Yamaha RX-A3040

Vinnaren

Yamaha gräver fram guldet ur ljudspåret, både från film och musik, och ger kraft och elegans i en lättskött inpackning.

Plus
Detta är en av de kraftigaste receivrarna i testet och tack vare en varm och fyllig klang kan man dessutom spela högt utan att bli trött i öronen. Användarvänligheten är också väldigt bra.
Minus
Somliga föredrar kanske ett mer neutralt ljud och en ännu rappare bas.

I sin senaste generation har Yamaha äntligen fått inbyggt trådlöst nätverk (wifi), tidigare behövde man en adapter. Bluetooth finns fortfarande inte, eftersom Yamaha anser att det är mer framtidssäkert att ha en adapter som kan uppgraderas.

Förutom AirPlay och Spotify Connect ger Yamaha enkel tillgång till lagrad musik via sin Music Play-funktion. Den är ungefär lika användarvänlig som AirPlay men stöder även Android- och Windows-mobiler.

Användning
Yamahas fjärrkontrolls-app, framför allt iPad-versionen, är överskådlig och lättskött. Här kommer du åt funktioner direkt som annars kräver omstart av receivern, till exempel uppdatering av programvaran.

Uppkopplingen är enkel och bra. Atmos-högtalarna ska kopplas till Front Presence och Right Presence. Ange högtalarkonfigurationen i den manuella inställningsmenyn och gå sedan in i den automatiska menyn och välj YPAO-högtalarkalibrering. Sedan går allting av sig själv.

Ljudkvalitet
Yamaha återger ljudspåret varmare och fylligare än konkurrenterna. Dialogen i Transformers 4 är stor och pampig och får det nästan att kittla i kroppen. Explosioner smäller till med våldsam kraft och baseffekterna känns ännu bättre i magen än med de övriga testdeltagarna, bortsett från Onkyo.

En helikopter låter som om den flyger ovanför våra huvuden och klangen från en stor sal lyfter nästan ut oss från vårt eget testrum. Mycket beror på Atmos-kanalerna, men även receiverns upplösta övertoner. Autokalibreringen av högtalarna görs också mycket exakt och ska ha sin del av äran för ljudbildens holografi.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Ära ska även receivern ha för rytmiken i basregistret när musik står på menyn. För här sparkar allt loss med största självklarhet och det finns stor kropp i kontrabasar och djupa orgeltoner, som mullrar fint i avgrunden.

Klassisk musik som Blu-ray-skivan Magnificat låter allra bäst i Pure Direct. Men ändå kan man föredra exempelvis Dolby Surround-läget som utnyttjar takhögtalarna och lyfter upp ljudbilden på höjden. Eftersom den här inspelningen inte är kodad med Atmos (och receivern stöder inte Auro 3D) blir ljudbilden lite oskarp längst upp i höjden, men bubblan av ljud är fortfarande sammanhängande och omslutande.

Slutsats
Yamahas receiver tar hand om ljudspåret på ett oerhört fysiskt sätt. I synnerhet basregistret är stort och fylligt och smäller till hårt. Somliga tycker kanske att basen är i fylligaste laget, men det gör samtidigt hemmabiokänslan ännu mer underhållande. Speciellt när man spelar högt, där konkurrenterna kan låta en smula hårt medan RX-A3040 är snällare mot öronen.

Både film och musik låter mycket bra och Atmos-material växer in i ljudhimlen. Musik är också ytterst engagerande både i stereo och surround, och lägger man sedan till att det är en dröm att sköta receivern – framförallt med iPad-appen – så är detta en vinnare.

Här är en videopresentation av RX-A3040.

I sin senaste generation har Yamaha äntligen fått inbyggt trådlöst nätverk (wifi), tidigare behövde man en adapter. Bluetooth finns fortfarande inte, eftersom Yamaha anser att det är mer framtidssäkert att ha en adapter som kan uppgraderas. Förutom AirPlay och Spotify Connect ger Yamaha enkel tillgång till lagrad musik via sin Music Play-funktion. Den är ungefär lika användarvänlig som AirPlay men stöder även Android- och Windows-mobiler. Användning Yamahas fjärrkontrolls-app, framför allt iPad-versionen, är överskådlig och lättskött. Här kommer du åt funktioner direkt som annars kräver omstart av receivern, till exempel uppdatering av programvaran. Uppkopplingen är enkel och bra. Atmos-högtalarna ska kopplas till Front Presence och Right Presence. Ange högtalarkonfigurationen i den manuella inställningsmenyn och gå sedan in i den automatiska menyn och välj YPAO-högtalarkalibrering. Sedan går allting av sig själv. Ljudkvalitet Yamaha återger ljudspåret varmare och fylligare än konkurrenterna. Dialogen i Transformers 4 är stor och pampig och får det nästan att kittla i kroppen. Explosioner smäller till med våldsam kraft och baseffekterna känns ännu bättre i magen än med de övriga testdeltagarna, bortsett från Onkyo. En helikopter låter som om den flyger ovanför våra huvuden och klangen från en stor sal lyfter nästan ut oss från vårt eget testrum. Mycket beror på Atmos-kanalerna, men även receiverns upplösta övertoner. Autokalibreringen av högtalarna görs också mycket exakt och ska ha sin del av äran för ljudbildens holografi. Ära ska även receivern ha för rytmiken i basregistret när musik står på menyn. För här sparkar allt loss med största självklarhet och det finns stor kropp i kontrabasar och djupa orgeltoner, som mullrar fint i avgrunden. Klassisk musik som Blu-ray-skivan Magnificat låter allra bäst i Pure Direct. Men ändå kan man föredra exempelvis Dolby Surround-läget som utnyttjar takhögtalarna och lyfter upp ljudbilden på höjden. Eftersom den här inspelningen inte är kodad med Atmos (och receivern stöder inte Auro 3D) blir ljudbilden lite oskarp längst upp i höjden, men bubblan av ljud är fortfarande sammanhängande och omslutande. Slutsats Yamahas receiver tar hand om ljudspåret på ett oerhört fysiskt sätt. I synnerhet basregistret är stort och fylligt och smäller till hårt. Somliga tycker kanske att basen är i fylligaste laget, men det gör samtidigt hemmabiokänslan ännu mer underhållande. Speciellt när man spelar högt, där konkurrenterna kan låta en smula hårt medan RX-A3040 är snällare mot öronen. Både film och musik låter mycket bra och Atmos-material växer in i ljudhimlen. Musik är också ytterst engagerande både i stereo och surround, och lägger man sedan till att det är en dröm att sköta receivern – framförallt med iPad-appen – så är detta en vinnare. Här är en videopresentation av RX-A3040. https://www.youtube.com/watch?v=LXCDb8rbVcg
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Yamaha RX-A3040
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • 9 x 150 watt (8 ohm, 1 kanal)
  • HDMI: 8 in (MHL i front), 2 ut
  • 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0)
  • HD-ljud och Dolby Atmos (7.1.4)
  • YPAO-högtalarkalibrering
  • Nätverk: Wi-Fi och Ethernet
  • AirPlay, DLNA och Spotify Connect
  • Skivspelaringång
  • Fjärrkontroll-app för iOS, Android och Windows
Pris: 22000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.