annons
annons
annons

Test av Apple TV 4:e Gen

Januari 2016
Apple TV 4:e Gen

Revolutionerande

Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr.

Ljud & Bild tycker

  • App Store ger oändliga möjligheter. Smidig fjärrkontroll med gyro. Så mycket mer än en mediespelare.

  • Siri finns ännu inte på svenska vilket förtar en stor del av poängen. Ingen separat ljudutgång om man vill koppla den till en projektor.

Januari 2016
Apple TV 4:e Gen
annons

Den nya Apple TV är en rejäl uppgradering från den gamla modellen då den fått det nya operativsystemet tvOS. Det innehåller en riktig App Store så att man själv kan välja och vraka mellan hundratals appar. Inte bara medierelaterade utan allt från resor och kokböcker till väder och nyheter. För att inte tala om att man kan spela enklare spel. Men i det här testet ska vi koncentrera oss på hur den fungerar som underhållningscentral.

 

Anslutning och tillbehör

På baksidan hittar vi enbart en nätverkskontakt och en HDMI-anslutning. Det trådlösa nätverket stöder den senaste 802.11ac-standarden, vilket märkligt nog är snabbare än med sladd. Vi saknar också den optiska ljudutgången från föregångaren. Däremot finns Bluetooth så att man kan använda trådlösa hörlurar. Fjärrkontrollen har en pekplatta för att navigera i menyer och kan fungera som enkel spelkontroll, men man kan köpa till en riktig.

 

App-utbud

Redan vid premiären fanns strömmande videotjänster som Netflix, Viaplay och HBO Nordic, samt TV-kanalernas innehåll som svenska SVT och TV4, norska NRK TV och danska DR TV. Det dröjde inte heller länge innan Plex lanserade sin app för att strömma video från det egna nätverket. Och Magine har släppt en första app för att titta på live-TV. Därmed har Apple TV redan slagit de andra mediespelarna när det gäller utbudet för att titta på film och TV-serier på ett enkelt sätt.

(Foto: Tillverkare)

(Foto: Tillverkare)

Användning

Den nya handkontrollen är väldigt intuitiv och det tar inte många minuter innan man klickar sig fram utan att behöva titta på fjärren. På det stora hela känns allting lika enkelt som att använda en iPad. Men en stor plump i protokollet är avsaknaden av Siri. Att behöva klicka sig fram genom alfabetet med ett skärmtangenbord är irriterande. Med tanke på att röststyrningen var Apples trumfkort vid lanseringen så väntar vi otåligt på en uppdatering för vårt språk.

Slutsats

Apple TV är framtiden för mediespelare. Vi är inte längre låsta till ett fåtal låsta funktioner utan kan installera de senaste finurliga apparna. Oavsett om man vill titta på film eller TV, kolla vädret, leta semesterboende eller spela ett spel så finns det appar för det. Och vi kan bara föreställa oss vad morgondagens appar kan göra på TV-skärmen. Men hur lättanvänd den nya

Fakta

  • Operativsystem: tvOS
  • Processor: Dualcore Apple A8
  • Lagring: 32-64 GB
  • Anslutningar: HDMI 1.4, 100 Mbit Ethernet
  • Trådlöst: Wifi 802.11a/b/g/n/ac, BT 4.0
  • Fjärr: BT, IR, beröringskänslig
  • Fysiskt: 98 x 98 x 35 mm, 425 gram
Tillverkare:
Apple
Pris:
1.700,-
Importör:
Apple Sverige
Bildkvalitet
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons