annons
annons

Marantz SR7005

Exklusiv känsla

Marantz SR7005 har testets mest exklusiva utseende och ser klart dyrast ut. Och den låter utsökt.

Vacker upplösning. Elegant.
Inte kraftigast i klassen.

Utseendemässigt påminner SR7005 väldigt mycket om Marantz betydligt dyrare High End-modeller. Linjerna är vackra och alla funktioner är stilrent dolda bakom en lucka på fronten. Det ger receivern en minimalistisk prägel och om vikten hade varit den dubbla så hade vi gissat på att den kostat femtiotusen kronor. Testexemplaret var champagnefärgat men SR7005 finns också i svart utförande.
Marantz utlovar ett absolut minimum av interna störningar i ljudsignalen. Förstärkarsteget sägs dessutom orka med tungdrivna högtalare som har låg impedans.
Både internetradio och musikstreaming via nätverk finns på plats, och iPoden kopplas in direkt till USB-porten. Med ApplePlay kan receivern dessutom styra musiken från Macens eller PC:ns iTunes direkt från fjärrkontrollen, så länge alla delar är inkopplade till nätverket.
SR7005 korrigerar högtalarna efter rummet med hjälp av Audyssey MultEQ XT. Det är en rumskorrektion som är stråt vassare än versionen Onkyo har. XT-versionen kan korrigera rumsklangen på åtta platser samtidigt.
 
Installation
Audyssey MultEQ tar lång tid på sig att korrigera för rumsakustiken, och ställer du in alla åtta sittplatserna så hinner du nog laga lite mat medan du väntar.
Marantz inställningsmeny är överskådlig, fast kanske inte särskilt spännande. Vi gillar att den inte stryper ljudet när man går in i menyn. Man hör dock ändå inte skillnaden direkt när man fintrimmar, utan måste vänta tills man trycker på Enter. På detta område är Yamaha och Harman/Kardon ännu bättre.
 
Ljudkvalitet
Marantz-receiverns största styrka är inte ren kraft. För även om SR7005 är tillräckligt muskulös för att skaka om soffan så är det tonstrukturens upplösning som gör den till en väldigt intressant hemmabioförstärkare.
Det hörs speciellt i övertonerna, som levereras silkeslent och svävande, och som gör att ljudbilden växer och andas mer naturligt. Basen trycker inte på lika hårt som hos Onkyo och Yamaha, vilket innebär att explosioner och stenhårda rockrytmer känns lite mer nedtonade. Ändå bör det finnas tillräckligt med kraft för de flesta här, och om du uppskattar finess och god tonstruktur extra mycket så får du gott om den varan med Marantz.
Dialogen är oerhört luftig och vi tycker det är tillräckligt intensivt när Ivan Vanko och hans drönare jagar Iron Man och stökar till det i staden.
Om du tänker använda receivern mycket till musik, och allra helst akustisk och detaljrik sådan, får du måhända ut ännu mer av Marantz receiver än av Onkyos eller Yamahas. Kvinnoröster är vackra, cymbaler ger ljudet en luftig prägel och ljudbilden är bred och öppen. Klassiskt och jazz får all finess den förtjänar och med tanke på att SR7005 som sagt inte heller får betraktas som någon mes när det gäller kraft så är den ett spännande alternativ.

Utseendemässigt påminner SR7005 väldigt mycket om Marantz betydligt dyrare High End-modeller. Linjerna är vackra och alla funktioner är stilrent dolda bakom en lucka på fronten. Det ger receivern en minimalistisk prägel och om vikten hade varit den dubbla så hade vi gissat på att den kostat femtiotusen kronor. Testexemplaret var champagnefärgat men SR7005 finns också i svart utförande. Marantz utlovar ett absolut minimum av interna störningar i ljudsignalen. Förstärkarsteget sägs dessutom orka med tungdrivna högtalare som har låg impedans. Både internetradio och musikstreaming via nätverk finns på plats, och iPoden kopplas in direkt till USB-porten. Med ApplePlay kan receivern dessutom styra musiken från Macens eller PC:ns iTunes direkt från fjärrkontrollen, så länge alla delar är inkopplade till nätverket. SR7005 korrigerar högtalarna efter rummet med hjälp av Audyssey MultEQ XT. Det är en rumskorrektion som är stråt vassare än versionen Onkyo har. XT-versionen kan korrigera rumsklangen på åtta platser samtidigt.   Installation Audyssey MultEQ tar lång tid på sig att korrigera för rumsakustiken, och ställer du in alla åtta sittplatserna så hinner du nog laga lite mat medan du väntar. Marantz inställningsmeny är överskådlig, fast kanske inte särskilt spännande. Vi gillar att den inte stryper ljudet när man går in i menyn. Man hör dock ändå inte skillnaden direkt när man fintrimmar, utan måste vänta tills man trycker på Enter. På detta område är Yamaha och Harman/Kardon ännu bättre.   Ljudkvalitet Marantz-receiverns största styrka är inte ren kraft. För även om SR7005 är tillräckligt muskulös för att skaka om soffan så är det tonstrukturens upplösning som gör den till en väldigt intressant hemmabioförstärkare. Det hörs speciellt i övertonerna, som levereras silkeslent och svävande, och som gör att ljudbilden växer och andas mer naturligt. Basen trycker inte på lika hårt som hos Onkyo och Yamaha, vilket innebär att explosioner och stenhårda rockrytmer känns lite mer nedtonade. Ändå bör det finnas tillräckligt med kraft för de flesta här, och om du uppskattar finess och god tonstruktur extra mycket så får du gott om den varan med Marantz. Dialogen är oerhört luftig och vi tycker det är tillräckligt intensivt när Ivan Vanko och hans drönare jagar Iron Man och stökar till det i staden. Om du tänker använda receivern mycket till musik, och allra helst akustisk och detaljrik sådan, får du måhända ut ännu mer av Marantz receiver än av Onkyos eller Yamahas. Kvinnoröster är vackra, cymbaler ger ljudet en luftig prägel och ljudbilden är bred och öppen. Klassiskt och jazz får all finess den förtjänar och med tanke på att SR7005 som sagt inte heller får betraktas som någon mes när det gäller kraft så är den ett spännande alternativ.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Marantz SR7005
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Marantz SR7005 6 x HDMI 1.4 in, 2 x HDMI ut Ljudreturkanal 7 x 125 watt (8 ohm) Audyssey MultEQ XT-kalibrering Internetradio Musikstreaming över nätverk iPod-kompatibel USB Pris: 16 000 kr
Pris: 16000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-