annonse
annonse
annonse

Bose CineMate II GS

När storleken räknas

Cinemate är en väldigt liten ljudanläggning som dessutom är enkel att sköta.

Plus
Stor ljudbild Användarvänlig
Minus
Begränsat frekvensregister

Det här systemet har funnits på marknaden i ett par år. Men eftersom det fortfarande är en av 2.1-anläggningarna som säljer bäst är vi nyfikna på att höra hur det står sig mot konkurrenterna.

Funktionaliteten är en smula grundläggande. Här finns ingen blu-ray-spelare, det får du skaffa separat. I stället handlar det om två små högtalare, en subbas som dessutom rymmer systemets förstärkare och signalbehandling, samt en kompakt kontrollenhet med två ljudingångar: en analog RCA-linjeingång och en optisk digitalingång som stöder Dolby Digital-signaler. Ingen HDMI, alltså. DTS-ljud stöds inte utan måste konverteras till PCM-format i DVD- eller blu-ray-spelarens menysystem. En programmerbar universalfjärr ingår också, som går att ställa in så att den styr TV:n och spelaren.

Väggfästen eller stativ får man köpa löst från Bose. Användarvänligheten är överlag mycket enkel, både när det gäller installation och användning.

Ljudkvalitet
Jämfört med ljudlimporna har Bose-systemet den fördelen att man kan sätta högtalarna längre ifrån varandra och på så sätt få ett bredare stereoperspektiv. Det sker dock på bekostnad av dialogen som inte blir lika tydligt placerad i mitten.

CineMate har ingen fläkt och alltså hörs inget mekaniskt brus. Det är en stor fördel när man ska lyssna på musik på låg volym.

Subbasen är ganska så tuff och både fyllig och taktfast i övre basregistret. Den släpar inte efter högtalarna, vilket är bra. Högtalarna saknar däremot energi överst i diskantregistret, vilket gör dialogen mindre öppen och luftig än vi föredrar. Övre mellanregistret har dock mycket tryck, där kvinnoröster har mycket av sin energi. Fast det går inte att bortse från att det saknas upplösning även där, och någon äkta djupbas finns inte heller.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Med film är ljudbilden stor för att komma från bara två högtalare. Det beror på att Bose använder sig av en blandning av direkt och reflekterat ljud, vilket skapar en diffus men stor ljudbild som passar utmärkt till film. Till musik saknas det dock lite precision i stereobilden.

Det här systemet har funnits på marknaden i ett par år. Men eftersom det fortfarande är en av 2.1-anläggningarna som säljer bäst är vi nyfikna på att höra hur det står sig mot konkurrenterna. Funktionaliteten är en smula grundläggande. Här finns ingen blu-ray-spelare, det får du skaffa separat. I stället handlar det om två små högtalare, en subbas som dessutom rymmer systemets förstärkare och signalbehandling, samt en kompakt kontrollenhet med två ljudingångar: en analog RCA-linjeingång och en optisk digitalingång som stöder Dolby Digital-signaler. Ingen HDMI, alltså. DTS-ljud stöds inte utan måste konverteras till PCM-format i DVD- eller blu-ray-spelarens menysystem. En programmerbar universalfjärr ingår också, som går att ställa in så att den styr TV:n och spelaren. Väggfästen eller stativ får man köpa löst från Bose. Användarvänligheten är överlag mycket enkel, både när det gäller installation och användning. Ljudkvalitet Jämfört med ljudlimporna har Bose-systemet den fördelen att man kan sätta högtalarna längre ifrån varandra och på så sätt få ett bredare stereoperspektiv. Det sker dock på bekostnad av dialogen som inte blir lika tydligt placerad i mitten. CineMate har ingen fläkt och alltså hörs inget mekaniskt brus. Det är en stor fördel när man ska lyssna på musik på låg volym. Subbasen är ganska så tuff och både fyllig och taktfast i övre basregistret. Den släpar inte efter högtalarna, vilket är bra. Högtalarna saknar däremot energi överst i diskantregistret, vilket gör dialogen mindre öppen och luftig än vi föredrar. Övre mellanregistret har dock mycket tryck, där kvinnoröster har mycket av sin energi. Fast det går inte att bortse från att det saknas upplösning även där, och någon äkta djupbas finns inte heller. Med film är ljudbilden stor för att komma från bara två högtalare. Det beror på att Bose använder sig av en blandning av direkt och reflekterat ljud, vilket skapar en diffus men stor ljudbild som passar utmärkt till film. Till musik saknas det dock lite precision i stereobilden.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Bose CineMate II GS
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • HDMI: -
  • Digitalt in: optisk
  • Analogt in: RCA
  • Subbas
  • Väggfäste finns som tillbehör
  • Universalfjärr
Pris: 8000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.