annons
annons

Onkyo TX-NR1008

Multiförstärkaren

Med hjälp av hela nio slutsteg får Onkyo fart på ett helt knippe högtalare i hemmabion, eller i flera olika rum.

Bra ljud. 9 kanaler. 7 HDMI-ingångar.
Krånglig manuell inställning.

Tack vare hela nio slutsteg kan TX-NR1008 få fart på extra högtalare i höjden och längs sidorna, utöver den normala 5.1-anläggningen. Onkyo marknadsför den som en 9.2-receiver eftersom den har två subbasutgångar. Dessa lämnar emellertid samma signal och kan inte kalibreras oberoende av varandra. Så i själva verket är TX-NR1008 en 9.1-receiver.
Internetradio och nätverksstreaming av musik finns på plats och iPod kan kopplas in direkt till USB-porten. Digitala ljudsignaler via HDMI korrigeras för jitterstörningar för att ljudet från Blu-ray och kabel-TV ska bli renare.
Rumskorrektionen utförs av Audyssey MultEQ, som kalibrerar för upp till sex sittplatser i rummet för att få en så bra översikt över akustiken som möjligt. Audyssey DynamicEQ kan aktiveras för att bevara klangkaraktären oavsett ljudnivå.
 
Installation
Audyssey MultEQ tar en stund att köra, särskilt om receivern ska korrigera för alla sex platserna. Det är inte svårt men kräver närmare en halvtimmes tålamod.
Onkyos menyer är nog de som har tristast utseende, men de är funktionella och enkla att sätta sig in i. Om efterjusteringar för delningsfrekvens, avstånd och ljudnivå ska göras efter autoinställningen är det lite irriterande att man inte kan göra detta samtidigt som man hör ljudkällan, så man rattar i blindo. Så har det alltid varit med Onkyos receivrar, även om vi inte riktigt förstår varför. Bortsett från detta har vi inga problem med Onkyos användarvänlighet.
 
Ljudkvalitet
Iron Man 2 är en stenhård actionfilm med väsentligt bättre ljudspår än ettan. Det har bättre dynamik, mer tryck och en större och öppnare dialog – plus att musiken är mycket tuffare (AC/DC)! Sådant sätter receivern på prov.
Och Onkyo svarar med en bestämd och taktfast återgivning av ljudspåret. Dialogens kvalitet hörs särskilt under senatsförhöret i början av filmen, där Tony Stark blir ombedd att överlämna dräkten till myndigheterna. TX-NR1008 återger röster på ett kraftfullt och fylligt sätt, med gott om pondus. Diskanten är tillräckligt upplöst för att övertonerna ska vara tydliga och luftiga.
Den dynamiska kontrasten är dessutom mycket god, så att höga ljud markeras rappt och bestämt, samtidigt som små nyanser i bakgrunden fortfarande finns med. Raketmotorerna som dundrar när Iron Man accelererar skickar en tryckvåg genom rummet, utan att receivern verkar bli pressad. Onkyo har god kontroll på vad som händer och har ljudmässiga kvaliteter som gör TX-NR1008 till en värdig utmanare i prisklassen.
Oavsett om det handlar om klassisk musik i HD-surround eller stereo, eller om det är häftig hårdrock, bjuder receivern på tonala kvaliteter som gör att vi tror på vad vi hör, och den orkar driva även stora och förhållandevis tungdrivna högtalare utan att klaga.

Tack vare hela nio slutsteg kan TX-NR1008 få fart på extra högtalare i höjden och längs sidorna, utöver den normala 5.1-anläggningen. Onkyo marknadsför den som en 9.2-receiver eftersom den har två subbasutgångar. Dessa lämnar emellertid samma signal och kan inte kalibreras oberoende av varandra. Så i själva verket är TX-NR1008 en 9.1-receiver. Internetradio och nätverksstreaming av musik finns på plats och iPod kan kopplas in direkt till USB-porten. Digitala ljudsignaler via HDMI korrigeras för jitterstörningar för att ljudet från Blu-ray och kabel-TV ska bli renare. Rumskorrektionen utförs av Audyssey MultEQ, som kalibrerar för upp till sex sittplatser i rummet för att få en så bra översikt över akustiken som möjligt. Audyssey DynamicEQ kan aktiveras för att bevara klangkaraktären oavsett ljudnivå.   Installation Audyssey MultEQ tar en stund att köra, särskilt om receivern ska korrigera för alla sex platserna. Det är inte svårt men kräver närmare en halvtimmes tålamod. Onkyos menyer är nog de som har tristast utseende, men de är funktionella och enkla att sätta sig in i. Om efterjusteringar för delningsfrekvens, avstånd och ljudnivå ska göras efter autoinställningen är det lite irriterande att man inte kan göra detta samtidigt som man hör ljudkällan, så man rattar i blindo. Så har det alltid varit med Onkyos receivrar, även om vi inte riktigt förstår varför. Bortsett från detta har vi inga problem med Onkyos användarvänlighet.   Ljudkvalitet Iron Man 2 är en stenhård actionfilm med väsentligt bättre ljudspår än ettan. Det har bättre dynamik, mer tryck och en större och öppnare dialog – plus att musiken är mycket tuffare (AC/DC)! Sådant sätter receivern på prov. Och Onkyo svarar med en bestämd och taktfast återgivning av ljudspåret. Dialogens kvalitet hörs särskilt under senatsförhöret i början av filmen, där Tony Stark blir ombedd att överlämna dräkten till myndigheterna. TX-NR1008 återger röster på ett kraftfullt och fylligt sätt, med gott om pondus. Diskanten är tillräckligt upplöst för att övertonerna ska vara tydliga och luftiga. Den dynamiska kontrasten är dessutom mycket god, så att höga ljud markeras rappt och bestämt, samtidigt som små nyanser i bakgrunden fortfarande finns med. Raketmotorerna som dundrar när Iron Man accelererar skickar en tryckvåg genom rummet, utan att receivern verkar bli pressad. Onkyo har god kontroll på vad som händer och har ljudmässiga kvaliteter som gör TX-NR1008 till en värdig utmanare i prisklassen. Oavsett om det handlar om klassisk musik i HD-surround eller stereo, eller om det är häftig hårdrock, bjuder receivern på tonala kvaliteter som gör att vi tror på vad vi hör, och den orkar driva även stora och förhållandevis tungdrivna högtalare utan att klaga.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Onkyo TX-NR1008
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Onkyo TX-NR1008 7 x HDMI 1.4 in, 2 x HDMI ut Ljudreturkanal 9 x 135 watt (8 ohm, 2 kanaler) Audyssey MultEQ-kalibrering Internetradio Musikstreaming över nätverk iPod-kompatibel USB Pris: 15 000 kr
Pris: 15000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-