annons
annons

test: Samsung HW-K660/K661 + 2 x R1

Nästan som en dröm

Samsungs system låter bra och är lätt att använda. Men det kräver en del.

Ljudet är bra, med klar dialog, sammanhängande surroundljud och en subwoofer som integreras på ett imponerande sätt. Rundstrålande multiroom-högtalare har en del fördelar när det gäller placering.
Stöder inte Ultra-HD passthrough. Surroundljud förutsätter en kompatibel Samsung-TV. En bra router är viktigare med Samsung än någon annan.

Samsung tar seriöst på ljud och mäter upp alla ljudprodukter noggrant för att ta reda på hur man får dem att låta optimalt. Bland annat har deras ljudlabb ett särskilt ljuddött rum som är speciellt utvecklat för TV-apparater och soundbar-högtalare.

Att koppla upp Samsung multiroom är enkelt. Utmaningen är när systemet ska spela i surround. För det första behöver man ha en kompatibel Samsung-TV från 2014 eller senare. Ett stort minus, men Samsung klarar sig undan med det eftersom de trots allt är världens största TV-tillverkare. För det andra är systemet beroende av att routern har 5 GHz-band, det märkte vi när anläggningen automatiskt fick 2,4 GHz och vägrade att synkronisera högtalarna. Detta är inte nödvändigtvis en svaghet, men det gäller att veta om det innan man ringer och skäller ut någon på Samsungs support.

 

Ljudkvalitet

När allt väl spelar som det ska så går det hur smidigt som helst. Efter Sonos har Samsung den klaraste dialogen med film, och de 360-gradiga rundstrålande bakhögtalarna kommer verkligen till sin rätt som surroundhögtalare. Ljudbilden är härligt öppen och luftig bakifrån och binds ihop i det närmaste perfekt med ljudet framifrån. Man tänker inte ens på att frontkanalerna är integrerade i ljudlimpan i stället för att stå långt ut mot sidorna. Riktigt bra.

Subwoofern gör också ett bra jobb med att blanda sig i ljudet. Den är fyllig och går tillräckligt djupt för att ge en fin filmkänsla.

Även med musik håller subwoofern takten, allt låter välbalanserat och bra. David Bowies röst är klar och öppen, samtidigt som den är fyllig längre ner. Även en krävande kvinnoröst som Tori Amos har ett tjusigt tryck längre upp i registret och flygeln har förvånansvärt bra med snärt.

Vi gillar också hur anläggningen drar ut flerkanaliga musikinspelningar i rummet, i ett luftigt ljudlandskap. Man får inte samma dynamik och detaljer som från stora anläggningar, men för att vara en ljudlimpa är detta briljant. Och flexibiliteten med multiroom-högtalare är enastående.

 

Slutsats

När det handlar om att återge både film och musik på ett klart, luftigt och välljudande sätt så är Samsungs soundbar bland det bättre som finns. Dynamiken är helt okej och ljudbilden är mer välbalanserad än med det mesta annat vi har hört.

Samsungs app-styrning är smidig och intuitiv – och äntligen finns Tidal-tjänsten på plats. Det enda som är dumt är att man behöver en kompatibel Samsung-TV för att få surroundljud. Och kom för guds skull ihåg att koppla upp till ett 5 GHz-nätverk!

Samsung tar seriöst på ljud och mäter upp alla ljudprodukter noggrant för att ta reda på hur man får dem att låta optimalt. Bland annat har deras ljudlabb ett särskilt ljuddött rum som är speciellt utvecklat för TV-apparater och soundbar-högtalare. Att koppla upp Samsung multiroom är enkelt. Utmaningen är när systemet ska spela i surround. För det första behöver man ha en kompatibel Samsung-TV från 2014 eller senare. Ett stort minus, men Samsung klarar sig undan med det eftersom de trots allt är världens största TV-tillverkare. För det andra är systemet beroende av att routern har 5 GHz-band, det märkte vi när anläggningen automatiskt fick 2,4 GHz och vägrade att synkronisera högtalarna. Detta är inte nödvändigtvis en svaghet, men det gäller att veta om det innan man ringer och skäller ut någon på Samsungs support.  

Ljudkvalitet

När allt väl spelar som det ska så går det hur smidigt som helst. Efter Sonos har Samsung den klaraste dialogen med film, och de 360-gradiga rundstrålande bakhögtalarna kommer verkligen till sin rätt som surroundhögtalare. Ljudbilden är härligt öppen och luftig bakifrån och binds ihop i det närmaste perfekt med ljudet framifrån. Man tänker inte ens på att frontkanalerna är integrerade i ljudlimpan i stället för att stå långt ut mot sidorna. Riktigt bra. Subwoofern gör också ett bra jobb med att blanda sig i ljudet. Den är fyllig och går tillräckligt djupt för att ge en fin filmkänsla. Även med musik håller subwoofern takten, allt låter välbalanserat och bra. David Bowies röst är klar och öppen, samtidigt som den är fyllig längre ner. Även en krävande kvinnoröst som Tori Amos har ett tjusigt tryck längre upp i registret och flygeln har förvånansvärt bra med snärt. Vi gillar också hur anläggningen drar ut flerkanaliga musikinspelningar i rummet, i ett luftigt ljudlandskap. Man får inte samma dynamik och detaljer som från stora anläggningar, men för att vara en ljudlimpa är detta briljant. Och flexibiliteten med multiroom-högtalare är enastående.  

Slutsats

När det handlar om att återge både film och musik på ett klart, luftigt och välljudande sätt så är Samsungs soundbar bland det bättre som finns. Dynamiken är helt okej och ljudbilden är mer välbalanserad än med det mesta annat vi har hört. Samsungs app-styrning är smidig och intuitiv – och äntligen finns Tidal-tjänsten på plats. Det enda som är dumt är att man behöver en kompatibel Samsung-TV för att få surroundljud. Och kom för guds skull ihåg att koppla upp till ett 5 GHz-nätverk! https://www.youtube.com/watch?v=5vmDhCzyF8I
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung HW-K660/K661 + 2 x R1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)
  • Digital in: Optisk, USB
  • Trådlöst: Wifi, Bluetooth
  • App-styrning: Samsung MultiRoom för iOS och Android
  • Subwoofer: Trådlös
  • B x H x D (soundbar): 101 x 5,4 x 8,8 cm
  • Färg: Svart (K660), silver (K661), svart (R1)
Pris: 9500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-