Test av 5.1- och 2.1-anläggningar med Blu-ray

Feta Blu-ray-upplevelser för tunna plånböcker

De flesta har en HD-skärm men långtifrån alla utnyttjar den fenomenala upplösningen. Här är anläggningarna som ger dig knivskarpa upplevelser och bra ljud!

Plus
Fylligt och behagligt ljud. Användarvänlig. Automatisk inställning.
Minus
Lite trög subbas. Tillbakadragna övertoner.

Skillnaden mellan bildkvaliteten från vanlig DVD och Blu-ray är nästan lika stor som den vi var med om när vi gick från VHS till DVD på slutet av 90-talet. Tyvärr är det många som ännu inte upplevt hur bra bilden blir med Blu-ray utan väljer att leva med vanlig DVD – eller, gud förbjude, nedladdade filmfiler.
Alla som någon gång sett bra HD-video i full upplösning förstår oss när vi uppmanar alla att skaffa sig en Blu-ray-spelare! ”Men min DVD-spelare har uppskalning till Full-HD”, tänker du kanske. Men i själva verket är detta samma sak som att förstora en liten bild. Visst blir den större, men också mer oskarp.
Många som har en flatskärm lever också med ett eländigt TV-ljud. När skärmen blir tunnare finns det ju allt mindre plats för bra högtalare.

Den billiga lösningen
Lösningen på båda dessa problem är en allt-i-ett-anläggning med högtalare, förstärkare och Blu-ray-spelare. Allt i ett och samma system. Till skillnad från vad många tror behöver ett sådant inte vara dyrt. Och bara för att det är billigt behöver det inte vara dåligt.
För fem år sedan var man tvungen att betala minst 10 000 kronor för en allt-i-ett-anläggning med DVD-spelare om den skulle leva upp till vissa kvalitetskrav.
Priskriget rasar för fullt, vilket har lett till att man numera kan få en anläggning med fullt acceptabel bild- och ljudkvalitet för mindre än så. I dag kan man faktiskt få en film- och musikanläggning som spelar Blu-ray – och alltså har en överlägsen bildkvalitet – för gott och väl under 5 000 kronor. Fast då är ljudkvaliteten inte särskilt imponerande.
Vi nöjer oss inte med dåligt ljud, därför tar vi ett steg upp och griper oss an Blu-ray-anläggningar som kostar mellan 5 000 och 7 000 kronor (även om de flesta av dem faktiskt går att köpa på internet för under 5 000 kronor). Tre av dem är äkta hemmabioanläggningar med fem högtalare plus subbas (5.1) medan två bara har två högtalare plus subbas (2.1). Från 2.1-systemen hoppas vi på ett lite bättre ljud med musik i stereo. Som kompensation för avsaknaden av bakhögtalare försöker dessa anläggningar dessutom simulera en extra stor ljudbild med hjälp av en speciell ljudbehandling (DSP). Då kanske man inte saknar bakhögtalare alls?

Ingen HDMI-ingång
Alla testdeltagarna har en enda HDMI-utgång (version 1.3). De saknar däremot HDMI-ingång. Det betyder att du inte kan koppla in din spelkonsol eller dekoderbox (PVR) till anläggningen via HDMI. I stället får du koppla den extra avspelaren till en HDMI-ingång på TV:n och sedan använda optisk digitalkabel till anläggningen för att få surroundljud. Det betyder att du inte kan utnyttja HD-ljudspåret på TV-spel som har sådant.

Lite om effekt
När du som här läser att anläggningar har en sammanlagd effekt på 1 000 watt så ska du inte tro på det. Hade effekten mätts på ett ordentligt sätt så skulle förstärkaren maximalt ha lämnat 10–20 watt per kanal och alltså haft en sammanlagd effekt någonstans kring 50 eller 100 watt. Marknaden är tyvärr så fascinerad av effekt att tillverkarna hittar på de mest originella sätt att ange hur många watt systemen kan lämna. Effekten som anges för de olika anläggningarna är tillverkarnas egen, och bör därför tas med en nypa salt eller två.

Testkriterier
I vår jakt på en värdig tesvinnare är det främst ljudkvalitet som avgör, men också användarvänlighet. Alla anläggningar av den här typen har i stort sett lika hög bildkvalitet på Blu-ray (alltså väldigt hög!), medan DVD-bilden kan variera lite mer. Ändå har tekniken kommit så långt att alla hemmabioanläggningar numera har acceptabel bild. Det är framför allt ljudet och skötseln som varierar.
Som alltid tar vi hänsyn till priset, vilket är importörens riktpris. Det innebär att du kan hitta en del av anläggningarna för lägre priser i vissa butiker, särskilt på webben. Det kan betyda att anläggningen som kostar mest i vårt test inte nödvändigtvis gör det överallt.

Sammanfattning
Alla testdeltagarna har sina styrkor och svagheter. Skillnaderna i ljudkvalitet är märkbara, fast inte våldsamt stora.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Bästa pris på Test av 5.1- och 2.1-anläggningar med Blu-ray
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Sony BDV-E300
5.1-system
5 x 143 watt (3 ohm) + 1 x 285 watt (1,5 ohm)
HD-ljud och -bild
BD-Live
HDMI-utgång (ingen ingång)
Pris: 6 900 kr

Pris: 6900,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.