annons
annons

Yamaha RX-A3040

Vinnaren

Yamaha gräver fram guldet ur ljudspåret, både från film och musik, och ger kraft och elegans i en lättskött inpackning.

Detta är en av de kraftigaste receivrarna i testet och tack vare en varm och fyllig klang kan man dessutom spela högt utan att bli trött i öronen. Användarvänligheten är också väldigt bra.
Somliga föredrar kanske ett mer neutralt ljud och en ännu rappare bas.

I sin senaste generation har Yamaha äntligen fått inbyggt trådlöst nätverk (wifi), tidigare behövde man en adapter. Bluetooth finns fortfarande inte, eftersom Yamaha anser att det är mer framtidssäkert att ha en adapter som kan uppgraderas.

Förutom AirPlay och Spotify Connect ger Yamaha enkel tillgång till lagrad musik via sin Music Play-funktion. Den är ungefär lika användarvänlig som AirPlay men stöder även Android- och Windows-mobiler.

Användning
Yamahas fjärrkontrolls-app, framför allt iPad-versionen, är överskådlig och lättskött. Här kommer du åt funktioner direkt som annars kräver omstart av receivern, till exempel uppdatering av programvaran.

Uppkopplingen är enkel och bra. Atmos-högtalarna ska kopplas till Front Presence och Right Presence. Ange högtalarkonfigurationen i den manuella inställningsmenyn och gå sedan in i den automatiska menyn och välj YPAO-högtalarkalibrering. Sedan går allting av sig själv.

Ljudkvalitet
Yamaha återger ljudspåret varmare och fylligare än konkurrenterna. Dialogen i Transformers 4 är stor och pampig och får det nästan att kittla i kroppen. Explosioner smäller till med våldsam kraft och baseffekterna känns ännu bättre i magen än med de övriga testdeltagarna, bortsett från Onkyo.

En helikopter låter som om den flyger ovanför våra huvuden och klangen från en stor sal lyfter nästan ut oss från vårt eget testrum. Mycket beror på Atmos-kanalerna, men även receiverns upplösta övertoner. Autokalibreringen av högtalarna görs också mycket exakt och ska ha sin del av äran för ljudbildens holografi.

Ära ska även receivern ha för rytmiken i basregistret när musik står på menyn. För här sparkar allt loss med största självklarhet och det finns stor kropp i kontrabasar och djupa orgeltoner, som mullrar fint i avgrunden.

Klassisk musik som Blu-ray-skivan Magnificat låter allra bäst i Pure Direct. Men ändå kan man föredra exempelvis Dolby Surround-läget som utnyttjar takhögtalarna och lyfter upp ljudbilden på höjden. Eftersom den här inspelningen inte är kodad med Atmos (och receivern stöder inte Auro 3D) blir ljudbilden lite oskarp längst upp i höjden, men bubblan av ljud är fortfarande sammanhängande och omslutande.

Slutsats
Yamahas receiver tar hand om ljudspåret på ett oerhört fysiskt sätt. I synnerhet basregistret är stort och fylligt och smäller till hårt. Somliga tycker kanske att basen är i fylligaste laget, men det gör samtidigt hemmabiokänslan ännu mer underhållande. Speciellt när man spelar högt, där konkurrenterna kan låta en smula hårt medan RX-A3040 är snällare mot öronen.

Både film och musik låter mycket bra och Atmos-material växer in i ljudhimlen. Musik är också ytterst engagerande både i stereo och surround, och lägger man sedan till att det är en dröm att sköta receivern – framförallt med iPad-appen – så är detta en vinnare.

Här är en videopresentation av RX-A3040.

I sin senaste generation har Yamaha äntligen fått inbyggt trådlöst nätverk (wifi), tidigare behövde man en adapter. Bluetooth finns fortfarande inte, eftersom Yamaha anser att det är mer framtidssäkert att ha en adapter som kan uppgraderas. Förutom AirPlay och Spotify Connect ger Yamaha enkel tillgång till lagrad musik via sin Music Play-funktion. Den är ungefär lika användarvänlig som AirPlay men stöder även Android- och Windows-mobiler. Användning Yamahas fjärrkontrolls-app, framför allt iPad-versionen, är överskådlig och lättskött. Här kommer du åt funktioner direkt som annars kräver omstart av receivern, till exempel uppdatering av programvaran. Uppkopplingen är enkel och bra. Atmos-högtalarna ska kopplas till Front Presence och Right Presence. Ange högtalarkonfigurationen i den manuella inställningsmenyn och gå sedan in i den automatiska menyn och välj YPAO-högtalarkalibrering. Sedan går allting av sig själv. Ljudkvalitet Yamaha återger ljudspåret varmare och fylligare än konkurrenterna. Dialogen i Transformers 4 är stor och pampig och får det nästan att kittla i kroppen. Explosioner smäller till med våldsam kraft och baseffekterna känns ännu bättre i magen än med de övriga testdeltagarna, bortsett från Onkyo. En helikopter låter som om den flyger ovanför våra huvuden och klangen från en stor sal lyfter nästan ut oss från vårt eget testrum. Mycket beror på Atmos-kanalerna, men även receiverns upplösta övertoner. Autokalibreringen av högtalarna görs också mycket exakt och ska ha sin del av äran för ljudbildens holografi. Ära ska även receivern ha för rytmiken i basregistret när musik står på menyn. För här sparkar allt loss med största självklarhet och det finns stor kropp i kontrabasar och djupa orgeltoner, som mullrar fint i avgrunden. Klassisk musik som Blu-ray-skivan Magnificat låter allra bäst i Pure Direct. Men ändå kan man föredra exempelvis Dolby Surround-läget som utnyttjar takhögtalarna och lyfter upp ljudbilden på höjden. Eftersom den här inspelningen inte är kodad med Atmos (och receivern stöder inte Auro 3D) blir ljudbilden lite oskarp längst upp i höjden, men bubblan av ljud är fortfarande sammanhängande och omslutande. Slutsats Yamahas receiver tar hand om ljudspåret på ett oerhört fysiskt sätt. I synnerhet basregistret är stort och fylligt och smäller till hårt. Somliga tycker kanske att basen är i fylligaste laget, men det gör samtidigt hemmabiokänslan ännu mer underhållande. Speciellt när man spelar högt, där konkurrenterna kan låta en smula hårt medan RX-A3040 är snällare mot öronen. Både film och musik låter mycket bra och Atmos-material växer in i ljudhimlen. Musik är också ytterst engagerande både i stereo och surround, och lägger man sedan till att det är en dröm att sköta receivern – framförallt med iPad-appen – så är detta en vinnare. Här är en videopresentation av RX-A3040. https://www.youtube.com/watch?v=LXCDb8rbVcg
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Yamaha RX-A3040
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 9 x 150 watt (8 ohm, 1 kanal)
  • HDMI: 8 in (MHL i front), 2 ut
  • 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0)
  • HD-ljud och Dolby Atmos (7.1.4)
  • YPAO-högtalarkalibrering
  • Nätverk: Wi-Fi och Ethernet
  • AirPlay, DLNA och Spotify Connect
  • Skivspelaringång
  • Fjärrkontroll-app för iOS, Android och Windows
Pris: 22000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-