Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: 9 rimliga soundbars

Bäst ljud i TV-rummet

Av / 2018-05-14 - 13:55
9 rimliga soundbars
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Fysikens lagar kan man inte göra mycket år. En platt TV har alltid platt ljud! Man kan hävda att ljudet är halva upplevelsen, och just därför rekommenderar vi å det starkaste att uppgradera med externt ljud. Även om Disney har köpt Star Wars-franchisen så vill man ju inte att Darth Vader ska låta som Musse Pigg …

Lyckligtvis behöver det inte vara dyrt. Eller fult. Du måste nämligen inte nödvändigtvis ha ett tvättäkta surroundsystem för att få en känsla av hemmabio i vardagsrummet. Alla andra än finsmakarna kommer långt med en ”ljudlimpa” av god kvalitet.

Subwoofer

I det här testet vill vi ta reda på hur bra ljud man kan få från en soundbar för under 6 000 kronor. Vi har satt som krav att en extern subwoofer måste ingå i priset, eftersom vi av erfarenhet vet att det inte finns tillräckligt med volym inuti en soundbar för att ge godkänt med bas på egen hand. Detta utesluter populära märken som Sonos, HEOS, Bluesound och Bose, som alla blir alltför dyra om man lägger till en subwoofer.

Ingen strömning

Den här gången har vi inte haft några krav på multiroom-funktioner eller musikströmning via nätverk, utan vill helt enkelt bara ha det bästa ljudet i TV-rummet. Därför har alla testdeltagare bortsett från en (LG SJ8) hoppat över nätverksanslutning och satsat på Bluetooth som enda sätt att strömma musik trådlöst.

Vem passar en soundbar för?

En soundbar är mitt i prick för väldigt många som vill gå upp ett snäpp i ljudkvalitet från de små ynkliga högtalarna som sitter inbyggda i TV:n. Men den är inte nödvändigtvis det optimala valet om man främst ska lyssna på musik. Då ger en traditionell stereo bättre ljud för pengarna. Ett par små, välljudande stativhögtalare har bättre stereoperspektiv och bättre upplösning, men när man tittar på filmer kommer man att sakna baseffekterna man får från en soundbar och tillhörande subwoofer.

9 kandidater

Vi har fått tag i nio soundbar-högtalare som kostar mellan 2 700 och 6 000 kronor. Storleken varierar också, men gemensamt för dem alla är att de avkodar filmljud digitalt, via antingen HDMI eller optisk digital ingång, och att de har trådlös Bluetooth-anslutning för musiklyssning.

Så testade vi

Alla deltagarna är testade i vårt lyssningsrum, kopplade till en Sony-TV. Källan var en Xbox One S som användes till både film (Alien: Covenant) och spel (Forza Horizon 3). Musiken spelades från Tidal via Bluetooth från en iPhone och om det inte lät bra så dubbelkontrollerade vi med CD.

Produkter i detta test

JBL Bar 3.1

Kraftpaketet

Ingen i klassen kommer i närheten av den här kraften. Speciellt subwoofern på 10 tum imponerar. Dessutom låter det bra och är användarvänligt.
Det finns de som har högre upplösning och ännu bättre sammanhållning i tonerna. Stöder inte DTS.
Läs hela testet

Klipsch RSB-6

Hänger inte med

Om du gillar PA-ljudet du känner igen från konserter och nattklubbar lär du nicka igenkännande.
Har inte kraften som behövs för att följa upp den ”rockiga” ljudbilden. Allt låter ganska så platt och Bluetooth låter så illa att vi avråder från att använda det.
Läs hela testet

Samsung HW-N660

Perfekt balans

Ljudbilden är stor och funkar exceptionellt bra till filmer och spel. Oerhört vältrimmad klangbalans.
Vi hade kunnat tänka oss mer kraft. Den smala displayen rymmer för lite text, som därför visas med rullande tecken.
Läs hela testet

LG SJ8

Låt ljudet strömma

Filmljudet är klart och har tydlig dialog. Ljudbilden är stor och vi ger plus i kanten för nätverk och strömningstjänster.
Vi saknar lite kraft och ljudet kan vara lite tunt.
Läs hela testet

Sony HT-XF9000

Extra dimension på höjden

Ljudspåret är stort på film och dialogen klockren. Subwoofern har dugligt med kraft.
Kan bitvis låta lite hårt i övertonerna och subwoofern har lite väl mycket energi i sitt övre register och mindre i djupbasregistret. Musik i stereo är ingen uppenbarelse.
Läs hela testet

Philips Fidelio B1/12

Bättre för TV än musik

Ytterst kompakta mått gör den diskret, och den är dessutom mycket användarvänlig. Ljudet är kraftigare än man skulle kunna tro.
Låter inte lika bra med musik som med film. Basen är lite okontrollerad och mellanregistret kunde ha haft mer energi. HDMI stöder inte HDCP 2.2 och därför inte 4K Blu-ray.
Läs hela testet

Creative Sound BlasterX Katana

För spelfantaster

Ljudbilden har OK surroundljud med filmer och spel, och subwoofern hänger ihop väl med ljudet från högtalaren. En tydlig display förenklar användningen.
Övertonerna är väl tillbakadragna, dialoger låter aningen luddiga och musiken saknar gnista. Subwoofern är inte trådlös, HDMI saknas och detsamma gör DTS.
Läs hela testet

Yamaha YAS-207

Överraskande bra ljud

Ljudbilden breder ut sig åt sidan och uppåt, högtalaren simulerar äkta surround på ett strålande sätt.
Vi saknar display, eftersom lysdioder ger en begränsad översikt på håll. Övertonregistret hade kunnat vara luftigare.
Läs hela testet

Panasonic SC-HTB250

Liten – och halvhjärtad

Det är gott om snärt i ljudet, och mer tryck än vi trodde. Ganska så stor ljudbild när man tittar på film.
Bluetooth låter elendig, og med fraværende analog inngang kan man derfor ikke nyte musikk fra mobilen.
Läs hela testet

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Ljud & Bild
Rulla till toppen