test: Sony HT-ZF9

Sony HT-ZF9
Sony HT-ZF9

Ljudlimpan som har "allt"

Sonys soundbar är bland de bästa i sin klass och kan byggas ut med trådlösa bakhögtalare.

Plus
Ljudet är rent och öppet och imponerande dynamiskt. Mycket bra till både filmer och musik, och ännu bättre med trådlösa bakhögtalare.
Minus
Atmos-effekten är begränsad och med ljud i höjden låter det dessutom tunt. Subwoofern måste placeras i närheten för att inte droppa ut.

Sony HT-ZF9 kostar bara hälften av toppmodellen HT-ST5000, men kan ändå skryta med stöd för både Dolby Atmos och DTS:X. De formaten ger en ljudbild som omsluter lyssnaren helt och hållet, även ovanifrån, så att man hamnar i ett tredimensionellt ljudrum. Men medan ST5000 och många andra Atmos-högtalare har element på ovansidan som reflekterar ”himmelskanalerna” mot taket, simulerar ZF9 effekten med psykoakustik och bara tre framåtriktade högtalarelement – där det i mitten enbart spelar centerkanalen för att återge dialogen på ett optimalt sätt.

Trådlösa bakhögtalare

SF9 kan något som inte storebror kan, nämligen bli hopkopplad med ett par trådlösa bakhögtalare. De heter SA-Z9R och har som enda uppgift att återge bakkanalerna i material med surroundljud. Priset höjs med 3 000 kronor men ger då ett komplett 5.1-surroundsystem med väldigt lättplacerade bakhögtalare. Subwoofern är också trådlös och kan ställas var som helst i rummet. Men inte för långt ifrån soundbar-högtalaren, eftersom vi råkade ut för sporadiska bortfall i ljudet när avståndet översteg tre meter.

HDMI-ingångar

Soundbar-högtalaren har två HDMI-ingångar, vilket är i minsta laget om du har både en TV-box, Blu-ray-spelare och spelkonsol och vill koppla in en dator ibland. Då kan du i stället koppla alla HDMI-källor till TV:n och använda ljudreturkanalen (ARC) i ZF9:s HDMI-utgång. Tänk bara på att du då permanent lägger beslag på en av TV:ns HDMI-ingångar, och eftersom ljudreturkanalen bara stöder komprimerat Dolby Digital får du vare sig Atmos eller DTS:X. Varför detta inte är så farligt med just den här soundbar-högtalaren ska vi återkomma till.

Två HDMI-ingångar är i minsta laget. Foto: Sony

Trådlös musik

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Förutom att uppgradera ljudet från TV:n kan ZF9 spela musik trådlöst via hemnätverket. Den har inbyggt Chromecast, vilket innebär att den har inbyggt stöd för flera musiktjänster. Både Spotify Connect och Tidal stöds, men inte Googles egen YouTube Music – kanske för att den registreras som en videotjänst och högtalaren enbart stöder rena musiktjänster.

Med de trådlösa bakhögtalarna SA-Z9R blir det ännu roligare. Foto: Sony

Inställning och användning

Att konfigurera ZF9 är enkelt. Den guidar dig steg för steg första gången den kopplas in och visar en enkel skärmmeny på TV:n som ger en bra översikt. Om du köper de trådlösa bakhögtalarna kan du berätta för högtalaren om de placeras närmare eller längre än bort än två meter från lyssningsplatsen, så att tidsfördröjningen ställs in därefter. Det ger en mer sömlös och holografisk ljudbild i surround.

Fjärrkontrollen har direktknappar till de flesta funktioner, så man slipper trycka på en knapp många gånger för att få fram en funktion. Ska du lyssna på musik ger Music-knappen bäst ljud, och film avnjuts bäst med Cinema. Standard ger också bra resultat.

Ett stort plus är knappar för volym upp/ned till både subwoofer och bakhögtalare, vilket gör det enkelt att få bästa möjliga ljud.

Fjärrkontrollen har direktknappar för det mesta. Foto: Sony

Välljudande soundbar

Med musik från Tidal i CD-kvalitet levererar Sony HT-ZF9 varorna. Sångröster framträder tydligt, mycket bättre än från de flesta soundbar-högtalare i det här prissegmentet. Ta till exempel den fina balladen Funeral med Phoebe Bridgers, där den akustiska, nylonsträngade gitarren klingar lekfullt, omgiven av en stämningsfull orgel och en elgitarr med lång efterklang. Phoebes ömma röst skildras fint och detaljerat. Det går också att spela mer än tillräckligt högt när man vill vrida upp lite med elektroniska rytmer eller rock.

Vad du inte får är den breda ljudbilden som ett par högtalare ger, till exempel de aktiva Triangle Elara LN01A, som även har bättre upplösning i tonerna och ännu piggare dynamik. Men tack vare subwoofern har Sony fördelen av djupare bas.

TV och film är naturligtvis i en helt annan klass än från de inbyggda högtalarna i en platt TV. Däremot hade simuleringen av surroundljud kunnat vara ännu bättre. Sony är till exempel ingen rival till den mycket billigare Yamaha YAS-207 när det gäller surroundljud. Men det gäller bara tills man kopplar in bakhögtalarna. Då blir det naturligtvis något helt annat. Plötsligt omringas vi av äkta surroundljud, vilket gör Blade Runner 2049 till en helt annan upplevelse. Niander Wallaces (Jared Leto) röst breder ut sig runt oss när han står och pratar i scenen där han dödar en replikant i början av filmen. Men Atmos-ljudet i atmosfären är inte särskilt imponerande. När Vertical Speaker-funktionen aktiveras får man ett intryck av ljud från taket till en viss grad, men med på köpet får man en tunn dialog och ljudet är fasförskjutet så att det låter onaturligt. Vi föredrar att hellre stänga av funktionen och titta på film med vanligt 5.1-ljud. Då blir dialogerna fylligare och mer naturliga, och allting låter bättre. Vi går hellre ner lite i storlek på ljudbilden, för det låter fortfarande bra.

Med Sonys soundbar kan du vrida upp ljudet högt och få en riktigt bra känsla av äkta hemmabio. Subwoofern hänger med fint och mullrar bra i basen utan att vara okontrollerad. En mycket bra soundbar, särskilt när man tittar på prislappen.

Foto: Sony

Slutsats

Sony HT-ZF9 är en soundbar som med bara tre högtalarelement försöker simulera tredimensionellt ljud, och man kan till och med få ljud i höjdled. Just den biten fungerar bara sådär, så vi föredrar att stänga av sådan simulering.

På alla andra sätt är ZF9 däremot en ytterst kompetent soundbar. Den låter bra med både film och musik och har ett ytterst välbalanserat ljud. Det kan spela mer kraftfullt än många andra, så var inte rädd för att dra på lite. Investera i trådlösa bakhögtalare så får du äkta surroundljud. Det blir inte riktigt samma sak som med separata komponenter, men den förenklade installationen gör detta till ett lockande alternativ.

Bästa pris på Sony HT-ZF9
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Passar skärmstorlek: 49 tum och större

HDMI: 2 in, 1 ut (ARC)

Digital/analog in: Optisk, USB A/3,5 mm

Nätverk: Wifi, ethernet

Trådlöst: Bluetooth, Chromecast, Spotify Connect

Subwoofer: Trådlös

Webb: sony.se

Pris: 8 500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.