annons
annons

film på nätet

Bästa filmtjänsterna på nätet

Vilken filmtjänst ska du skaffa dig ett abonnemang hos? Vi har gått igenom utbudet.

Att lagligt få tillgång till ett enormt utbud filmer och TV-serier till en låg månadskostnad var för bara något år sedan mer eller mindre omöjligt. Men nu slåss jättar som Netflix, HBO och Viaplay om din uppmärksamhet och plånbok. Men hur skiljer sig deras utbud och vilka av dem är lätta att få upp på TV-skärmen? Vi har kollat hur de funkar, hur lätt det är att hitta något kul att titta på och vilka som är bäst på olika genrer.

Vad får man för pengarna?
I den här artikeln har vi hoppat över alla tjänster där man kan köpa eller hyra enstaka filmer. Istället skaffar man ett abonnemang där det dras en fast summa från kreditkortet varje månad. Man kan sedan titta på så många filmer man vill, hur många gånger man vill. Tittar man på mer än två-tre titlar i månaden så är det alltså billigare än att hyra.

Filmerna lagras aldrig i din dator eller surfplatta. Istället skickas de ”live” över internet, så kallad strömmad video. Så fort filmen är över så ligger det ingenting kvar i din apparat. Det kräver så klart att du har en hyggligt snabb internetuppkoppling för att du ska få bra kvalitet. De flesta tjänsterna anpassar dock kvaliteten till din uppkoppling så att du åtminstone får någon bild alls.

Det gör också att det är svårt att säga något om bildkvaliteten. Den kan variera beroende på var man tittar och på kvaliteten på uppkopplingen. Bara för att det står att en titel är tillgänglig i HD så betyder det inte att man automatiskt kommer få det. Dessutom är även HD-kvaliteten långt ifrån vad man är van vid från bluray-skivor och behöver inte ens vara lika bra som ett TV-program i HD.

Hur kollar man på sin TV?
Det enklaste sättet är om tjänsten man vill titta på finns inbyggd i din smart-TV, bluray-spelare med smartfunktioner, mediespelare eller kabelbox. Det näst lättaste sättet är om tjänsten finns till en surfplatta där man kan spegla innehållet till sin TV. Mest utbrett där är att använda en iPad och en Apple TV med Airplay. Det funkar dock inte för alla appar. Krångligast är att ansluta sin dator till TV-apparaten med en HDMI-sladd och använda den som en skärm.

Vem har vilken film när?
Till skillnad från musik, där du ofta kan hitta samma låtar på olika tjänster, så är filmrättigheterna exklusiva. Det innebär att nya filmer oftast bara finns tillgängliga på en av tjänsterna åt gången. Men det är inte så enkelt som att den sedan alltid finns där. Filmbolagen använder sig nämligen av så kallade rättighetsfönster som beror på hur gammal en film är.

  1. Biofönstret – De första 4 månaderna kan man bara se filmen på bio.
  2. Hyr-/köpfönstret – De följande 6 månaderna kan man köpa filmen för nedladdning eller på hyra nätet. Här kan filmen alltså finnas hos CDON, Comoyo, Headweb, iTunes, SF Anytime eller Voddler. Den finns från och med nu och framåt att köpa och hyra som fysisk film.
  3. Betal-TV-fönstret – Nästföljande 12 månader finns filmen på betalkanalerna samt prenumerationstjänster som Filmnet, HBO Nordic, Lovefilm, Netflix eller Viaplay.
  4. Free TV-fönstret – Nu kan filmen visas på public service TV eller reklamfinansierade kanaler.
  5. Efter ett tag blir den tillgänglig igen för hyra och köp på nätet, ofta till ett lägre pris.
  6. Sedan blir den tillgänglig för prenumerationstjänsterna igen.

Det här krångliga systemet gör det väldigt svårt för konsumenten att välja tjänst eftersom favoritfilmerna troligen är utspridda mellan olika tjänster. Och den som till en början ser ut att ha det bästa utbudet för dig kan ett halvår senare vara ett sämre val. Om film på nätet verkligen ska bli stort så måste filmbolagen tänka om när det gäller rättigheterna och följa efter musikbranschen. Först då kan vi basera vårt val av tjänst på vem som har filmerna du gillar, på de apparater du vill titta på och till ett pris du vill betala.

tabell

TESTKRITERIER
I testet ingår alla lokalt tillgängliga internettjänster som erbjuder ett bibliotek av titlar som kan strömmas för en fast månadskostnad. Betygsättningen är gjord så här: Bildkvalitet innefattar förutom kvalitet även andel HD-material. Ljudkvalitet innefattar även tillgång till surroundljud. Funktionalitet omfattar finesser och antal plattformar tjänsten finns till. Användning är betyg för navigering och sökning. Kvalitet är det allmänna intrycket av presentationen och om allt fungerar som det ska. I slutbetyget sammanställer vi det samt väger in utbudet och priset.

Bästa pris på film på nätet
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-