annons
annons

Onkyo TX-NR656

Helt okej

Onkyo gör jobbet, men är inte utan brister.

Ljudet är både klart och energiskt och det finns bra anslutningar. Rumskorrektionen AccuEQ har blivit mer sofistikerad.
Även Onkyo får en väl vass klang med musik av rumskorrektionen, och man kan inte växla mellan Atmos 5.1.2 och 7.1-ljud utan att koppla om högtalarna och kalibrera en gång till.

Sedan Onkyo och Pioneer slog ihop sin hemmabioproduktion har likheterna mellan deras produkter blir allt mer märkbar. TX-NR656 har samma chassi som Pioneer VSX-1131, även om frontpanelerna är olika och anslutningarna skiljer sig något. För det första har Onkyo åtta HDMI-ingångar mot Pioneers sju. Däremot har Onkyo valt samma högtalarutgång för höjdkanaler och bakre surroundkanaler. Vilket innebär att det är absolut omöjligt att koppla upp ett 7.1-system plus Atmos-kanaler till de få gånger man ser på film som har ett sådant ljudspår. Vilket i sin tur innebär att om man väljer en Atmos-konfiguration så finns inte alternativet att växla till 7.1 när man ska titta på filmer utan Atmos. Och det gör man nästan alltid.

Det som gör att Onkyo har en fördel mot Pioneer är att man kan välja att autokalibrera högtalarna efter fronterna, och låta dem vara i fred. I vår uppställning ger det en fylligare och mer behaglig klangkaraktär än om vi kalibrerar alla högtalare att låta så linjärt som möjligt i rummet. Dessutom kan AccuEQ-systemet ställa in separata delningsfrekvenser för varje högtalarpar, medan Pioneer bara har en enda delningsfrekvens för hela hela systemet.

Onkyo tog ibland lite lång tid på sig att få igenom bilden från 4K Ultra-HD Blu-ray. Längre än Pioneer, som har samma innanmäte, vad det beror på är jag inte säker på.

Inte heller Onkyo fanns med FireConnect-multiroom under testperioden.

 

Ljudkvalitet

Föga överraskande låter Onkyo väldigt likt Pioneer. Det betyder klar och öppen dialog och en sammanhängande och stor ljudbild. Det låter också ganska så häftigt med dunder-och-brak-effekter och ”Deadpool” är genomgående en underhållande historia. Det kan låta lite stressat i det övre registret när det blir för hett om öronen, vare sig Onkyo eller Pioneer har Yamahas kraftresurser och lugn.

(Foto: Tillverkare)
Sju HDMI-ingångar på baksidan (och en på fronten) bör räcka! Vi är dock inte superförtjusta i att Atmos-kanalerna och de bakre surroundkanalerna går till samma högtalarutgång. Foto: Onkyo

Jag tycker att föregångaren TX-NR646 lät ännu lite mer dynamiskt och levande än NR656, men det är svårt att påstå det hårdnackat utan att ha båda modellerna bredvid varandra.

Musik i stereo låter helt okej, en bra klarhet i ljudbilden. Men det saknas lite liv, fart och fläkt, och vi har hört bättre upplösning uppe i övertonerna. I vårt testrum föredrog vi att stänga av AccuEQ när vi lyssnade på musik.

 

Slutsats

Onkyo-receivern gör vad den ska och mer därtill genom att måla upp en öppen och klar ljudbild som har tillräckligt med liv och dynamik för att låta tufft med film. Vi hade gärna velat ha en möjlighet att enkelt växla mellan Atmos- och 7.1-ljud utan att behöva koppla om högtalarna, och bilden från Ultra-HD Blu-ray passerar inte alltid helt smärtfritt genom vårt testexemplar. Musik i stereo låter okej, synd bara att vi inte kunde testa multiroom med FireConnect.

 

Sedan Onkyo och Pioneer slog ihop sin hemmabioproduktion har likheterna mellan deras produkter blir allt mer märkbar. TX-NR656 har samma chassi som Pioneer VSX-1131, även om frontpanelerna är olika och anslutningarna skiljer sig något. För det första har Onkyo åtta HDMI-ingångar mot Pioneers sju. Däremot har Onkyo valt samma högtalarutgång för höjdkanaler och bakre surroundkanaler. Vilket innebär att det är absolut omöjligt att koppla upp ett 7.1-system plus Atmos-kanaler till de få gånger man ser på film som har ett sådant ljudspår. Vilket i sin tur innebär att om man väljer en Atmos-konfiguration så finns inte alternativet att växla till 7.1 när man ska titta på filmer utan Atmos. Och det gör man nästan alltid. Det som gör att Onkyo har en fördel mot Pioneer är att man kan välja att autokalibrera högtalarna efter fronterna, och låta dem vara i fred. I vår uppställning ger det en fylligare och mer behaglig klangkaraktär än om vi kalibrerar alla högtalare att låta så linjärt som möjligt i rummet. Dessutom kan AccuEQ-systemet ställa in separata delningsfrekvenser för varje högtalarpar, medan Pioneer bara har en enda delningsfrekvens för hela hela systemet. Onkyo tog ibland lite lång tid på sig att få igenom bilden från 4K Ultra-HD Blu-ray. Längre än Pioneer, som har samma innanmäte, vad det beror på är jag inte säker på. Inte heller Onkyo fanns med FireConnect-multiroom under testperioden.  

Ljudkvalitet

Föga överraskande låter Onkyo väldigt likt Pioneer. Det betyder klar och öppen dialog och en sammanhängande och stor ljudbild. Det låter också ganska så häftigt med dunder-och-brak-effekter och ”Deadpool” är genomgående en underhållande historia. Det kan låta lite stressat i det övre registret när det blir för hett om öronen, vare sig Onkyo eller Pioneer har Yamahas kraftresurser och lugn. [caption id="attachment_64481" align="alignnone" width="1000"](Foto: Tillverkare) Sju HDMI-ingångar på baksidan (och en på fronten) bör räcka! Vi är dock inte superförtjusta i att Atmos-kanalerna och de bakre surroundkanalerna går till samma högtalarutgång. Foto: Onkyo[/caption] Jag tycker att föregångaren TX-NR646 lät ännu lite mer dynamiskt och levande än NR656, men det är svårt att påstå det hårdnackat utan att ha båda modellerna bredvid varandra. Musik i stereo låter helt okej, en bra klarhet i ljudbilden. Men det saknas lite liv, fart och fläkt, och vi har hört bättre upplösning uppe i övertonerna. I vårt testrum föredrog vi att stänga av AccuEQ när vi lyssnade på musik.  

Slutsats

Onkyo-receivern gör vad den ska och mer därtill genom att måla upp en öppen och klar ljudbild som har tillräckligt med liv och dynamik för att låta tufft med film. Vi hade gärna velat ha en möjlighet att enkelt växla mellan Atmos- och 7.1-ljud utan att behöva koppla om högtalarna, och bilden från Ultra-HD Blu-ray passerar inte alltid helt smärtfritt genom vårt testexemplar. Musik i stereo låter okej, synd bara att vi inte kunde testa multiroom med FireConnect.  
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Onkyo TX-NR656
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Video: 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0/HDCP 2.2)
 • HDMI: 8 in, 2 ut
 • Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), DTS:X (med uppdatering)
 • Högupplöst lyd: Ja (32 bit/384 kHz, DSD)
 • Effekt: 7 x 100 watt (8 ohm, 2 kanaler, 20–20 000 Hz)
 • Rumskorrektion: AccuEQ
 • Nätverk: Wifi och ethernet
 • Strömning: FireConnect (med uppdatering), AirPlay, Google Cast, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • App-styrning: Onkyo Remote 3
 • Skivspelaringång: Ja
 • Multikanals pre out: Nej
Pris: 7000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-