Marantz SR7005

Exklusiv känsla

Marantz SR7005 har testets mest exklusiva utseende och ser klart dyrast ut. Och den låter utsökt.

Plus
Vacker upplösning. Elegant.
Minus
Inte kraftigast i klassen.

Utseendemässigt påminner SR7005 väldigt mycket om Marantz betydligt dyrare High End-modeller. Linjerna är vackra och alla funktioner är stilrent dolda bakom en lucka på fronten. Det ger receivern en minimalistisk prägel och om vikten hade varit den dubbla så hade vi gissat på att den kostat femtiotusen kronor. Testexemplaret var champagnefärgat men SR7005 finns också i svart utförande.
Marantz utlovar ett absolut minimum av interna störningar i ljudsignalen. Förstärkarsteget sägs dessutom orka med tungdrivna högtalare som har låg impedans.
Både internetradio och musikstreaming via nätverk finns på plats, och iPoden kopplas in direkt till USB-porten. Med ApplePlay kan receivern dessutom styra musiken från Macens eller PC:ns iTunes direkt från fjärrkontrollen, så länge alla delar är inkopplade till nätverket.
SR7005 korrigerar högtalarna efter rummet med hjälp av Audyssey MultEQ XT. Det är en rumskorrektion som är stråt vassare än versionen Onkyo har. XT-versionen kan korrigera rumsklangen på åtta platser samtidigt.
 
Installation
Audyssey MultEQ tar lång tid på sig att korrigera för rumsakustiken, och ställer du in alla åtta sittplatserna så hinner du nog laga lite mat medan du väntar.
Marantz inställningsmeny är överskådlig, fast kanske inte särskilt spännande. Vi gillar att den inte stryper ljudet när man går in i menyn. Man hör dock ändå inte skillnaden direkt när man fintrimmar, utan måste vänta tills man trycker på Enter. På detta område är Yamaha och Harman/Kardon ännu bättre.
 
Ljudkvalitet
Marantz-receiverns största styrka är inte ren kraft. För även om SR7005 är tillräckligt muskulös för att skaka om soffan så är det tonstrukturens upplösning som gör den till en väldigt intressant hemmabioförstärkare.
Det hörs speciellt i övertonerna, som levereras silkeslent och svävande, och som gör att ljudbilden växer och andas mer naturligt. Basen trycker inte på lika hårt som hos Onkyo och Yamaha, vilket innebär att explosioner och stenhårda rockrytmer känns lite mer nedtonade. Ändå bör det finnas tillräckligt med kraft för de flesta här, och om du uppskattar finess och god tonstruktur extra mycket så får du gott om den varan med Marantz.
Dialogen är oerhört luftig och vi tycker det är tillräckligt intensivt när Ivan Vanko och hans drönare jagar Iron Man och stökar till det i staden.
Om du tänker använda receivern mycket till musik, och allra helst akustisk och detaljrik sådan, får du måhända ut ännu mer av Marantz receiver än av Onkyos eller Yamahas. Kvinnoröster är vackra, cymbaler ger ljudet en luftig prägel och ljudbilden är bred och öppen. Klassiskt och jazz får all finess den förtjänar och med tanke på att SR7005 som sagt inte heller får betraktas som någon mes när det gäller kraft så är den ett spännande alternativ.

Utseendemässigt påminner SR7005 väldigt mycket om Marantz betydligt dyrare High End-modeller. Linjerna är vackra och alla funktioner är stilrent dolda bakom en lucka på fronten. Det ger receivern en minimalistisk prägel och om vikten hade varit den dubbla så hade vi gissat på att den kostat femtiotusen kronor. Testexemplaret var champagnefärgat men SR7005 finns också i svart utförande. Marantz utlovar ett absolut minimum av interna störningar i ljudsignalen. Förstärkarsteget sägs dessutom orka med tungdrivna högtalare som har låg impedans. Både internetradio och musikstreaming via nätverk finns på plats, och iPoden kopplas in direkt till USB-porten. Med ApplePlay kan receivern dessutom styra musiken från Macens eller PC:ns iTunes direkt från fjärrkontrollen, så länge alla delar är inkopplade till nätverket. SR7005 korrigerar högtalarna efter rummet med hjälp av Audyssey MultEQ XT. Det är en rumskorrektion som är stråt vassare än versionen Onkyo har. XT-versionen kan korrigera rumsklangen på åtta platser samtidigt.   Installation Audyssey MultEQ tar lång tid på sig att korrigera för rumsakustiken, och ställer du in alla åtta sittplatserna så hinner du nog laga lite mat medan du väntar. Marantz inställningsmeny är överskådlig, fast kanske inte särskilt spännande. Vi gillar att den inte stryper ljudet när man går in i menyn. Man hör dock ändå inte skillnaden direkt när man fintrimmar, utan måste vänta tills man trycker på Enter. På detta område är Yamaha och Harman/Kardon ännu bättre.   Ljudkvalitet Marantz-receiverns största styrka är inte ren kraft. För även om SR7005 är tillräckligt muskulös för att skaka om soffan så är det tonstrukturens upplösning som gör den till en väldigt intressant hemmabioförstärkare. Det hörs speciellt i övertonerna, som levereras silkeslent och svävande, och som gör att ljudbilden växer och andas mer naturligt. Basen trycker inte på lika hårt som hos Onkyo och Yamaha, vilket innebär att explosioner och stenhårda rockrytmer känns lite mer nedtonade. Ändå bör det finnas tillräckligt med kraft för de flesta här, och om du uppskattar finess och god tonstruktur extra mycket så får du gott om den varan med Marantz. Dialogen är oerhört luftig och vi tycker det är tillräckligt intensivt när Ivan Vanko och hans drönare jagar Iron Man och stökar till det i staden. Om du tänker använda receivern mycket till musik, och allra helst akustisk och detaljrik sådan, får du måhända ut ännu mer av Marantz receiver än av Onkyos eller Yamahas. Kvinnoröster är vackra, cymbaler ger ljudet en luftig prägel och ljudbilden är bred och öppen. Klassiskt och jazz får all finess den förtjänar och med tanke på att SR7005 som sagt inte heller får betraktas som någon mes när det gäller kraft så är den ett spännande alternativ.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Marantz SR7005
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
Marantz SR7005 6 x HDMI 1.4 in, 2 x HDMI ut Ljudreturkanal 7 x 125 watt (8 ohm) Audyssey MultEQ XT-kalibrering Internetradio Musikstreaming över nätverk iPod-kompatibel USB Pris: 16 000 kr
Pris: 16000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.