlös.
Det är uppenbart att faskorrektionen har sina fördelar, för när vi stänger av den så krymper ljudbilden och får mindre korrekta dimensioner. Då hörs det att Tony Starks röst kommer från en enda högtalare i stället för att bara finnas framför oss.
Explosioner och andra extrema effekter är också rappa och tunga. Förstärkaren kan mäta sig med Yamaha och Onkyo när det gäller kraft, och ljudbilden känns mer luftig och naturtrogen. Det låter renare, öppnare och känns inte uppdelat i bas, mellanregister och diskant.
Om man kopplar ur tonjusteringarna blir ljudbilden lite mjukare i toppen, men krymper också en aning, så vi föredrar att ha dem aktiverade. Via datorn kan man göra mer avancerade inställningar på ett enklare sätt, fast vi anser inte att det behövs, åtminstone inte i vårt rum.

SC-LX73 är en av Pioneers nya storsatsningar på receiverfronten. De har fått hjälp av ljudteknikerna på Air Studios utanför London med själva fintrimningen, och under skalet döljer sig avancerade funktioner och finesser.  Förutom internetradio och nätverksstreaming av musik, samt att iPod kan kopplas digitalt till USB-porten, kan SC-LX73 skryta med sofistikerad högtalarkalibrering som kan bli ännu mer sofistikerad om man laddar ned PC-programvara från Pioneers hemsida. En applikation som förvandlar iPhone eller iPod Touch till fjärrkontroll går att ladda ned från iTunes, och receivern kan dessutom styras via nätverket. Dessutom finns jitter-reduktion i HDMI-ingången, men bara tillsammans med Pioneer-spelare som stöder denna funktion (PQLS). Advanced MCACC-kalibreringen justerar fördröjning, ljudnivå, klangbalans och fasrespons samt korrigerar för stående basvågor i rummet. Allt detta innebär att ljudet är så korrekt som möjligt när det når örat.   Installation Högtalarkalibreringen tar sin lilla tid, trots att SC-LX73 bara mäter ljudet från en enda mikrofonplacering. Det beror på att systemet ska gå igenom en hel del parametrar som avstånd, fas, stående vågor och så vidare. Och det är väl värt väntan! Menysystemet är överskådligt och enkelt att sätta sig in i, men någon spännande grafik har det inte. Minus i kanten för att ljudet stängs av när man går in i menyerna för att göra efterjusteringar av tidsfördröjning och ljudnivå till de olika kanalerna. Vad vi däremot gillar är den överskådliga och intuitiva baksidan på receivern. Det är enkelt att koppla rätt eftersom både högtalarterminalerna och andra anslutningar är prydligt arrangerade.     Ljudkvalitet Med aktiverad jitter- och rumskorrektion i full drift är det oerhört imponerande vad SC-LX73 presterar. Fasresponsen är väldigt bra, vilket gör att ljudbilden är ytterst öppen och homogen. Senatsförhöret i Iron Man 2 återges med större och mer sammanhängande rumsklang än av de övriga testdeltagarna, och ljudet tycks komma mer från mellan högtalarna än direkt från dem. Dessutom hörs fler klangfärger. Hela ljudbilden, från djupaste bas till högsta diskant, är sömlös. Det är uppenbart att faskorrektionen har sina fördelar, för när vi stänger av den så krymper ljudbilden och får mindre korrekta dimensioner. Då hörs det att Tony Starks röst kommer från en enda högtalare i stället för att bara finnas framför oss. Explosioner och andra extrema effekter är också rappa och tunga. Förstärkaren kan mäta sig med Yamaha och Onkyo när det gäller kraft, och ljudbilden känns mer luftig och naturtrogen. Det låter renare, öppnare och känns inte uppdelat i bas, mellanregister och diskant. Om man kopplar ur tonjusteringarna blir ljudbilden lite mjukare i toppen, men krymper också en aning, så vi föredrar att ha dem aktiverade. Via datorn kan man göra mer avancerade inställningar på ett enklare sätt, fast vi anser inte att det behövs, åtminstone inte i vårt rum.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Pioneer SC-LX73
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
Pioneer SC-LX73 6 x HDMI 1.4 in, 2 x HDMI ut Ljudreturkanal 7 x 140 watt (8 ohm) Advanced MCACC-kalibrering Internetradio Musikstreaming över nätverk iPod-kompatibel USB Pris: 18 900 kr
Pris: 18900,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.