Marantz BD7004

Musikalisk Blu-ray

Om du lyssnar lika mycket på musik som du tittar på film kan det vara smart att välja en spelare som är lika bra på både och. Till det jobbet passar Marantz BD7004 utmärkt.

Plus
Mycket bra på bild och ljud.
Minus
Trög läsning. Saknar internminne.

Marantz är kända för att bygga musikaliska hemmabioprodukter. Vi blev inte så lite imponerade av toppmodellen UD9004 som lyckades med konststycket att kombinera en förträfflig Blu-ray-bild med en ljudkvalitet av High End-klass. Vi anser fortfarande att det är den sammantaget bästa Blu-ray-spelaren vi någonsin testat. Synd bara att priset (60 000 kronor) också är tämligen mycket High End. Som jämförelse är BD7004 en mycket enklare och billigare modell, men för 8 000 kronor får man ju lov att hoppas att den har behållit några av storebrors egenskaper.
 
Déjà vu
Marantz BD-spelare har många likheter med Denons. Det är ingen tillfällighet eftersom båda tillverkarna ingår i företaget D & M Holdings. Toppmodellerna UD9004 och DVD-A1 är till exempel byggda på samma sätt, fast med ett par individuella tekniska lösningar, till exempel Marantz HDAM-utgångssteg för ljudet. BD7004 är väldigt lik Denon DPB-2010. Och det är inte alls någon dålig spelare att likna – vi utsåg ju den trots allt till Årets bästa i sin prisklass 2009. Sedan kan man ju alltid spekulera om hur mycket eller lite Marantz har jobbat med ljuddelen den här gången.
 
Bildkvalitet
Marantz bildprestanda visar sig vara fullt i klass med ”konkurrenten” från systerbolaget, och det säger i princip det mesta. Testfilmer som ”Terminator: Salvation” glider över skärmen utan tendenser till orenheter eller oskärpa. Det hade vi inte förväntat oss heller eftersom Blu-ray-spelares bildkvalitet inte skiljer sig mycket åt när de spelar Blu-ray-formatet. Med DVD syns det ofta större skillnader, men inte heller här är BD7004 någon besvikelse. Den har inga synliga problem med att skala upp gamla DVD-filmer till 1080p ur HDMI-utgången (1080i via komponentvideo).
 
Ljudkvalitet
Precis som Denons variant är BD7004 utrustad med analoga 7.1-utgångar för den som vill använda sig av de analoga flerkanalsingångarna på sin gamla hemmabioförstärkare, eller kanske en fristående flerkanalsförförstärkare i anläggningen (till exempel Linn och Parasound har sådana). Och det behöver inte vara något dåligt alternativ, för BD7004 låter verkligen snyggt ur de analoga utgångarna. När du lyssnar i stereo hör du Marantz välkända varma klang som många gillar. Ljudet är inte speciellt hårtslående, men fylligt i basen och lite avrundat i diskanten. Därför blir den aldrig tröttsam att lyssna på – under förutsättning att resten av anläggningen håller måttet, vill säga.
 
Ingen multimedieraket
En liten besvikelse är att BD7004, precis som många andra hifi-inriktade BD-spelare, har en teknik som sackar efter på en del områden. BD7004 tar ungefär en halv minut längre tid på sig att läsa filmer än de snabbaste spelarna från LG och Philips, och har rent allmänt trögare menyval, spolning och spårbyten. Praktiska finesser som trådlöst nätverk (Wi-Fi) och internminne för nedladdning av extramaterial får du också klara dig utan.

Marantz är kända för att bygga musikaliska hemmabioprodukter. Vi blev inte så lite imponerade av toppmodellen UD9004 som lyckades med konststycket att kombinera en förträfflig Blu-ray-bild med en ljudkvalitet av High End-klass. Vi anser fortfarande att det är den sammantaget bästa Blu-ray-spelaren vi någonsin testat. Synd bara att priset (60 000 kronor) också är tämligen mycket High End. Som jämförelse är BD7004 en mycket enklare och billigare modell, men för 8 000 kronor får man ju lov att hoppas att den har behållit några av storebrors egenskaper.   Déjà vu Marantz BD-spelare har många likheter med Denons. Det är ingen tillfällighet eftersom båda tillverkarna ingår i företaget D & M Holdings. Toppmodellerna UD9004 och DVD-A1 är till exempel byggda på samma sätt, fast med ett par individuella tekniska lösningar, till exempel Marantz HDAM-utgångssteg för ljudet. BD7004 är väldigt lik Denon DPB-2010. Och det är inte alls någon dålig spelare att likna – vi utsåg ju den trots allt till Årets bästa i sin prisklass 2009. Sedan kan man ju alltid spekulera om hur mycket eller lite Marantz har jobbat med ljuddelen den här gången.   Bildkvalitet Marantz bildprestanda visar sig vara fullt i klass med ”konkurrenten” från systerbolaget, och det säger i princip det mesta. Testfilmer som ”Terminator: Salvation” glider över skärmen utan tendenser till orenheter eller oskärpa. Det hade vi inte förväntat oss heller eftersom Blu-ray-spelares bildkvalitet inte skiljer sig mycket åt när de spelar Blu-ray-formatet. Med DVD syns det ofta större skillnader, men inte heller här är BD7004 någon besvikelse. Den har inga synliga problem med att skala upp gamla DVD-filmer till 1080p ur HDMI-utgången (1080i via komponentvideo).   Ljudkvalitet Precis som Denons variant är BD7004 utrustad med analoga 7.1-utgångar för den som vill använda sig av de analoga flerkanalsingångarna på sin gamla hemmabioförstärkare, eller kanske en fristående flerkanalsförförstärkare i anläggningen (till exempel Linn och Parasound har sådana). Och det behöver inte vara något dåligt alternativ, för BD7004 låter verkligen snyggt ur de analoga utgångarna. När du lyssnar i stereo hör du Marantz välkända varma klang som många gillar. Ljudet är inte speciellt hårtslående, men fylligt i basen och lite avrundat i diskanten. Därför blir den aldrig tröttsam att lyssna på – under förutsättning att resten av anläggningen håller måttet, vill säga.   Ingen multimedieraket En liten besvikelse är att BD7004, precis som många andra hifi-inriktade BD-spelare, har en teknik som sackar efter på en del områden. BD7004 tar ungefär en halv minut längre tid på sig att läsa filmer än de snabbaste spelarna från LG och Philips, och har rent allmänt trögare menyval, spolning och spårbyten. Praktiska finesser som trådlöst nätverk (Wi-Fi) och internminne för nedladdning av extramaterial får du också klara dig utan.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Marantz BD7004
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
Marantz BD7004 HDMI 1.3, 1080p/24 BD-profil 2.0 Ethernet-anslutning 7.1-utgång SD-ingång Pris: 8 000 kr
Pris: 8000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.