Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Subwoofer. Subb. Baslåda. Jordbävningsmaskin och Low Frequency Effects (LFE). Kärt barn har många namn och du klarar dig inte utan en sådan – eller ett par stycken – om du vill ha en ordentlig hemmabio. Men vad alla inte tänker på är att subwoofern också kan ge musiklyssningen en extra dimension. Bas är nämligen lika essentiellt när du lyssnar på favoritmusiken som när du bänkar dig framför en Hollywood-blockbuster hemma i soffan.

Det finns inte mycket som är lika skönt som att känna soffryggen skaka när Vin Diesel trampar gasen i botten med en Chevy-V8. Film blir inte riktigt kul förrän explosioner och skottlossning känns i kroppen, och det ska helst knaka lite i parketten när King Kong trampar på någon oskyldig stackare. Samma sak med musik – trummorna ska trycka till och elbasen ska få det att darra i bröstet, annars blir upplevelsen ganska så anonym.

Vanliga högtalare lyckas fint med att återge basfrekvenser ner till 50 Hz eller ännu lägre, men det räcker inte med att höra basen, den ska kännas också! Sådant kräver en dedikerad högtalare, och det är subwooferns jobb att ta över när vanliga högtalare ger upp.

Storleken räknas

Tillverkarna jobbar alltid stenhårt med att göra mer effektiva subwoofrar. De använder kraftfulla förstärkare, avancerade equalizerkretsar, DSP-teknik och exotiska material för att klämma ut mesta möjliga ljud per liter lådvolym. Ändå är det ingen tvekan om att kubik fortfarande räknas när det gäller bas. En subwoofer har egentligen bara en enda uppgift och det är att flytta mängder av luft! Ju djupare frekvenser som ska spelas desto större måste högtalaren vara. Ett riktigt kylskåp fullt av basmembran har mycket bättre förutsättningar än en liten kub. Har du tillräckligt med plats för att låta ljudhobbyn frodas fritt så behöver du inte tveka: Satsa på den största subwoofern du har plats (och råd) med!

Tyvärr är det få förunnat att ha ett särskilt lyssningsrum eller en gillestuga där det finns obegränsat med plats. Praktiska saker som utrymmeskrav är högst reella faktorer som spelar in hemma hos de flesta av oss. Dessutom är det ju lockande med en subwoofer som ger höga prestanda i förhållande till storleken. Då är det ju lättare att få plats med en till!

Kraft och finess

Det handlar inte bara om vem som spelat högst och djupast. Kvalitet är lika viktig som kvantitet. Basen måste kunna starta och stoppa när den ska, och återge rena toner utan resonanser eller sprucket ljud. Detta är extra viktigt om den ska användas till musik och paras ihop med sparsmakade hifi-högtalare. Det spelar ingen roll hur mycket muskler och djupbas man har om timingen inte sitter som den ska! Takt och ton räknas lika mycket som hur tuff subwoofern är på maximalt ljudtryck.

Testet

I det här testet letar vi efter subwoofern som ger mest och bäst bas, med så få kompromisser som möjligt. Vi har trålat marknaden på jakt efter de mest potenta nyheterna. Vi har medvetet valt större modeller, gärna med 12-tums baselement eller ännu större, för att maximera prestanda. Vi har dock undvikit de allra största basmonstren, som man knappast får tillåtelse att baxa in i ett vanligt vardagsrum.

Testet har utförts med utvalda låtar, filmklipp och testfrekvenser. Till filmljudet har vi använt våra Procella P6 Cinema-högtalare som medspelare, delade vid 80 Hz för att överlåta den viktiga djupbasen åt subwoofern. Till musik, och för att avslöja testdeltagarnas samspel med äkta hifi-högtalare, har vi spelat på Bowers & Wilkins briljanta 702 S2. Vi har använt en Marantz SR8012-hemmabioförstärkare för att korrigera nivå och avstånd för varje subwoofer.

Rulla till toppen