annonse
annonse

Test av: Epson EH-TW6600

Biomaskinisten

Epson EH-TW6600 är definitivt en av prisklassens hetaste projektorer, med högre prestanda än konkurrenterna på en rad viktiga områden.

Ljud & Bild tycker

Bättre optik och fler justeringsmöjligheter gör detta till en projektor för de kräsna: Epson har den skarpaste och mest kontrastrika bilden med bäst djupkänsla av de tre testdeltagarna.
Färgåtergivningen är inte lika linjär som i DLP-projektorerna, varken för eller efter kalibrering. Vårt testexemplar hade en röd rand i bildens ytterkant.
annonse

Japanska Epson är en av världens största projektortillverkare och har många avancerade modeller till både proffs-, dator- och hemmabiobruk. Nya EH-TW6600 befinner sig mitt i segmentet alldeles under toppmodellen. Detta är egentligen en snäppet dyrare projektor än Optoma och Benq, och det syns. TW6600 har ett större och tyngre kabinett med mer förtroendeingivande byggkvalitet.

Användning och finesser
TW6600 präglas av en smula mer genomtänkta och påkostade lösningar än de två taiwanesiska konkurrenterna. Bland annat har den både horisontell och vertikal linsjustering (lens shift). Dessutom är justeringen ytterst flexibel, med fler än 2 bildhöjder vertikal och 1/4 horisontell justering. Epson har två interaktiva linser som justerar zoom och fokus individuellt, så att man behåller fokuspunkten även när man ställer in zoom. Nackdelen är att den manuella fokuseringen är extremt känslig. Du får räkna med lite arbete (helst med hjälp av en kamera) för att ställa in skarpt fokus, men när det väl sitter så sitter det.

Bildkvalitet
Epson är en LCD-baserad projektor, där tre (röd, grön och blå) LCD-paneler genomlyses för att skapa bilden. Detta ger den både styrkor och svagheter jämfört med DLP-baserade projektorer som BenQ och Optoma. En av fördelarna är att man slipper ”regnbågseffekten” från DLP-färghjulet som vissa människor tycker är irriterande. Nackdelen är sämre svärta eftersom LCD-panelen alltid måste genomlysas för att visa en bild.

Epson har lyckligtvis gjort vad de kan för att fintrimma och optimera LCD-tekniken i TW6600. Den har dynamisk ljusöppning (iris) som justerar ljusutsläppet efter innehållet i bilden och kan på så sätt bevara svärtan i mörka scener. Även om Epson har en lite gråare svärta än DLP-konkurrenterna när vi jämför stillbilder så är skillnaden i praktiken mindre när man tittar på rörliga bilder.

EH-TW600 visar sig vara en mycket effektiv ljuskanon. Även med projektorlampan i lägsta eko-läget har den betydligt högre ljusstyrka än de två andra, och det med betydligt mindre fläktljud! Bara detta gör den värd den lilla skillnaden i pris, enligt vår mening. Den fenomenala ljusstyrkan ger också bättre dynamik och kontrast, vilket testbilderna visar tydligt. Trädetaljer i fasader framträder tydligare. Äpplen och apelsiner ser ”rundare” och mer tredimensionella ut tack vare den högre kontrasten. Epson har helt enkelt en saftigare, blankare bild med bättre djupskärpa. Bilden känns också lite lugnare att titta på, utan brustendenserna vi noterade hos BenQ.

Lite smolk i glädjebägaren är det: testexemplaret hade ett rödskär i form av en röd vertikal linje i vänstra ytterkanten. Detta kan karaktäriseras som ett produktionsfel eller en svaghet i LCD-panelen som kan bli värre med tiden. Lösningen kan vara att förstora bilden en smula, så att randen hamnar utanför filmdukens ram, men det är ju inte idealiskt.

Fakta & Betyg:
  • Full HD LCD-projektor
  • 2 HDMI in
  • VGA
  • RS-232C
  • Komponentvideo
  • Kompositvideo
  • USB-utgång för ström till trådlöst
  Tillverkare:
  Epson
  Pris:
  14.000,-
  Importör:

  Läs också:

  Knivskarp och superupplöst

  Med äkta 4K-upplösning och en bländande bild är det ingen tvekan om vilken projektor vi hade valt.

  Svartare än natten!

  JVC är kända för marknadens bästa svärta. Och de gör ingen besviken den här gången heller.

  Häftigaste bilden i hemmabion

  Den ena har marknadens mörkaste svärta. Den andra har den högsta upplösningen som finns. Allt är dukat för en projektorduell i mästarklassen!

  Monster med vingar

  Denons nya flaggskepp är ett monster i hemmabion och tack vare hela 13 kanaler skapar den rumskänsla med stort R.

  Laserprecision

  Tekniken från de bästa professionella biografprojektorerna i en filmvisare som är så kompakt och tyst att den passar i hemmet. Säg hej till världens billigaste 4K-laserprojektor.

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen får vi äkta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet på allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkänsla.

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta på dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet så klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.

  Den allra häftigaste hemmabion

  De här maffiga flaggskeppen har tillräckligt med kraft och finess för att överträffa allt du hört i någon biosalong.

  Rejäla doningar

  Klockrent ljud och hinkvis med dynamik och kraft. Men användarvänligheten är inte lika bra.

  Morosam muskelknippe

  Yamaha är stabila i bion, med ett flaggskepp som har tillräckligt med muskler för att få byxbenen att fladdra.

  Ballerina med bazooka

  Marantz första 11-kanalsreceiver är så bra att allt annat bleknar.

  Dansar på moln

  Denon hänger med i utvecklingen, med en ny toppreceiver som är lika enkel att sköta som den låter bra.

  Också i denna gruppetest:

  BenQ 1400
  DLP-projektorn från BenQ kan ge en gnistrande god bildkvalitet, men inte förrän man kalibrerar den grundligt.
  Optoma HD50
  Från Optoma kommer en liten men effektiv bioprojektor med massor av ljusstyrka.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts