Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Denon AVR-X5200W

Mycket för pengarna

Testets näst billigaste receiver har inga problem med att måla upp en megastor ljudbild. Lättanvänd är den också.

Av / 2015-02-28 - 05:00
Denon AVR-X5200W
Geir Gråbein Nordby

Denons toppmodell är billig men har ändå 11-kanalig ljudbearbetning så att man med hjälp av en extra effektförstärkare kan koppla upp ett 7.1-högtalarsystem plus fyra extra Atmos-takhögtalare. Mot en extrakostnad kan receivern också uppgraderas till att ha stöd för Auro 3D.

AirPlay och Spotify Connect ger superenkel tillgång till musik över hemnätverket och högupplöst musik kan strömmas via en DLNA-app. Trådlös nätverk är integrerat.

Användning
Denons fjärr-app är enkel. Lätt att använda, men få funktioner så du måste använda den vanliga fjärrkontrollen för att göra avancerade inställningar. Även den särskilda iPad-versionen är ganska så bantad på funktioner.

Inställning av förstärkarkanaler och högtalare måste väljas innan du kör den automatiska rumskorrektionen, då visar den en bild på skärmen var de olika högtalarna ska kopplas in.

Ljudkvalitet
Audyssey-rumskorrektionen ger en väldigt fin och sammanhängande bubbla av omringande ljud. Tycker du att ljudet känns i tunnaste laget kan du välja L/R Bypass, som stänger av korrektionen för fronthögtalarna.

Tonerna är upplösta och ljudbilden stor. Dialogen är fyllig och klar på samma gång och Dolby Atmos skapar en stor och omslutande halvsfär av ljud med fyra takhögtalare. Det funkar bra med två också, men allra bäst låter det med fyra takhögtalare och en extra effektförstärkare för ett extra par bakhögtalare (7.1.4). Fast det är inte nödvändigt för att få tunga filmupplevelser.

När Megatron kastar en helvetesbomb från ett garagetak, och världens mest irriterande människa förvandlas till aska, smäller det i alla kanaler. Denon har inte lika mycket muskler som de största grabbarna. Det låter tungt så det räcker, men både Onkyo, Pioneer och Yamaha drar ifrån i decibelracet.

När det gäller musik stortrivs Denon med komplex klangstruktur, som i den klassiska inspelningen Magnificat. DTS och Dolby Surround använder fasinformation från ljudspåret för att aktivera de fyra extra högtalarna, som skapar en stor luftbubbla av ljud. Det känns som om testrummet har växt till 5 meters takhöjd! Pure Direct-läget låter däremot renare och är att föredra när volymen ska dras upp. Med Auro 3D-ljudspåret blir det en annan historia, med sin gigantiska och upplösta ljudbild. För att få 3D-ljud måste receivern kalibreras om, så man måste nästan välja i förväg om man vill köra Auro 3D eller Atmos. Jag har en känsla av att Atmos blir det mest utbredda så småningom.

Receiverns fyllighet och luftighet passar även mycket bra med musik i stereo, med klara och distinkta röster i en stor och luftig ljudbild. Inte förstahandsvalet för de värsta techno-fantasterna och hårdrockarna, till dem rekommenderar vi Yamaha eller Onkyo.

Slutsats
AVR-X5200W är klassens billigaste, men ändå Denons toppmodell. Den övertygar med upplöst och fylligt ljud, är enkel och intuitiv att använda tack vare överskådliga menyer. Den är inte fullt lika kraftfull som de mest potenta, men spelar tillräckligt högt, och om du tycker att det är viktigare med en stor och holografisk ljudbild med massor av luft, fördelat på många högtalarkanaler, så kan det inte gå fel med den här.

Här är en videopresentation av Denon AVR-X5200W.
https://www.youtube.com/watch?v=dmLvj1o4KxU

Ljud & Bild tycker

11-kanalig processning och mycket hög ljudkvalitet betyder att du får massor för pengarna. Har inte lika mycket kraft som de största muskelbergen. Fjärr-appen är i enklaste laget.

Också i detta test:

Hemmabioreceivrar med Dolby Atmos

Pioneer SC-LX88

Kraft och kontroll

Pioneer har klassens kanske mest neutrala klangkaraktär. Här finns gott om tryck och många funktioner.

Ljudet är transparent och luftigt, med stora kraftresurser. Användarvänligheten är ett plus.
Högtalarnas klangkaraktär måste väljas före autokalibrering. Fyra Atmos-kanaler förutsätter maximalt fem andra högtalare, resten av startfältet klarar sju.
Läs hela testet

Yamaha RX-A3040

Vinnaren

Yamaha gräver fram guldet ur ljudspåret, både från film och musik, och ger kraft och elegans i en lättskött inpackning.

Detta är en av de kraftigaste receivrarna i testet och tack vare en varm och fyllig klang kan man dessutom spela högt utan att bli trött i öronen. Användarvänligheten är också väldigt bra.
Somliga föredrar kanske ett mer neutralt ljud och en ännu rappare bas.
Läs hela testet

Onkyo TX-NR3030

Vansinnigt tryck

Ingen slår Onkyos muskler i hemmabion. Med 11 förstärkarsteg har den dessutom full kraft till samtliga kanaler.

Här går det att ha ett fullt 7.2-system med fyra Atmos-kanaler, utan att man behöver extra effektförstärkare. Ljudet är otroligt potent, med massor av detaljer.
Vi är inte helt bekväma med rumskorrektionen. Trådlöst nätverk kräver gammaldags inmatning av lösenord.
Läs hela testet

Marantz SR7009

Förfinad njutning

Marantz bygger på samma plattform som Denon. Men något har gjorts för att göra ljudet ännu renare.

11-kanalsprocessorer är sällsynta för de här pengarna. Ljudet är väldigt bra, vi föll speciellt för upplösningen i övertonregistret.
Marantz-receivern saknar kontrollen hos de allra kraftigaste. Fjärrkontroll-appen kunde haft fler alternativ.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Ljud & Bild
Rulla till toppen