Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Test av Blu-ray-spelare med 3D

Alla goda ting är 3D

Du behöver inte betala en förmögenhet för en bra BD-spelare längre. Årets nya modeller har blivit billigare och väsentligt snabbare – och nu klarar de 3D-filmerna också. Vi har tittat på de senaste modellerna.

Av / 2010-10-15 - 06:00
Test av Blu-ray-spelare med 3D
Marius

Produkter i detta test

Trots 3D-lanseringar med dunder och brak har försäljningen av 3D-kompatibel utrustning långt ifrån tagit fart ännu. Det beror antagligen främst på att tillgången på riktigt 3D-material är tämligen begränsat. Dessvärre är detta nog något vi får lära oss att leva med ett tag framöver. Men låt oss för ett ögonblick bortse från att urvalet av 3D-filmer är ganska så magert, och att du ännu inte har investerat i en ny och kostsam 3D-skärm. Köper du en Blu-ray-spelare i dag så är det för att du vill ha maximalt utbyte av dina filmer, och då kan 3D-stöd vara praktiskt att ha i framtiden.

3D-uppgradering
Blu-ray-spelarna med 3D-stöd innebär ingen massiv uppgradering av maskinvaran, utan snarare en ny funktion. För vissa spelare räcker det med en enkel programvaruuppdatering, som fallet är med exempelvis Sony PlayStation 3. Och det finns ingen anledning att förvänta sig stora förbättringar i 2D-bildkvaliteten, vilket vi gjorde med de nya flatskärmarna som ofta har markant förbättrad videobehandling för att tackla 3D-signalerna. Däremot har vi stora förhoppningar på de nya spelarnas hastighet.
I fjol uppmätte vi stora skillnader i start- och lästider när vi testade de olika spelarna, och en del modeller kunde ta uppemot en minut längre tid på sig än de bästa på att läsa in filmerna. Det är för långsamt. Lyckligtvis verkar det som om de allra flesta av årets spelare har nått en acceptabel hastighetsnivå.

Testet
Vi har plockat ut fem 3D-kompatibla BD-spelare från kända leverantörer. Bildkvaliteten är som vanligt ett viktigt kriterium, men det bör poängteras att det bara finns små skillnader i bildkvalitet mellan olika BD-spelare, även om skillnaden är större när de spelar DVD-skivor. Därför spelar också egenskaper som användarvänlighet – inklusive menysystem, fjärrkontroll, och läshastighet – en avgörande roll.
Priset på spelarna varierar mellan 2 000 och 5 000 kronor, beroende på märke och funktioner, men alla har det gemensamt att de kan spela DVD samt både 2D- och 3D-Blu-ray. Vissa modeller kräver en programvaruuppdatering för att få 3D-stöd. De flesta har numera också trådlöst nätverk så att de är smidigare att uppdatera, samt gör det enklare att ladda ned extramaterial till filmerna (BD-Live-tjänster).

Sammanfattning
Värt att vänta på?
3D eller ej, om du funderar på att köpa ny BD-spelare så finns det ingen anledning att undvika de här modellerna som faktiskt stöder det.
De flesta stora märken har numera Blu-ray-spelare med 3D utan att det tycks ha haft någon dramatisk inverkan på priset. Även om man bortser från 3D-funktionen så ger dessa spelare mycket för pengarna, och med undantag av Panasonics bidrag så går det att köpa alla spelarna i testet för mellan 2 000 och 3 000 kronor.
Övergången till 3D och HDMI 1.4 tycks däremot inte ha gått lika smärtfritt för alla tillverkare, i synnerhet när det gäller att få de olika produkterna i anläggningen att kommunicera med varandra. Vi hade till exempel lite problem mellan Panasonics BD-spelare och en av testskärmarna från LG. Vi lyckades inte ta reda på var problemet låg någonstans, men det var bara kombinationen LG och Panasonic som inte fungerade. Sådana problem går förhoppningsvis att lösa med en uppdatering av programvaran, men testet understryker vikten av att vara ansluten (trådlöst eller med kabel) till internet för att se till att spelarna har den senaste programvaran.
Som vanligt är det ett tätt lopp mellan Blu-ray-spelarna men för en gångs skull är det inte den dyraste som är bäst. Philips BDP7500S2 visar sig vara den bästa totallösningen den här gången, och Panasonic DMP-BDT300 har svårt att motivera det högre priset, under förutsättning att man inte har ett väldigt stort behov av dubbla HDMI-utgångar. Spelarna från LG, Sony och Samsung ligger hack i häl på testvinnaren och bekräftar att du tryggt kan välja skärm och spelare från samma märke om du är ute efter en komplett ”3D-bio”.
Vanliga frågor
Vad behöver jag för att få 3D hemma?
För att kunna titta på 3D-film måste hela signalkedjan ha stöd för 3D-formatet. Förutom en 3D-BD-spelare måste du därför ha en 3D-förberedd skärm med kompatibla 3D-glasögon, samt 1 eller 2 HDMI-kablar, beroende på anläggningen. Om du har en hemmabio måste förstärkaren stödja HDMI 1.4 för att kunna överföra 3D-bilden vidare till skärmen. Alternativt kan du välja en BD-spelare med dubbla HDMI-utgångar och överföra bilden och ljudet separat.

Måste TV:n och BD-spelaren vara av samma märke?
Egentligen finns det inget krav på att skärmen och spelaren måste komma från samma tillverkare för att 3D-bilden ska fungera. Däremot har tillverkarna krånglat till det för kunderna genom att man måste ha glasögon och TV från samma märke för att de ska vara kompatibla. Det är dock vanligt att man får rabatt eller extra 3D-glasögon om man köper båda samtidigt.

Hur många glasögon ingår?
När du köper en 3D-spelare ingår det inte glasögon. Det ingår däremot ett eller två par till TV:n och det går att köpa extra glasögon som tillbehör. Dessa måste vara av samma fabrikat som skärmen. Det finns också universalglasögon från bland annat amerikanska Monster.

Kan en 3D-BD-spelare spela DVD?
Ja, och tack vare kraftfull videoprocessor har den ofta en bättre bild än äldre DVD-spelare. Alla BD-spelare kan även spela CD-skivor, men de klarar inte alltid alla typer av hembrända skivor.

 

Produkter i detta test

Philips BDP7500S2

Bäst när det gäller

Efter en lite trög start håller också Philips på att rusta sig för 3D-vågen. BDP7500S2 är deras första spelare med 3D-stöd och en av de bästa vi har sett hittills.

Knivskarp bild med BD och DVD. Mycket snabb och lättanvänd.
Wi-Fi är extrautrustning.
Läs hela testet

Panasonic DMP-BDT300

Lika barn leka bäst!

Panasonic ligger bakom den bästa 3D-TV:n vi har sett hittills, och BD-spelaren BDT300 är en naturlig följeslagare. Men vad händer om skärmen kommer från ett annat märke?

Hög bildkvalitet med BD och DVD. Mycket snabb och lättanvänd.
Kommunikationsproblem via HDMI. Trög start/inläsning. Högt pris.
Läs hela testet

LG BX580

Fullproppad korean

Koreanska LG vill också vara med på 3D-kapplöpningen och har lanserat den här spelaren som partner till sina egna 3D-skärmar.

Skarp och mjuk bild.
Bara medelsnabb. Reagerar lite trögt på fjärrkontrollen.
Läs hela testet

Sony BDP-S470

3D-racer

Sony satsar för fullt på 3D i år och precis som PlayStation 3 har BDP-S470 fått 3D-uppgradering. Och den visar sig vara snabb som få!

Mycket snabb. Hög bildkvalitet
Drivverket hörs när det startar.
Läs hela testet

Samsung BD-C6900

Blank och läcker

Samsung BD-C6900 var en av de första på marknaden som stödde 3D och vi är nyfikna på att se om den hänger med de allra senaste nykomlingarna.

Skarp och mjuk bild. Snabb avläsning.
Drivverket hörs.
Läs hela testet

Ljud & Bild tycker

Skarp och mjuk bild. Snabb avläsning. Drivverket hörs.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Ljud & Bild
Rulla till toppen