Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Onkyo TX-NR656

Helt okej

Onkyo gör jobbet, men är inte utan brister.

Av / 2016-10-22 - 05:00
Onkyo TX-NR656
Geir Gråbein Nordby

Sedan Onkyo och Pioneer slog ihop sin hemmabioproduktion har likheterna mellan deras produkter blir allt mer märkbar. TX-NR656 har samma chassi som Pioneer VSX-1131, även om frontpanelerna är olika och anslutningarna skiljer sig något. För det första har Onkyo åtta HDMI-ingångar mot Pioneers sju. Däremot har Onkyo valt samma högtalarutgång för höjdkanaler och bakre surroundkanaler. Vilket innebär att det är absolut omöjligt att koppla upp ett 7.1-system plus Atmos-kanaler till de få gånger man ser på film som har ett sådant ljudspår. Vilket i sin tur innebär att om man väljer en Atmos-konfiguration så finns inte alternativet att växla till 7.1 när man ska titta på filmer utan Atmos. Och det gör man nästan alltid.

Det som gör att Onkyo har en fördel mot Pioneer är att man kan välja att autokalibrera högtalarna efter fronterna, och låta dem vara i fred. I vår uppställning ger det en fylligare och mer behaglig klangkaraktär än om vi kalibrerar alla högtalare att låta så linjärt som möjligt i rummet. Dessutom kan AccuEQ-systemet ställa in separata delningsfrekvenser för varje högtalarpar, medan Pioneer bara har en enda delningsfrekvens för hela hela systemet.

Onkyo tog ibland lite lång tid på sig att få igenom bilden från 4K Ultra-HD Blu-ray. Längre än Pioneer, som har samma innanmäte, vad det beror på är jag inte säker på.

Inte heller Onkyo fanns med FireConnect-multiroom under testperioden.

 

Ljudkvalitet

Föga överraskande låter Onkyo väldigt likt Pioneer. Det betyder klar och öppen dialog och en sammanhängande och stor ljudbild. Det låter också ganska så häftigt med dunder-och-brak-effekter och ”Deadpool” är genomgående en underhållande historia. Det kan låta lite stressat i det övre registret när det blir för hett om öronen, vare sig Onkyo eller Pioneer har Yamahas kraftresurser och lugn.

(Foto: Tillverkare)
Sju HDMI-ingångar på baksidan (och en på fronten) bör räcka! Vi är dock inte superförtjusta i att Atmos-kanalerna och de bakre surroundkanalerna går till samma högtalarutgång. Foto: Onkyo

Jag tycker att föregångaren TX-NR646 lät ännu lite mer dynamiskt och levande än NR656, men det är svårt att påstå det hårdnackat utan att ha båda modellerna bredvid varandra.

Musik i stereo låter helt okej, en bra klarhet i ljudbilden. Men det saknas lite liv, fart och fläkt, och vi har hört bättre upplösning uppe i övertonerna. I vårt testrum föredrog vi att stänga av AccuEQ när vi lyssnade på musik.

 

Slutsats

Onkyo-receivern gör vad den ska och mer därtill genom att måla upp en öppen och klar ljudbild som har tillräckligt med liv och dynamik för att låta tufft med film. Vi hade gärna velat ha en möjlighet att enkelt växla mellan Atmos- och 7.1-ljud utan att behöva koppla om högtalarna, och bilden från Ultra-HD Blu-ray passerar inte alltid helt smärtfritt genom vårt testexemplar. Musik i stereo låter okej, synd bara att vi inte kunde testa multiroom med FireConnect.

 

Ljud & Bild tycker

Ljudet är både klart och energiskt och det finns bra anslutningar. Rumskorrektionen AccuEQ har blivit mer sofistikerad. Även Onkyo får en väl vass klang med musik av rumskorrektionen, och man kan inte växla mellan Atmos 5.1.2 och 7.1-ljud utan att koppla om högtalarna och kalibrera en gång till.

Också i detta test:

4 hemmabioreceivrar

Denon AVR-X2300W

Luftiga toner

Denon går lite mer försiktigt fram, men tar igen det med svävande övertoner och fin musikalitet – och har dessutom den mest användarvänliga skärmmenyn.

Låter mjukt, varmt och behagligt med såväl film som musik. Väl beprövade Audyssey MultEQ XT är fortfarande ett av de bästa systemen för rumskorrektion.
Somliga saknar förmodligen lite kraft. Bara sju högtalarutgångar betyder att man inte kan växla mellan Dolby Atmos och 7.1 så lätt. Trådlös multiroom-funktion saknas, skivspelaringång likaså.
Läs hela testet

Yamaha RX-V781

Vinnare igen

Det verkar som om Yamaha verkligen har knäckt hemmabiokoden. Ännu en gång drar de ifrån resten av startfältet.

Här finns mer kraftresurser och muskler än hos de övriga, och dessutom en elegant återgivning av både film och musik. RX-V781 är också den mest välgjorda när det gäller funktioner.
I skrivande stund har MusicCast-systemet inget stöd för Tidal eller Apple Music. Skärmmenyerna är inte heller lika enkla som hos Denon.
Läs hela testet

Pioneer VSX-1131

Ganska bra

Pioneer har bra funktioner och ett rent och kraftfullt ljud.

Här finns gott om anslutningar och receivern fungerar delvis utmärkt med filmljud och även bra med musik.
Rumskorrektionen ger ett lite vasst ljud med musik i stereo. Att växla mellan Atmos 5.1.2 och 7.1 med extra bakhögtalare måste göras manuellt i menysystemet.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Rulla till toppen