annonse
annonse

Test av: Rega Isis Rega Osiris

Harmonisk duo

Kanske är det vansinnigt. Kanske är det genialt. Hur som helst finns det mycket spelglädje i Regas High End-kombination. Med ett förbehåll.

Ljud & Bild tycker

Levande presentation. USB-port. Härlig dynamisk kontrast. Välbalanserad ljudbild. Superb byggkvalitet.
Krångliga XLR-kontakter. Saknar en smula finess.
annonse

Hur de tänkte på engelska Rega när de bestämde sig för att bereda plats för tillverkningen av en CD-spelare och förstärkare i High End-klassen är inte så lätt att veta. För här handlar det om en engelsk legend. Kanske till och med den brittiska inkarnationen av billig kvalitets-hifi. För vanligt folk, alltså. Rega har nämligen aldrig byggt särskilt dyra apparater. Bortsett från skivspelaren P9, som kostar 30 000 kronor, har de det mesta gått att köpa om man haft en normal månadslön.

Till exempel den legendariska Planet-skivspelaren från 1970-talet – en grammofon som givit tiotusentals människor fina upplevelser med LP-musik i fyra decennier, och som funnits i olika versioner. Senaste versionen heter RP3 och släpptes nyligen.

Därför är det häpnadsväckande att Rega drämmer till med så dyra saker och att de utmanar de etablerade High End-märkena på deras egna jaktmarker.

Men visst, Rega har absolut expertisen som behövs för att lyckas. En av grundarna, Roy Gandy, berättade för Bild & Ljud Hemma att de länge haft prototyper på kretsar och allt som behövs för att konstruera något påkostat och ytterligare förfinat. Under lång tid befanns sig projektet bara på experimentstadiet och var något som arbetades med vid sidan om utvecklingen av nya produkter. Som Elicit-förstärkaren, nya RP3-skvspelaren och inte minst jubileumsmodellen av CD-spelaren Apollo.

Apollo blev startskottet för den nya Isis-spelaren, berättar Roy Gandy. Förbättringarna som gjordes med Apollo-spelaren gav dem idéer som Gandy och chefsingenjör Terry Bateman tog med sig till ritbordet när de tog fram Isis.

Terry Bateman har inte bara ansvarat för utvecklingen av Isis, han har också gjort en version med radiorör i utgångssteget som heter Isis Valve. Det tog sammanlagt tio år att utveckla de båda Isis-modellerna.

Oerhört lyckad USB-port.

Enligt Roy Gandy har spelaren med rör en helt annan klangkaraktär än den vanliga Isis. Han är inte säker på att den som älskar Isis Valve uppskattar vanliga Isis lika mycket.

Spelaren är toppladdad och praktiskt nog försedd med USB-port, så att man kan koppla den till datorn och använda den inbyggda digitalomvandlaren. Något som nästan alltid ger musikfilerna på hårddisken ett bättre ljud. Isis har balanserade utgångar, men de är nedsänkta i den gedigna bakplattan så det kan vara svårt att komma åt XLR-kontakternas låsknappar.

Massiv strömkapacitet
Förstärkaren och CD-spelaren är något av det mest gedigna vi någonsin har testat. Utförandet är fulländat i alla led, till och med fjärrkontrollerna är solida. I gjuten metall och med tydligt markerade knappar. Förstärkaren Osiris är specad till 162 watt i 8 ohm och generösa 250 watt i 4 ohm. Rega har delat upp strömförsörjningen så att två 400 VA-transformatorer levererar ström till ett kondensatorbatteri på hela        40 000 mikrofarad. All strömkapacitet mynnar ut i åtta 200-watts Sanken-utgångstransistorer som driver högtalarna. En andra strömförsörjning ger ström åt ingångssteget och förförstärkardelen.

Tack vare noga utvalda komponenter, som polyesterkondensatorer, filmmotstånd och ett spänningsstyrt (mer effektivt) utgångssteg ska den 25,6 kilo tunga förstärkaren vara fullt kapabel att driva de flesta högtalare.

Fakta & Betyg:
 • Rega Isis
  • 75 000 kr
  • CD-spelare
  • 24 bit/192 kHz-omvandlare
  • Balanserad diskret klass A-krets
  • USB-ingång
  Rega Osiris 75 000 kr
  • Integrerad stereoförstärkare
  • 2 x 160 watt i 8 ohm
  • Balanserad ingång
  Tillverkare:
  Rega
  Pris:
  150.000,-
  Importör:
  Digitalbild

  Läs också:

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts