Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Bose Lifestyle V30

Ett steg framåt, två tillbaka

Bose har med sin Lifestyle ­V-serie satsat på nästan kompletta hemmabioanläggningar där det bara är DVD-spelaren som saknas. Det betyder att allt är framtidssäkert. Eller?

Av / 2008-11-07 - 20:48
Bose Lifestyle V30
Geir Gråbein Nordby

När man hör någon säga ”osynligt ljud” tänker man gärna på Bose. Den gigantiska amerikanska tillverkaren är känd för sina pyttesmå högtalare som tillsammans med en subbas kan fylla rummet med ljud utan att man hör varifrån det kommer. Klart att sådant är lockande! Nackdelen är bara att anläggningarna kostar en hel del och att de därför inte passar allas plånböcker.

Lättanvänd
Det är också ett faktum att ett Bose-system är enkelt att använda. Bruksanvisningarna är -idiotsäkra och detsamma gäller anläggningens användargränssnitt. Sedan får man bara leva med att det inte finns så många avancerade inställningar för finsmakare. Lifestyle V30 är på känt Bose-manér både liten och användarvänlig. För att ge ett så bra ljud som möjligt är den dessutom utrustad med en ”hörlursmikrofon” som mäter rummets akustik. Sätt på dig dem precis som ett par hörlurar, koppla in dem till AUX-ingången på processorns baksida och aktivera sedan rumskorrektionen.

Gammaldags?
Vad Bose däremot inte är särskilt berömda för, är elektronik med modern teknik. Det är faktiskt inte förrän på senare tid som de börjat med HDMI-bildöverföring. Med den nya Lifestyle-serien har Bose tänkt annorlunda. Allt går mot HD, och allt fler köper Blu-ray-spelare. Därför har Bose valt bort DVD-delen och lanserar Lifestyle-seriens halvkompletta anläggningar, som består av bild- och ljudbehandling, surroundförstärkning samt fem satellithögtalare och en Acoustimass-subbas. Då kan man själv välja om man vill koppla in en DVD-spelare eller en Blu-ray-spelare.

Inget HD-ljud
Lifestyle V30 är toppmodellen och kostar 34 000 kronor, vilket höjer förväntningarna. Och med sina HDMI-ingångar (som det des-svärre bara finns två av) och en HDMI-utgång som överför 1080p-signaler – även om de kommer från signalkällor som kopplas till anläggningen med S-video eller komponentvideo – så bör allt finnas på plats för framtidens filmupplevelser.

Fel. För även om anläggningen stöder HD-bild och till och med skalar upp lågupplösta signaler till Full-HD så kan den inte avkoda ljud via HDMI. Det finns inte heller någon analog multikanalsingång. Detta innebär att de nya, överlägsna HD-ljudformaten inte kan avkodas. I stället är man fast med gårdagens komprimerade ljudformat Dolby Digital och DTS. Visserligen ligger dessa ljudformat parallellt med de högupplösta Dolby TrueHD och DTS-HD Master Audio på Blu-ray-skivorna, så att man åtminstone kan få surroundljud från filmer som är kodade i HD-formaten. Men ljudet har inte HD-kvalitet.

Ljudkvalitet
De 34 000 kronorna måste alltså ha använts någon annanstans. Lifestyle V30 måste väl antagligen ha ett mycket bättre ljud än billigare anläggningar – HD-ljud eller inte? Nix. Sammantaget är det inget fel på ljudet, men när vi testade Samsung kompletta HT-BD2-anläggning i aprilnumret så hade Bond-filmen ”Casino Royale” på Blu-ray en bättre dynamisk kontrast och en bättre sammanhållning i ljudbilden än Bose Lifestyle V30. Samsung-anläggningen, som till på köpet är en 7.1-anläggning, kan numera köpas för 10 000 kronor, och då ingår det Blu-ray-spelare.

Billig spån
Om vi bortser från att Bose-anläggning inte stöder HD-ljud så är dess största problem att subbasen inte klarar av att återge basregistret på ett tillräckligt trovärdigt sätt. Kabinettet är gjort av billig spånplatta i stället för ordentlig MDF, vilket rimmar illa med att baslådan ska täcka ett tämligen stort frekvensregister för att kunna integreras med de pyttesmå högtalarna. Basregistret återges dessutom ganska så olinjärt vilket gör att man alltid hör var någonstans subbasen är placerad. Eftersom dialogens lägre frekvenser återges av subbasen så delas ljudet upp så att man får de ljusa tonerna från centerhögtalaren i mitten och de mörka från sidan. Under förutsättning att man inte ställer subbasen mitt under TV:n, vilket nog inte många gör.

Musik i stereo
När vi lyssnar på musik i stereo är subbasens tendens att avslöja sin placering beklaglig, då blir man skev i huvudet av att lyssna. Musik med mycket bas, och speciellt med akustiska basinstrument, låter inte särskilt trovärdig.

Bra bild
Bilden ser bra ut, och uppskalningen av lågupplösta bildsignaler sker på ett ganska så bra sätt. Men det gör den med de flesta hemmabioreceivrar också, så det är egentligen något vi betraktar som en självklarhet.

Slutsats
Det är helt enkelt svårt att begripa vart budgeten har tagit vägen när denna anläggning utvecklats. Både högtalarna och subbasen (med kabinett av spånplatta!) är desamma som Bose har använt i åratal, -alltså finns det inga utvecklingskostnader som måste täckas. Elektroniken stöder inte ljud via HDMI, och det finns ingen multikanals analogingång, så den här anläggningen kan inte återge HD-ljudformat i surround.

Ljudkvaliteten är godkänd, men inte för de här pengarna. Det finns anläggningar för 10 000 kronor som har bättre ljud och där det ingår bildkälla. Boses största problem är framför allt att subbasen är olinjär. Den är svulstig i det övre basregistret och man hör var den står någonstans. Dialog och -sångröster delas upp i det övre registret, som återges i mitten av ljudbilden, och det lägre registret, som kommer från sidan. Att bild-överföringen är god är en klen tröst. Vi har ännu inte sett någon surroundreceiver som har dålig bildöverföring.

Ljud & Bild tycker

Användarvänlig För dyr Medelmåttigt ljud Inget HD-ljud Skev bas

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Ljud & Bild
Rulla till toppen