Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Slingbox Pro HD

TV överallt

Med en Slingbox Pro HD kan du ta med dig din TV överallt. Helt oproblematiskt är det dock inte.

Av / 2011-04-10 - 13:22
Slingbox Pro HD
Kristian Holen

Hur ofta har du inte suttit på ett hotellrum utomlands och hoppats att det funnits en svensk TV-kanal att titta på? Åtminstone lite nyheter eller kanske senaste avsnittet av den där TV-serien som går just när du är ute och reser. För att inte tala om hur irriterande det är att inte kunna se när ÖIS mosar Malmö FF i direktsändning, i stället för två dagar senare när du redan vet hur det slutade. Jag medger att det senare kanske platsar i avdelningen för gränslös optimism, men ändå. Hur som helst kan en Slingbox Pro HD vara ett sätt att ta med sig TV-programmen.

Konceptet
Grundtanken med Slingbox är inte särskilt komplicerad. Den är faktiskt riktigt enkel. Slingbox Pro HD kopplas in som ett mellanled till TV:n därhemma och med hjälp av hemnätverket skickas signalerna ut på nätet så att du kan ta emot signalerna med en mobiltelefon, bärbar dator eller iPad, oavsett om du befinner dig i rummet bredvid eller på ett hotellrum i Moskva.

Med en Slingbox HD Pro hemma finns det flera olika sätt att göra dina TV-signaler mobila. Först och främst finns Slingbox egen webbsida (slingbox.com). I praktiken dirigeras dina signaler via denna sida och du får tag i dem med en vanlig webbläsare. Det andra sättet är att ladda ned ett särskilt program till datorn – det spelar ingen roll om den är en Mac eller en PC – och sedan titta på programmet där. Denna metod är kanske den bästa för datorer, den är inte lika lynnig som webblösningen.
Det sista sättet är det som ger dig TV på mobilen eller en annan mobil enhet.

TV var som helst
Slingbox gör mobila applikationer för i princip alla plattformar. Det finns till iOS, Android och Symbian. Detta är uppenbarligen det område som Slingbox satsar hårdast på. Problemet är bara att det inte är billigt. I själva verket kostar det en hel del. Som exempel kan vi nämna att iPhone-versionen kostar 229 kronor. Och när du redan har pungar ut med 3 000 kronor för själva apparaten är det lite surt att behöva betala ännu mer för programvara. Även om alla plattformar finns så koncentrerade vi oss på iOS, helt enkelt för att det är vad vi använder till vardags.

Så länge vi körde med W-Fi gick allt förhållandevis bra. Det fanns lite tendenser till hackningar i bilden beroende av hur tillförlitligt internet var på testplatserna. Vi testade också över 3G, men utan att bli särskilt imponerade av det. Och skulle du få för dig att använda 3G-varianten i utlandet så måste du undersöka roaming-kostnaderna för dataöverföring, annars kan det bli hysteriskt dyrt.

Installationen
Slingbox är utrustad med alla anslutningar du behöver, och i och med att den stöder HD så betyder det komponentvideo för de flesta. Vad som däremot saknas är HDMI-alternativ. Avsaknaden av sådana är dock ganska uppenbar om man tänker efter. Att använda HDMI skulle ha brutit mot upphovsrättsreglerna som gäller, så därför har Slingbox helt enkelt hoppat över det alternativet. På sikt kommer det att bli ett problem eftersom allt fler TV-boxar saknar komponentvideo.

Installationen verkar rent teoretiskt vara ganska så okomplicerad. Men riktigt så enkel är den inte. Den praktiska biten är ganska så naturlig. Vi ska nämna IR-sändaren som boxen är utrustad med. Den är tillräckligt känslig för att täcka en riktigt välutrustad anläggning, men mest intressant är att den bland annat kan styra de flesta TV-mottagare, inklusive PVR-funktioner vilket faktiskt är lite coolt.

Att få Slingbox att använda sig av hemnätverket visade sig inte vara lika enkelt. Det finns en automatisk installation men den kan inte ha testats ihop med särskilt många routrar. Vi testade med flera olika alternativ och automatiken misslyckades varenda gång. Efter en del trasslande blev slutsatsen att Slingbox fastnar i routerns brandvägg, så vi måste släppa in den för hand. Inte direkt något för nybörjare. Det gäller att plocka fram varenda bruksanvisning, för du måste in i routern och öppna ett par kommunikationsportar, och det görs på olika sätt i olika routrar. Vi är medvetna om att detta inte bara är Slingbox fel, men vi är övertygade om att det hade kunnat göras enklare.

Bild och bildkvalitet
Att titta på TV på datorn är inte så spännande, så vi ska koncentrera oss på den mobila varianten. I och med att mobiltelefoner har så små skärmar så blir bilden väldigt bra, bildkvaliteten försämras ju större skärmen är. Ändå fick vi en fin bild på vår iPad, som vi måste säga är som klippt och skuren för ändamålet.

Eftersom apparaten heter ”Pro HD” skulle man kunna tro att det är fritt fram för HD-sändningar. Och det går att få ut HD ur komponentutgångarna på din dekoder. Men du är hänvisad till kanalerna som sänder okodat HD-material. Du kan till exempel inte titta på TV1000 HD, eftersom sådana kanaler kräver HDMI.

Slutsats
Det är ingen installation för nybörjare vi talar om här och risken är hög för att du får problem med routern. Då är det bara en sak att göra och det är att leta fram bruksanvisningen till den. Ett annat alternativ är att ringa Slingbox support, de är faktiskt riktigt hjälpsamma och chansen är stor att de löser problemen fortare än du gör på egen hand.

Är du en TV-slav som vill titta på svensk TV när du är ute och rör på dig så är detta ett ganska så fint alternativ, och på bärbara enheter är det definitivt den bästa lösningen på marknaden. Priset på den mobila appen du behöver är dock högt, vilket vi tycker är helt onödigt.

Det är ingen idé att satsa på något annat alternativ än Wi-Fi, och du är helt i händerna på prestanda på nätet du använder – och det kan ju variera. Sitter du med datorn på ett hotellrum skulle vi rekommendera att använda kabelanslutning om det finns, eftersom det både är snabbare och mer stabilt.

Och till slut det viktigaste: glöm 3G i utlandet om du vill undvika personlig konkurs!

Ljud & Bild tycker

Gör TV:n mobil. Hög kvalitet på mobila enheter. Högt pris. Mobil-apparna är dyra. Installationen kan vara krånglig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Ljud & Bild
Rulla till toppen