TEST AV Hegel H90

ReferensförstÀrkaren

Kan man tÀnja pÄ budgeten till ett femsiffrigt belopp sÄ Àr det svÄrt att undvika Hegel H90.

Ljud & Bild tycker:
Fantastiskt öppet och vÀlkontrollerat ljud, med bergfast bas och massor av finess.
Inte Àndlöst med kraft, och ingen skivspelaringÄng.

TÀnk dig att nÄgon smög sig in i ditt garage nÀr du sov, hissade upp bilen med domkraft, öppnade motorhuven och sedan bytte motor, vÀxellÄda, fjÀdring och satte pÄ seriösa racingdÀck pÄ breda fÀlgar.

Du skulle ha kÀnt igen bilen dagen efter, men den hade kÀnts helt annorlunda att köra. Med mer distinkt respons, betydligt mer kraft och en tÀtstegad vÀxellÄda skulle den bete sig mer som en sportbil Àn en trÄkig familjebil.

Det Ă€r ungefĂ€r sĂ„ det kĂ€nns att koppla in Hegels nya baby i anlĂ€ggningen. Den nya integrerade förstĂ€rkaren ersĂ€tter en av de bĂ€sta smĂ„ förstĂ€rkarna som finns dĂ€r ute. Hegel H80 utsĂ„gs till Årets stereoförstĂ€rkare i sin klass för sĂ„ lĂ€nge sedan som 2013. SĂ„ det Ă€r pĂ„ tiden med en eftertrĂ€dare.

Nya H90 ser snudd pÄ identisk ut, men under huven Àr allt nytt.

Hegels nyare förstÀrkare, alltsÄ de som kommit efter 2013, har alla gradvis fÄtt ny och bÀttre teknik. Hegel Röst Àr kanske det bÀsta exemplet. Chefskonstruktören Bent Holter har klÀckt en bÀttre version av sin Sound Engine och H90 har fÄtt den utgÄvan. Sound Engine 2 ska bland annat vara bÀttre pÄ att eliminera högfrekvent förvrÀngning och har ingen negativ Äterkoppling alls.

 

Helt ny

Skalet Àr det enda som H90 har gemensamt med sin föregÄngare. Resten, inifrÄn och ut, Àr nytt. En större och mer lÀttlÀst display visar bÄde ingÄng, volym och en inkopplad digital ljudkÀllas samplingsfrekvens.

En ny digitalomvandlare – DAC – stöder 24 bit/192 kHz-filer och en av de koaxiala ingĂ„ngarna Ă€r ersatt med en optisk. MedrĂ€knat USB-ingĂ„ngen Ă€r antalet digitala ingĂ„ngar fem Ă€ven hĂ€r. Men H90 har fĂ„tt ethernet-ingĂ„ng, sĂ„ att du kan strömma musik via hemmanĂ€tverket rakt in i förstĂ€rkaren.

H90 har Àven fÄtt ett hörlursuttag, och en linjeutgÄng för ljud, utöver tvÄ analoga ingÄngar. Men den balanserade ingÄngen pÄ H80 har inte följt med över till H90.

Effekten har gĂ„tt ner frĂ„n 75 till 60 watt per kanal, men strömförsörjningen Ă€r mer potent och förstĂ€rkaren har en dĂ€mpningsfaktor pĂ„ respektabla > 2000 – nĂ€stan 20 gĂ„nger högre Ă€n normalt, enligt Hegel, vilket ska göra förstĂ€rkaren bĂ€ttre pĂ„ att driva ett större urval av högtalare.

Betrakta den som en ”Röst light” snarare Ă€n en upphottad H80. För H90 har mer gemensamt med den Control4-kompatibla Röst-förstĂ€rkaren. Fast utan Control4 (protokoll för IP-styrning).

Ljudet pÄminner nÀmligen mer om Röst Àn om H80.

 

Ljudet

JĂ€mfört med H80 Ă€r ​​det pĂ„fallande hur mycket bĂ€ttre kontroll förstĂ€rkaren har. Med de smĂ„ stativhögtalarna Piega Premium 1.2 fĂ„r det 13 cm stora baselementet plötsligt mer fysisk nĂ€rvaro nĂ€r jag byter frĂ„n H80 till H90.

Samma sak hÀnder nÀr jag kopplar in Dynaudio Special Forty. Den Àr inte heller nÄgon tungviktare, men H90 Äterger musiken med mer auktoritet och en hamrande muskulös bas. Du kommer inte att mÀrka av nÄgon lÀgre effekt, för hÀr har motorn större vridmoment och du kan köra den pÄ Ànnu högre varvtal. Det mÀrks nÀr man spelar högt.

Vilket jag bland annat gjorde med de stora golvhögtalarna Sonus faber Serafino. Den lilla förstÀrkaren hade inga som helst problem med att orka driva de stora högtalarna och kontrollerade de fyra baselementen utan anstrÀngning.

Det finns mer klang, mycket bÀttre fokus och mer finess med H90, förstÀrkaren mÄlar upp ljudbilden med större öppenhet och mer luft. Instrumenten fÄr andas, de Àr inte bara inklÀmda mellan högtalarna.

London Grammars ”Rooting for You” lĂ„ter renare och det finns mer djup i instrumentens klang med H90. Rösten har mer fyllighet och Ă€r bĂ€ttre fokuserad, men det Ă€r den dynamiska kontrasten som övertygar mest.

Bonnie ”Prince” Billys album med Nathan Salsburg bygger till stor del pĂ„ en ljudbild som domineras av vokalharmonier och akustiska gitarrer. Hegel-förstĂ€rkaren gör ett bĂ€ttre jobb med att skilja de tvĂ„ gitarrerna frĂ„n varandra och harmonierna fĂ„r fler klangfĂ€rger. Jag vill inte pĂ„stĂ„ att skillnaderna Ă€r enorma, men tillrĂ€ckligt tydliga för att det faktiskt spelar roll.

Skillnaderna kommer fram vÀl, bland annat i Solanges album med samma namn. HÀr gÄr bas- och trumrytmen djupt och Àr ofta en framtrÀdande del av ljudbilden. Med H90 Àr rytmen stramare och mer dynamisk, och basen Àr bÀttre artikulerad. Det spelar ingen roll vilken högtalare jag anvÀnder, skillnaderna Àr desamma.

 

Alternativ

Hegel-förstÀrkaren Àr inte bara ett strÄlande alternativ till den dyrare Röst, den Àr ocksÄ ett alternativ till testvinnaren Yamaha A-S1100. Som Ätminstone fram tills nu har varit vÄr referensförstÀrkare för under 20 0000 kronor. Yamaha-förstÀrkaren saknar inbyggd DAC, men har skivspelaringÄng. I H90 Àr det tvÀrtom. Rent ljudmÀssigt utmÀrker sig Yamaha-förstÀrkaren med en mjuk och djup ljudbild, rik pÄ detaljer, medan Hegel-förstÀrkare har stramare fokus och en livligare dynamik.

NÀr det gÀller kraft skiljer det inte mycket och det Àr ingen tvekan om att Hegel-förstÀrkaren pÄ en del omrÄden Àr bÀttre Àn Yamahan. Och kostar dessutom mindre.

 

Referensklass

Hegel har gjort det igen. Det verkar inte som om de kan göra misstag. Den minsta förstÀrkaren de bygger Àr definitivt den som ger mest spelglÀdje för pengarna. H90 Àr tillrÀckligt bra för att mÀta sig med dyrare förstÀrkare och tillrÀckligt potent för att driva stora högtalare. Upp till en viss nivÄ. Den har trots allt inte oÀndligt med kraft, men Àr kanske den mest vÀlljudande integrerade förstÀrkaren under 20 000 kronor, och helt klart vÄr nya referens i klassen.

Fakta & Betyg:
 • Hegel H90
  2 x 60 watt i 8 ohm
  5 digitalingÄngar
  2 linjeingÄngar
  Ethernet
  Analog utgÄng
  Hörlursuttag
  MĂ„tt: 43 x 10 x 31 cm

  Pris: 13,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Yamaha TSX-B235

  Billigt kompaktsystem

  Yamaha-anlÀggningen fungerar utmÀrkt som andrastereo.

  TEST: Pure Evoke C-F6

  NÀr funktioner Àr viktigast

  Pure kan lika mycket som Hama. Och ser bÀttre ut tack vare utförande i trÀ.

  TEST: Technics Ottava f SC-C70

  SĂ„ komplett det kan bli

  Förutom att ha nÀstan alla funktioner som behövs sÄ trollar Technics-anlÀggningen verkligen fram bra ljud ur bokhyllan.

  TEST: Como Audio Musica

  Kompetent kompakt

  Como-anlÀggningen Àr en fullvÀrdig trÄdlös stereo med multiroom.

  TEST: Hama DIR3500MCBT

  VĂ€lutrustad men oengagerande

  Utöver digitalradio och CD-spelare har den hÀr inbyggt Spotify och kan byggas ut till mÄnga rum. Det hjÀlper inte.

  TEST: Ruark R4 mk III

  Engelsk elegans

  Ruark övertygar med det viktigaste, men missar pÄ en del omrÄden.

  TEST: Kompaktsystem

  Stereo i bokhyllan

  Med en modern ministereo behöver man inte offra vare sig ljudkvalitet eller funktioner.

  TEST: Pure Pop Maxi Marius

  FÀrgrik radio med grÄtt ljud

  Klassiskt stickningsmönster kan inte rÀdda Pures bordsradio, som ser bÀttre ut Àn den lÄter.

  TEST: McIntosh MA252

  Förförisk charmör

  Hybridteknik och charmerande design gör att McIntosh-förstÀrkaren tjusar bÄde ögon och öron.

  TEST: Made in Norway

  Made in N orway

  En del klistrar bara sin logga pÄ produkterna och kallar dem för byggda i hemlandet. Men det rÀcker inte för Electrocompaniet, som faktiskt bÄde utvecklar och bygger sina produkter hemma i Norge.

  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×