annonse
annonse

Test av 5.1- och 2.1-anläggningar med Blu-ray

Feta Blu-ray-upplevelser för tunna plånböcker

De flesta har en HD-skärm men långtifrån alla utnyttjar den fenomenala upplösningen. Här är anläggningarna som ger dig knivskarpa upplevelser och bra ljud!

Ljud & Bild tycker

Fylligt och behagligt ljud. Användarvänlig. Automatisk inställning.
Lite trög subbas. Tillbakadragna övertoner.

Skillnaden mellan bildkvaliteten från vanlig DVD och Blu-ray är nästan lika stor som den vi var med om när vi gick från VHS till DVD på slutet av 90-talet. Tyvärr är det många som ännu inte upplevt hur bra bilden blir med Blu-ray utan väljer att leva med vanlig DVD – eller, gud förbjude, nedladdade filmfiler.
Alla som någon gång sett bra HD-video i full upplösning förstår oss när vi uppmanar alla att skaffa sig en Blu-ray-spelare! ”Men min DVD-spelare har uppskalning till Full-HD”, tänker du kanske. Men i själva verket är detta samma sak som att förstora en liten bild. Visst blir den större, men också mer oskarp.
Många som har en flatskärm lever också med ett eländigt TV-ljud. När skärmen blir tunnare finns det ju allt mindre plats för bra högtalare.

Den billiga lösningen
Lösningen på båda dessa problem är en allt-i-ett-anläggning med högtalare, förstärkare och Blu-ray-spelare. Allt i ett och samma system. Till skillnad från vad många tror behöver ett sådant inte vara dyrt. Och bara för att det är billigt behöver det inte vara dåligt.
För fem år sedan var man tvungen att betala minst 10 000 kronor för en allt-i-ett-anläggning med DVD-spelare om den skulle leva upp till vissa kvalitetskrav.
Priskriget rasar för fullt, vilket har lett till att man numera kan få en anläggning med fullt acceptabel bild- och ljudkvalitet för mindre än så. I dag kan man faktiskt få en film- och musikanläggning som spelar Blu-ray – och alltså har en överlägsen bildkvalitet – för gott och väl under 5 000 kronor. Fast då är ljudkvaliteten inte särskilt imponerande.
Vi nöjer oss inte med dåligt ljud, därför tar vi ett steg upp och griper oss an Blu-ray-anläggningar som kostar mellan 5 000 och 7 000 kronor (även om de flesta av dem faktiskt går att köpa på internet för under 5 000 kronor). Tre av dem är äkta hemmabioanläggningar med fem högtalare plus subbas (5.1) medan två bara har två högtalare plus subbas (2.1). Från 2.1-systemen hoppas vi på ett lite bättre ljud med musik i stereo. Som kompensation för avsaknaden av bakhögtalare försöker dessa anläggningar dessutom simulera en extra stor ljudbild med hjälp av en speciell ljudbehandling (DSP). Då kanske man inte saknar bakhögtalare alls?

Ingen HDMI-ingång
Alla testdeltagarna har en enda HDMI-utgång (version 1.3). De saknar däremot HDMI-ingång. Det betyder att du inte kan koppla in din spelkonsol eller dekoderbox (PVR) till anläggningen via HDMI. I stället får du koppla den extra avspelaren till en HDMI-ingång på TV:n och sedan använda optisk digitalkabel till anläggningen för att få surroundljud. Det betyder att du inte kan utnyttja HD-ljudspåret på TV-spel som har sådant.

Lite om effekt
När du som här läser att anläggningar har en sammanlagd effekt på 1 000 watt så ska du inte tro på det. Hade effekten mätts på ett ordentligt sätt så skulle förstärkaren maximalt ha lämnat 10–20 watt per kanal och alltså haft en sammanlagd effekt någonstans kring 50 eller 100 watt. Marknaden är tyvärr så fascinerad av effekt att tillverkarna hittar på de mest originella sätt att ange hur många watt systemen kan lämna. Effekten som anges för de olika anläggningarna är tillverkarnas egen, och bör därför tas med en nypa salt eller två.

Testkriterier
I vår jakt på en värdig tesvinnare är det främst ljudkvalitet som avgör, men också användarvänlighet. Alla anläggningar av den här typen har i stort sett lika hög bildkvalitet på Blu-ray (alltså väldigt hög!), medan DVD-bilden kan variera lite mer. Ändå har tekniken kommit så långt att alla hemmabioanläggningar numera har acceptabel bild. Det är framför allt ljudet och skötseln som varierar.
Som alltid tar vi hänsyn till priset, vilket är importörens riktpris. Det innebär att du kan hitta en del av anläggningarna för lägre priser i vissa butiker, särskilt på webben. Det kan betyda att anläggningen som kostar mest i vårt test inte nödvändigtvis gör det överallt.

Sammanfattning
Alla testdeltagarna har sina styrkor och svagheter. Skillnaderna i ljudkvalitet är märkbara, fast inte våldsamt stora.

Sony BDV-E300
5.1-system
5 x 143 watt (3 ohm) + 1 x 285 watt (1,5 ohm)
HD-ljud och -bild
BD-Live
HDMI-utgång (ingen ingång)
Pris: 6 900 kr

Pris: 6900,-

Samsung HT-BD7200

Samsung HT-BD7200
2.1-anläggningen HT-BD7200 har ett utseende som är anpassat för Samsungs TV-sortiment. Av den anledningen är högtalarna ganska så höga, vilket rent ljudmässigt bör vara en fördel. Två USB-portar kan användas för att överföra film- och musikfiler från USB-minnen, eller lagra ...
Les hele testen her

Philips HTS7200

Philips HTS7200
HTS7200 är ett 2.1-system som är idealiskt för dem som inte har plats för eller inte vill ha bakhögtalare. Det har USB-port med stöd för de mest relevanta musik- och videoformaten, inklusive AVCHD. De flesta av dina nedladdade filer kan ...
Les hele testen her

Samsung HT-BD1250

Samsung HT-BD1250
I den här anläggningen från Samsung finns iPod-docka och dessutom USB-port som stöder film och musik direkt från USB-minnen (DivX, MP3 med mera). Bonusmaterial som laddats ned via BD-Live kan också lagras på minneskortet för framtida bruk, så att du ...
Les hele testen her

Panasonic SC-BT200

Panasonic SC-BT200
Panasonics anläggning är allsidigast när det gäller anslutningar, den har både inbyggd iPod-docka på fronten, USB-ingång och SD-kortläsare som stöder musikfiler av typen MP3 och WMA samt videoformaten MPEG4, DivX och AVCHD. JPEG-filer kan också visas. Anläggningen har automatisk högtalarkalibrering ...
Les hele testen her

Sony BDV-E300

Sony BDV-E300
USB-porten på Sonys surroundanläggning stöder varken film- eller musikavspelning, den används bara för att lagra material från BD-Live eller BonusView (beroende på Blu-ray-skivan). BDV-E300 har däremot en så kallad Digital Media Port som kan användas för att spela musik- och ...
Les hele testen her

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-