annonse
annonse

Test av: Fyra soundbar-högtalare med trådlösa bakhögtalare

Sladdlöst i TV-rummet

Hemmabio är fortfarande bäst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt också. Som med en soundbar och trådlösa bakhögtalare.

annonse

Hemmabioanläggningarna brukade man hitta hemma hos vem som helst, men har numera blivit en smal nisch. Det har soundbar-högtalarna sett till, de har ockuperat nästan varenda TV-hörna. En soundbar är en avlång högtalare som nästan inte syns när den ligger eller hänger nedanför TV:n. En enda högtalare ersätter hela den gamla surroundanläggningen. Fast inte riktigt. För även om de bästa av dem har ett helt okej ljud, och till och med går att använda för att lyssna på musik i stereo, så lyckas de aldrig riktigt simulera äkta surroundljud. Speciellt inte för de som sitter någon annanstans än mitt framför TV-skärmen. Och oavsett om det är ljudet av bilar som kommer bakifrån, en fiende som hoppar fram eller helt enkelt löv som prasslar på träden i skogen, så går man miste om värdefull information om surroundljudet inte finns på plats.

Lösningen

Till en del soundbar-högtalare finns det en enkel lösning: lägg till trådlösa bakhögtalare! Flera modeller kan grupperas trådlöst med ett par multiroom-högtalare som fungerar som bakhögtalare – och ger på så sätt äkta surroundljud i vardagsrummet. Och eftersom de är trådlösa så är de mycket mer lättplacerade än sina kablade släktingar. Förutsättningen är att alla högtalare stöder samma multiroom-system, vilket som regel innebär att de måste komma från samma märke.

Subwoofer

Inte alla soundbar-högtalare har subwoofer. Vi anser dock att det är nödvändigt att lägga till trovärdig bas till hemmabioupplevelsen. Gudskelov finns det en trådlös subwoofer som passar de flesta multirooms-ljudlimpor, och till en del så ingår det en subwoofer från början. I det här testet har vi kompletterat med en subwoofer i alla system som inte har någon från början.

Fyra kandidater

Hur bra blir det? Det var med blandade känslor vi testade sådana här system i oktobernumret 2016. Själva surroundfunktionen fungerade i stort sett bra hos alla, men en del hade ett ljud som var en besvikelse. Anläggningen som utmärkte sig kom från Sonos, och det var dessutom den som kostade mest. Vi tar med samma system från Sonos en gång till för att se om det fortfarande är bäst.

TEST AV: Samsung HW-MS760 + SWA-9000S + SWA-W700

Samsungs soundbar HW-MS660 utmärkte sig med strålande precision till både film och musik, även utan subwoofer. Sedan dess har den trådlösa subwoofern W700 kommit. Nu är det storebror MS760 somLäs hela testet...

TEST AV: Heos Bar + Sub + 2 st Heos 1 HS2

Bar är det första ljudsystemet från Heos som stöder trådlösa bakhögtalare. Den ligger en hel prisklass över ljudlimpan HomeCinema, så här befinner vi oss gott och väl i Sonos-trakter. HeosLäs hela testet...

TEST AV: Sonos Playbar + Sub + 2 st Play:1

Har du redan ett Sonos-multiroom-system så är en Playbar en naturlig förlängning i TV-rummet. Den styrs enkelt med en app, någon fjärrkontroll ingår inte. Här finns ingen HDMI-ingång, i ställetLäs hela testet...

TEST AV: Sony HT-MT500 + 2 st SRS-ZR5

Lilla HT-MT500 är bara hälften så bred som en vanlig soundbar. Förutom att passa bra till små TV-apparater är den enkel att flytta runt och använda som Bluetooth-högtalare om manLäs hela testet...

Fakta & Betyg:
  • Sony HT-MT500 + 2 st SRS-ZR5 9 800 kr
  • Samsung HW-MS760 + SWA9000S + SWA-W700 13 800 kr
  • Sonos PlayBar + SUB + 2 st Play:1 19 800 kr
  • HEOS Bar + HEOS Sub + 2 st HEOS 1 HS2 21 000 kr
Tillverkare:

Läs också:

Knivskarp och superupplöst

Med äkta 4K-upplösning och en bländande bild är det ingen tvekan om vilken projektor vi hade valt.

Svartare än natten!

JVC är kända för marknadens bästa svärta. Och de gör ingen besviken den här gången heller.

Häftigaste bilden i hemmabion

Den ena har marknadens mörkaste svärta. Den andra har den högsta upplösningen som finns. Allt är dukat för en projektorduell i mästarklassen!

Monster med vingar

Denons nya flaggskepp är ett monster i hemmabion och tack vare hela 13 kanaler skapar den rumskänsla med stort R.

Laserprecision

Tekniken från de bästa professionella biografprojektorerna i en filmvisare som är så kompakt och tyst att den passar i hemmet. Säg hej till världens billigaste 4K-laserprojektor.

Superupplösning för en rimlig peng

Äntligen får vi äkta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet på allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkänsla.

Perfekt till hemmabion

Om du vill titta på dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet så klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.

Den allra häftigaste hemmabion

De här maffiga flaggskeppen har tillräckligt med kraft och finess för att överträffa allt du hört i någon biosalong.

Rejäla doningar

Klockrent ljud och hinkvis med dynamik och kraft. Men användarvänligheten är inte lika bra.

Morosam muskelknippe

Yamaha är stabila i bion, med ett flaggskepp som har tillräckligt med muskler för att få byxbenen att fladdra.

Ballerina med bazooka

Marantz första 11-kanalsreceiver är så bra att allt annat bleknar.

Dansar på moln

Denon hänger med i utvecklingen, med en ny toppreceiver som är lika enkel att sköta som den låter bra.

I denna testen hittar du:

Samsung HW-MS760 + SWA-9000S + SWA-W700
Samsungs anläggning gör det mesta väldigt bra. Det finns egentligen bara ett problem.
Heos Bar + Sub + 2 st Heos 1 HS2
Ändligen en soundbar från Heos som är så komplett att den överträffar allt annat i klassen.
Sonos Playbar + Sub + 2 st Play:1
Även om Sonos-anläggningen börjar bli lite till åren så är den fortfarande ett väldigt säkert köp.
Sony HT-MT500 + 2 st SRS-ZR5
När vi såg Sonys lilla soundbar för första gången skrev vi nästan av den med en gång. Men den levererar varorna bättre än vi trodde.

annonse
annonse
annonse
annonse
x
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts