annonse
annonse

April 2018
Denon AVC-X8500H

Test av: Denon AVC-X8500H

Monster med vingar

Denons nya flaggskepp är ett monster i hemmabion och tack vare hela 13 kanaler skapar den rumskänsla med stort R.

Ljud & Bild tycker

Detta är det bästa och största surroundljudet vi hört från någon hemmabioförstärkare. Kraft går hand i hand med musikalitet, kan det bli bättre?
Vi saknar lagringsminnen för kalibrering av olika högtalarkonfigurationer. En XLR-subwooferutgång hade varit käckt.
annonse

När Denon lanserar ett nytt flaggskepp så handlar det om allt annat än en småplutt. AVC-X8500H har hela 13 förstärkarkanaler, var och en av dem specade till 150 watt i 8 ohm. Och med en maximal strömförbrukning på 900 watt är det uppenbart att det här är potenta grejor.

Det är inte bara för att vara kaxig, i hemmabion är det viktigt att ha tillräckligt med kraft till förfogande – även när man spelar på måttlig ljudnivå eftersom det oftast ger i mindre förvrängning. Alltså renare ljud.

Förstärkaren stöder dessutom allt godis och alla format som hemmabiovärlden har att erbjuda. Den levereras med HDMI 2.0b direkt från fabrik för att ge ännu bättre HDR-stöd och har en förbättrad ljudreturkanal (eARC) som stöder HD-ljud – Dolby Atmos också – tillbaka genom HDMI-kabeln som går upp till TV:n. Längre fram kommer man kunna uppgradera förstärkaren till HDMI 2.1, som ökar bandbredden från 18 till 48 Gbit/s och därmed stöder framtida video med 8K-upplösning.

(Foto: Tillverkare)

 

Objektbaserat ljud

Med de nya tredimensionella, objektbaserade surroundljudformaten får ljudteknikerna en möjlighet att placera objekt i film och musik helt fritt i ett tredimensionellt ljudlandskap. En ljudeffekt, oavsett om det är ett pistolskott eller en kvittrande fågel, låter inte som om den kommer från en enda högtalare, utan från vilken punkt som helst i ett tredimensionellt rum. Till och med ovanför våra huvuden! För att lyckas med detta behöver man många kanaler, och vi ser ofta att modernare hemmabioförstärkare och -receivrar förfogar över fler kanaler än äldre modeller.

De olika tillverkarna flaggskepp har vanligtvis elva kanaler. Då kan de återge 7.1-ljud, plus fyra takkanaler som lyfter upp ljudet ovanför oss så att vi placeras mitt i ett perfekt halvklot av ljud. Men med de nya formaten kan man liksom inte få nog av högtalarkanaler, Denon AVC-8500H har tretton stycken. Den kan driva ett 7.1-system plus sex högtalare i taket! Takhögtalarna monteras då i två parallella tvärgående rader ovanför sittplatserna, där de mittersta högtalarna är rakt ovanför huvudena på publiken.

Eller så koppla man upp en 9.1-konfiguration där man har två separata par fronthögtalare. Högtalarparet längst ut mot sidorna brukar kallas Front Wide. I ett sådant system kan man ha fyra takkanaler. Detta ökar upplösningen och sömlösheten i rummets tvådimensionella plan, medan höjddimensionen målas upp aningen grövre.

Båda dessa konfigurationer passar fint till ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X, som tillsammans finns på i princip alla filmer som släppts med objektbaserat 3D-ljud. Men det finns ett tredje format, Auro 3D, som är långtifrån lika utbrett men som har vissa fördelar. Bland annat stöder det högupplöst ljud. En annan högtalarkonfiguration är optimal med det här formatet, då ska takhögtalarna helst sitta rakt ovanför var och en av huvudhögtalarna.

Om du vill ha den bästa konfigurationen för Dolby Atmos, DTS:X och Auro 3D kan ett 7.1.6-system vara att föredra.

Ingen receiver

Innan den här förstärkaren kom hette Denons flaggskepp AVR-X6400H. Det var en receiver som lyckades mycket bra i vårt grupptest och som bara överträffades av Marantz SR8012. Allt som saknades för att nå hela vägen fram var lite kraft.

AVC-X8500H är starkare än dem båda. Den heter för övrigt AVC och inte AVR eftersom det här inte är en receiver utan en förstärkare. Det betyder bara att den inte har någon FM-radio inbyggd. Men det kan naturligtvis ersättas av internetradio, som finns inbyggt i det nya flaggskeppet.

De flesta vill nog ha AVC-X8500H i svart eftersom den ska stå i en mörk hemmabio. Foto: Denon.

 

Multiroom med HEOS

Förutom en fantasiljon kanaler har förstärkaren alla andra funktioner den ska ha, inklusive styrning från mobilen eller ett mer avancerat styrsystem som Control4, Elan eller Crestron. Det går också att styra den från datorn genom att skriva in dess IP-adress i webbläsaren.

Dessutom stöds multiroom-musikströmning med HEOS, som är Denons rival till Sonos. Detta förenklar musikuppspelning från mobil eller PC avsevärt, jag vågar påstå att med det här systemet kan alla familjemedlemmar spela sin favoritmusik genom förstärkaren. Och om du har andra HEOS-högtalare inkopplade till hemnätverket så kan du spela samma musik – eller olika musik – i alla dessa högtalare, var i huset de än är placerade.

Om du har en skivspelare med MM-pickup (den vanligaste typen) så finns det en ingång för den. Ljudet från LP-skivorna kan också distribueras runt till olika HEOS-högtalare i huset på ett elegant sätt.

Förstärkaren är läcker i silver också. Foto: Denon

 

Avancerad men lättanvänd

Att alla kan använda den är en viktig poäng, för även om AVC-X8500H är en otroligt avancerad maskin så är den enkel att både koppla in och använda. Du kanske inte tror det när du ser hur baksidan ser ut, där finns nästan lika många kontakter som det finns sandkorn i Sahara! Men när du sätter på förstärkaren för första gången talar den om för dig, steg för steg, exakt vilken kontakt som ska sitta var, sedan spelar den lite musik i en kanal åt gången så att du hör att du kopplat rätt när musiken hoppar från högtalare till högtalare.

Menysystemet är också mycket enkelt att använda. Det är både logiskt och har fin grafisk design.

Saknar lagringsminnen

Men det finns en sak jag saknar. Med så här många kanaler hade man kunnat tänka sig att prova olika högtalarkonfigurationer. Till exempel 7.1.6 eller 9.1.4. Varje gång man ändrar måste man kalibrera om förstärkaren. Detta görs enkelt nog med en kalibreringsmikrofon som ingår, och rumskorrektionssystemet Audyssey MultEQ XT32 ser till att det görs så automatiskt som möjligt. Man måste dock kalibrera för minst tre platser i rummet (helst åtta!) för att slutföra installationen, och med tretton högtalare plus subwoofer tar det ganska så lång tid. Därför hade jag velat ha en möjlighet att spara varje kalibrering i ett minne så att man enkelt hade kunnat växla mellan dem. Men det går inte, man måste göra om kalibreringen ända från början varje gång man ändrar i högtalarsystemet.

Installation

Jag vill prova både 7.1.6- och 9.1.4-konfiguration.

Våra fasta biohögtalare är ett Procella 7.1-system för över 150 000 kronor. Dessutom har vi ett takmonterat par Martin Logan SLM till Atmos-ljud. Resterande kanaler kräver lite improvisation. Till 9.1.4 använder jag ett par golvstående highend-högtalare, Focal Kanta No.2, som Front Wide men ställer in dem som Small och delar vid 80 Hz som resten av systemet. Att jag valde dessa beror på att jag enkelt kan koppla över till dem när jag ska testa förstärkaren med musik i stereo.

Våra bakhögtalare och bakre bakhögtalare från Procella hänger högt upp på väggen, inte långt ifrån taket, installerat enligt normala THX-specifikationer. På den höjden kan de i nödfall användas för att i stället återge de mellersta och bakre Atmos-kanalerna i ett 7.1.6-system. M&K Sound MP7 fick jobbet som bakhögtalare och M&K Sound MP950 som bakre bakhögtalare, båda i öronhöjd. Det är fint för Auro 3D, men inte optimalt för Dolby Atmos eller DTS:X, så om jag hade gjort en permanent installation så skulle jag ha haft högtalarna i taket ovanför mitt huvud. Men systemet fungerar bra nog för att demonstrera vilka slags förstärkarkvaliteter det handlar om.

Normalt skulle jag rekommendera att alla högtalare kom från samma märke. Å andra sidan är Audyssey-kalibreringen i Denon-förstärkaren väldigt bra och anpassar klangkaraktären mellan samtliga högtalare.

Filmljud

Ljudet från AVC-X8500H känns igen direkt eftersom jag har lillebror AVR-X6400H färskt i minnet. Dialogen i thrillern Alien: Covenant är lika klockren som mäktig och när besättningen på rymdskeppet Covenant vandrar runt i ett kargt landskap på jakt efter liv skildras allt i en gigantisk ljudbubbla som omringar oss sömlöst. En mild bris susar ovanför våra huvuden, ekon från bergssidorna breder ut sig runt oss och vi får ett intryck av nästan absolut realism. Detta är med 9.1.4-konfigurationen, där ljudet i det tvådimensionella planet hänger ihop mycket sömlöst, samtidigt som de fyra höjdhögtalarna lyfter allting uppåt.

Front Wide sover

Fakta & Betyg:
 • Effekt: 13 x 150 watt (8 ohm, 2 kanaler)

  Antal processorkanaler: 13.2

  HDMI: 8 in (2.1), 3 ut (eARC)

  Ljudformat: Dolby TrueHD, Dolby Atmos (7.1.6/9.1.4) DTS-HD MA, DTS:X (9.1.4)

  Rumskorrektion: Audyssey MultEQ XT32

  Tjänster: Spotify, Tidal, Deezer, TuneIn

  Trådlöst: HEOS multiroom, AirPlay, DLNA, Bluetooth

  Skivspelaringång: Ja (MM)

  App-styrning: Denon AVR Remote, HEOS

  Vikt: 23,3 kg

  Färg: Svart, silver

  Webb: hifiklubben.se

  Tillverkare:
  Denon
  Pris:
  36.000,-
  Importör:

  Läs också:

  Knivskarp och superupplöst

  Med äkta 4K-upplösning och en bländande bild är det ingen tvekan om vilken projektor vi hade valt.

  Svartare än natten!

  JVC är kända för marknadens bästa svärta. Och de gör ingen besviken den här gången heller.

  Häftigaste bilden i hemmabion

  Den ena har marknadens mörkaste svärta. Den andra har den högsta upplösningen som finns. Allt är dukat för en projektorduell i mästarklassen!

  Laserprecision

  Tekniken från de bästa professionella biografprojektorerna i en filmvisare som är så kompakt och tyst att den passar i hemmet. Säg hej till världens billigaste 4K-laserprojektor.

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen får vi äkta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet på allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkänsla.

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta på dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet så klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.

  Den allra häftigaste hemmabion

  De här maffiga flaggskeppen har tillräckligt med kraft och finess för att överträffa allt du hört i någon biosalong.

  Rejäla doningar

  Klockrent ljud och hinkvis med dynamik och kraft. Men användarvänligheten är inte lika bra.

  Morosam muskelknippe

  Yamaha är stabila i bion, med ett flaggskepp som har tillräckligt med muskler för att få byxbenen att fladdra.

  Ballerina med bazooka

  Marantz första 11-kanalsreceiver är så bra att allt annat bleknar.

  Dansar på moln

  Denon hänger med i utvecklingen, med en ny toppreceiver som är lika enkel att sköta som den låter bra.

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio är fortfarande bäst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt också. Som med en soundbar och trådlösa bakhögtalare.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts