annons
annons

Denon AVR-X5200W

Mycket för pengarna

Testets näst billigaste receiver har inga problem med att måla upp en megastor ljudbild. Lättanvänd är den också.

11-kanalig processning och mycket hög ljudkvalitet betyder att du får massor för pengarna.
Har inte lika mycket kraft som de största muskelbergen. Fjärr-appen är i enklaste laget.

Denons toppmodell är billig men har ändå 11-kanalig ljudbearbetning så att man med hjälp av en extra effektförstärkare kan koppla upp ett 7.1-högtalarsystem plus fyra extra Atmos-takhögtalare. Mot en extrakostnad kan receivern också uppgraderas till att ha stöd för Auro 3D.

AirPlay och Spotify Connect ger superenkel tillgång till musik över hemnätverket och högupplöst musik kan strömmas via en DLNA-app. Trådlös nätverk är integrerat.

Användning
Denons fjärr-app är enkel. Lätt att använda, men få funktioner så du måste använda den vanliga fjärrkontrollen för att göra avancerade inställningar. Även den särskilda iPad-versionen är ganska så bantad på funktioner.

Inställning av förstärkarkanaler och högtalare måste väljas innan du kör den automatiska rumskorrektionen, då visar den en bild på skärmen var de olika högtalarna ska kopplas in.

Ljudkvalitet
Audyssey-rumskorrektionen ger en väldigt fin och sammanhängande bubbla av omringande ljud. Tycker du att ljudet känns i tunnaste laget kan du välja L/R Bypass, som stänger av korrektionen för fronthögtalarna.

Tonerna är upplösta och ljudbilden stor. Dialogen är fyllig och klar på samma gång och Dolby Atmos skapar en stor och omslutande halvsfär av ljud med fyra takhögtalare. Det funkar bra med två också, men allra bäst låter det med fyra takhögtalare och en extra effektförstärkare för ett extra par bakhögtalare (7.1.4). Fast det är inte nödvändigt för att få tunga filmupplevelser.

När Megatron kastar en helvetesbomb från ett garagetak, och världens mest irriterande människa förvandlas till aska, smäller det i alla kanaler. Denon har inte lika mycket muskler som de största grabbarna. Det låter tungt så det räcker, men både Onkyo, Pioneer och Yamaha drar ifrån i decibelracet.

När det gäller musik stortrivs Denon med komplex klangstruktur, som i den klassiska inspelningen Magnificat. DTS och Dolby Surround använder fasinformation från ljudspåret för att aktivera de fyra extra högtalarna, som skapar en stor luftbubbla av ljud. Det känns som om testrummet har växt till 5 meters takhöjd! Pure Direct-läget låter däremot renare och är att föredra när volymen ska dras upp. Med Auro 3D-ljudspåret blir det en annan historia, med sin gigantiska och upplösta ljudbild. För att få 3D-ljud måste receivern kalibreras om, så man måste nästan välja i förväg om man vill köra Auro 3D eller Atmos. Jag har en känsla av att Atmos blir det mest utbredda så småningom.

Receiverns fyllighet och luftighet passar även mycket bra med musik i stereo, med klara och distinkta röster i en stor och luftig ljudbild. Inte förstahandsvalet för de värsta techno-fantasterna och hårdrockarna, till dem rekommenderar vi Yamaha eller Onkyo.

Slutsats
AVR-X5200W är klassens billigaste, men ändå Denons toppmodell. Den övertygar med upplöst och fylligt ljud, är enkel och intuitiv att använda tack vare överskådliga menyer. Den är inte fullt lika kraftfull som de mest potenta, men spelar tillräckligt högt, och om du tycker att det är viktigare med en stor och holografisk ljudbild med massor av luft, fördelat på många högtalarkanaler, så kan det inte gå fel med den här.

Här är en videopresentation av Denon AVR-X5200W.
https://www.youtube.com/watch?v=dmLvj1o4KxU

Bästa pris på Denon AVR-X5200W
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 9 x 140 watt (8 ohm, 2 kanaler)
  • HDMI: 8 in, 3 ut
  • 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0)
  • HD-ljud och Dolby Atmos (7.1.4/9.1.2)
  • Kan köra Auro 3D
  • Audyssey MultEQ XT32-högtalarkalibrering
  • Nätverk: Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth
  • AirPlay, DLNA och Spotify Connect
  • Skivspelaringång
  • Fjärrkontroll-app för iOS och Android
Pris: 15000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-