Onkyo TX-NR1008

Multiförstärkaren

Med hjälp av hela nio slutsteg får Onkyo fart på ett helt knippe högtalare i hemmabion, eller i flera olika rum.

Plus
Bra ljud. 9 kanaler. 7 HDMI-ingångar.
Minus
Krånglig manuell inställning.

Tack vare hela nio slutsteg kan TX-NR1008 få fart på extra högtalare i höjden och längs sidorna, utöver den normala 5.1-anläggningen. Onkyo marknadsför den som en 9.2-receiver eftersom den har två subbasutgångar. Dessa lämnar emellertid samma signal och kan inte kalibreras oberoende av varandra. Så i själva verket är TX-NR1008 en 9.1-receiver.
Internetradio och nätverksstreaming av musik finns på plats och iPod kan kopplas in direkt till USB-porten. Digitala ljudsignaler via HDMI korrigeras för jitterstörningar för att ljudet från Blu-ray och kabel-TV ska bli renare.
Rumskorrektionen utförs av Audyssey MultEQ, som kalibrerar för upp till sex sittplatser i rummet för att få en så bra översikt över akustiken som möjligt. Audyssey DynamicEQ kan aktiveras för att bevara klangkaraktären oavsett ljudnivå.
 
Installation
Audyssey MultEQ tar en stund att köra, särskilt om receivern ska korrigera för alla sex platserna. Det är inte svårt men kräver närmare en halvtimmes tålamod.
Onkyos menyer är nog de som har tristast utseende, men de är funktionella och enkla att sätta sig in i. Om efterjusteringar för delningsfrekvens, avstånd och ljudnivå ska göras efter autoinställningen är det lite irriterande att man inte kan göra detta samtidigt som man hör ljudkällan, så man rattar i blindo. Så har det alltid varit med Onkyos receivrar, även om vi inte riktigt förstår varför. Bortsett från detta har vi inga problem med Onkyos användarvänlighet.
 
Ljudkvalitet
Iron Man 2 är en stenhård actionfilm med väsentligt bättre ljudspår än ettan. Det har bättre dynamik, mer tryck och en större och öppnare dialog – plus att musiken är mycket tuffare (AC/DC)! Sådant sätter receivern på prov.
Och Onkyo svarar med en bestämd och taktfast återgivning av ljudspåret. Dialogens kvalitet hörs särskilt under senatsförhöret i början av filmen, där Tony Stark blir ombedd att överlämna dräkten till myndigheterna. TX-NR1008 återger röster på ett kraftfullt och fylligt sätt, med gott om pondus. Diskanten är tillräckligt upplöst för att övertonerna ska vara tydliga och luftiga.
Den dynamiska kontrasten är dessutom mycket god, så att höga ljud markeras rappt och bestämt, samtidigt som små nyanser i bakgrunden fortfarande finns med. Raketmotorerna som dundrar när Iron Man accelererar skickar en tryckvåg genom rummet, utan att receivern verkar bli pressad. Onkyo har god kontroll på vad som händer och har ljudmässiga kvaliteter som gör TX-NR1008 till en värdig utmanare i prisklassen.
Oavsett om det handlar om klassisk musik i HD-surround eller stereo, eller om det är häftig hårdrock, bjuder receivern på tonala kvaliteter som gör att vi tror på vad vi hör, och den orkar driva även stora och förhållandevis tungdrivna högtalare utan att klaga.

Tack vare hela nio slutsteg kan TX-NR1008 få fart på extra högtalare i höjden och längs sidorna, utöver den normala 5.1-anläggningen. Onkyo marknadsför den som en 9.2-receiver eftersom den har två subbasutgångar. Dessa lämnar emellertid samma signal och kan inte kalibreras oberoende av varandra. Så i själva verket är TX-NR1008 en 9.1-receiver. Internetradio och nätverksstreaming av musik finns på plats och iPod kan kopplas in direkt till USB-porten. Digitala ljudsignaler via HDMI korrigeras för jitterstörningar för att ljudet från Blu-ray och kabel-TV ska bli renare. Rumskorrektionen utförs av Audyssey MultEQ, som kalibrerar för upp till sex sittplatser i rummet för att få en så bra översikt över akustiken som möjligt. Audyssey DynamicEQ kan aktiveras för att bevara klangkaraktären oavsett ljudnivå.   Installation Audyssey MultEQ tar en stund att köra, särskilt om receivern ska korrigera för alla sex platserna. Det är inte svårt men kräver närmare en halvtimmes tålamod. Onkyos menyer är nog de som har tristast utseende, men de är funktionella och enkla att sätta sig in i. Om efterjusteringar för delningsfrekvens, avstånd och ljudnivå ska göras efter autoinställningen är det lite irriterande att man inte kan göra detta samtidigt som man hör ljudkällan, så man rattar i blindo. Så har det alltid varit med Onkyos receivrar, även om vi inte riktigt förstår varför. Bortsett från detta har vi inga problem med Onkyos användarvänlighet.   Ljudkvalitet Iron Man 2 är en stenhård actionfilm med väsentligt bättre ljudspår än ettan. Det har bättre dynamik, mer tryck och en större och öppnare dialog – plus att musiken är mycket tuffare (AC/DC)! Sådant sätter receivern på prov. Och Onkyo svarar med en bestämd och taktfast återgivning av ljudspåret. Dialogens kvalitet hörs särskilt under senatsförhöret i början av filmen, där Tony Stark blir ombedd att överlämna dräkten till myndigheterna. TX-NR1008 återger röster på ett kraftfullt och fylligt sätt, med gott om pondus. Diskanten är tillräckligt upplöst för att övertonerna ska vara tydliga och luftiga. Den dynamiska kontrasten är dessutom mycket god, så att höga ljud markeras rappt och bestämt, samtidigt som små nyanser i bakgrunden fortfarande finns med. Raketmotorerna som dundrar när Iron Man accelererar skickar en tryckvåg genom rummet, utan att receivern verkar bli pressad. Onkyo har god kontroll på vad som händer och har ljudmässiga kvaliteter som gör TX-NR1008 till en värdig utmanare i prisklassen. Oavsett om det handlar om klassisk musik i HD-surround eller stereo, eller om det är häftig hårdrock, bjuder receivern på tonala kvaliteter som gör att vi tror på vad vi hör, och den orkar driva även stora och förhållandevis tungdrivna högtalare utan att klaga.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Onkyo TX-NR1008
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
Onkyo TX-NR1008 7 x HDMI 1.4 in, 2 x HDMI ut Ljudreturkanal 9 x 135 watt (8 ohm, 2 kanaler) Audyssey MultEQ-kalibrering Internetradio Musikstreaming över nätverk iPod-kompatibel USB Pris: 15 000 kr
Pris: 15000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.