annons
annons

Marantz BD7004

Musikalisk Blu-ray

Om du lyssnar lika mycket på musik som du tittar på film kan det vara smart att välja en spelare som är lika bra på både och. Till det jobbet passar Marantz BD7004 utmärkt.

Mycket bra på bild och ljud.
Trög läsning. Saknar internminne.

Marantz är kända för att bygga musikaliska hemmabioprodukter. Vi blev inte så lite imponerade av toppmodellen UD9004 som lyckades med konststycket att kombinera en förträfflig Blu-ray-bild med en ljudkvalitet av High End-klass. Vi anser fortfarande att det är den sammantaget bästa Blu-ray-spelaren vi någonsin testat. Synd bara att priset (60 000 kronor) också är tämligen mycket High End. Som jämförelse är BD7004 en mycket enklare och billigare modell, men för 8 000 kronor får man ju lov att hoppas att den har behållit några av storebrors egenskaper.
 
Déjà vu
Marantz BD-spelare har många likheter med Denons. Det är ingen tillfällighet eftersom båda tillverkarna ingår i företaget D & M Holdings. Toppmodellerna UD9004 och DVD-A1 är till exempel byggda på samma sätt, fast med ett par individuella tekniska lösningar, till exempel Marantz HDAM-utgångssteg för ljudet. BD7004 är väldigt lik Denon DPB-2010. Och det är inte alls någon dålig spelare att likna – vi utsåg ju den trots allt till Årets bästa i sin prisklass 2009. Sedan kan man ju alltid spekulera om hur mycket eller lite Marantz har jobbat med ljuddelen den här gången.
 
Bildkvalitet
Marantz bildprestanda visar sig vara fullt i klass med ”konkurrenten” från systerbolaget, och det säger i princip det mesta. Testfilmer som ”Terminator: Salvation” glider över skärmen utan tendenser till orenheter eller oskärpa. Det hade vi inte förväntat oss heller eftersom Blu-ray-spelares bildkvalitet inte skiljer sig mycket åt när de spelar Blu-ray-formatet. Med DVD syns det ofta större skillnader, men inte heller här är BD7004 någon besvikelse. Den har inga synliga problem med att skala upp gamla DVD-filmer till 1080p ur HDMI-utgången (1080i via komponentvideo).
 
Ljudkvalitet
Precis som Denons variant är BD7004 utrustad med analoga 7.1-utgångar för den som vill använda sig av de analoga flerkanalsingångarna på sin gamla hemmabioförstärkare, eller kanske en fristående flerkanalsförförstärkare i anläggningen (till exempel Linn och Parasound har sådana). Och det behöver inte vara något dåligt alternativ, för BD7004 låter verkligen snyggt ur de analoga utgångarna. När du lyssnar i stereo hör du Marantz välkända varma klang som många gillar. Ljudet är inte speciellt hårtslående, men fylligt i basen och lite avrundat i diskanten. Därför blir den aldrig tröttsam att lyssna på – under förutsättning att resten av anläggningen håller måttet, vill säga.
 
Ingen multimedieraket
En liten besvikelse är att BD7004, precis som många andra hifi-inriktade BD-spelare, har en teknik som sackar efter på en del områden. BD7004 tar ungefär en halv minut längre tid på sig att läsa filmer än de snabbaste spelarna från LG och Philips, och har rent allmänt trögare menyval, spolning och spårbyten. Praktiska finesser som trådlöst nätverk (Wi-Fi) och internminne för nedladdning av extramaterial får du också klara dig utan.

Marantz är kända för att bygga musikaliska hemmabioprodukter. Vi blev inte så lite imponerade av toppmodellen UD9004 som lyckades med konststycket att kombinera en förträfflig Blu-ray-bild med en ljudkvalitet av High End-klass. Vi anser fortfarande att det är den sammantaget bästa Blu-ray-spelaren vi någonsin testat. Synd bara att priset (60 000 kronor) också är tämligen mycket High End. Som jämförelse är BD7004 en mycket enklare och billigare modell, men för 8 000 kronor får man ju lov att hoppas att den har behållit några av storebrors egenskaper.   Déjà vu Marantz BD-spelare har många likheter med Denons. Det är ingen tillfällighet eftersom båda tillverkarna ingår i företaget D & M Holdings. Toppmodellerna UD9004 och DVD-A1 är till exempel byggda på samma sätt, fast med ett par individuella tekniska lösningar, till exempel Marantz HDAM-utgångssteg för ljudet. BD7004 är väldigt lik Denon DPB-2010. Och det är inte alls någon dålig spelare att likna – vi utsåg ju den trots allt till Årets bästa i sin prisklass 2009. Sedan kan man ju alltid spekulera om hur mycket eller lite Marantz har jobbat med ljuddelen den här gången.   Bildkvalitet Marantz bildprestanda visar sig vara fullt i klass med ”konkurrenten” från systerbolaget, och det säger i princip det mesta. Testfilmer som ”Terminator: Salvation” glider över skärmen utan tendenser till orenheter eller oskärpa. Det hade vi inte förväntat oss heller eftersom Blu-ray-spelares bildkvalitet inte skiljer sig mycket åt när de spelar Blu-ray-formatet. Med DVD syns det ofta större skillnader, men inte heller här är BD7004 någon besvikelse. Den har inga synliga problem med att skala upp gamla DVD-filmer till 1080p ur HDMI-utgången (1080i via komponentvideo).   Ljudkvalitet Precis som Denons variant är BD7004 utrustad med analoga 7.1-utgångar för den som vill använda sig av de analoga flerkanalsingångarna på sin gamla hemmabioförstärkare, eller kanske en fristående flerkanalsförförstärkare i anläggningen (till exempel Linn och Parasound har sådana). Och det behöver inte vara något dåligt alternativ, för BD7004 låter verkligen snyggt ur de analoga utgångarna. När du lyssnar i stereo hör du Marantz välkända varma klang som många gillar. Ljudet är inte speciellt hårtslående, men fylligt i basen och lite avrundat i diskanten. Därför blir den aldrig tröttsam att lyssna på – under förutsättning att resten av anläggningen håller måttet, vill säga.   Ingen multimedieraket En liten besvikelse är att BD7004, precis som många andra hifi-inriktade BD-spelare, har en teknik som sackar efter på en del områden. BD7004 tar ungefär en halv minut längre tid på sig att läsa filmer än de snabbaste spelarna från LG och Philips, och har rent allmänt trögare menyval, spolning och spårbyten. Praktiska finesser som trådlöst nätverk (Wi-Fi) och internminne för nedladdning av extramaterial får du också klara dig utan.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Marantz BD7004
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Marantz BD7004 HDMI 1.3, 1080p/24 BD-profil 2.0 Ethernet-anslutning 7.1-utgång SD-ingång Pris: 8 000 kr
Pris: 8000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-