annons
annons
annons

Test av Harman/Kardon BDS 470

Bäst ljud

BDS 470 är testets avgjort kraftigaste system. En underhållningscentral som verkligen ger valuta för pengarna.

Ljud & Bild tycker

  • Kraftfullt och bra ljud.
    Bra anslutningar.
    Kalibrering.

  • Saknar streaming

annons

Det svarta Harman/Kardon-systemets huvudenhet är störst av alla. Ändå är den snygg att titta på, med skivmatning genom en springa på fronten. På baksidan har H/K lyckats få plats med tre HDMI-ingångar samt en HDMI-utgång som stöder ljudretur (ARC). Två optiska och en koaxial digitalingång finns också på plats, med andra ord är detta testets mest inkopplingsbara anläggning.

BDS 470 är dessutom den enda som har automatiskt högtalarkalibrering och rumskorrektion, och surroundljudet kommer från Dolby Virtual Surround-tekniken.

Vi saknar streaming-funktion. BDS 470 kan däremot spela MP3-filer som ligger på USB-minne eller hårddisk.

Användning
Harman/Kardons skärmmenyer är listbaserade, till skillnad från de övriga som är ikonbaserade. Det är dock ingen nackdel med listor, själv föredrar jag sådana menyer. Fjärrkontrollen är inte speciellt överskådlig, den har många små knappar och där kunde H/K ha gjort ett bättre jobb.

Automatisk högtalarkalibrering går som en dans. Plugga i mikrofonen, sätt igång kalibreringen och lämna rummet medan mätningarna görs.

Ljudkvalitet
Före kalibrering är systemets starkaste resurs att det levererar ljudet med en kraftfull bas och en förmåga att spela ganska så högt. Svagheten är att klangbalansen är mörk, med ont om fjutt i övertonerna och med en lite för dominerande subbas. Övertoner är viktigt, det är de som ger instrumenten dess klangkaraktär, och innan jag kalibrerar tycker jag att BDS 470 låter för dovt.

Efter kalibreringen blir det andra bullar. Diskanten framträder och basen balanseras så att den inte är överdimensionerad i förhållande till resten.

När det är dags för intensiv hemmabio är det inget snack om att H/K ligger en bit före de andra. Fast det skulle bara fattas annat med tanke på priset. Å andra sidan kommer Philips-anläggningen i samma prisklass också till korta. ”Terminator 4” är mest fängslande med BDS 470.

Det virtuella surroundljudet är dessutom i en helt annan klass än i de övriga testdeltagarna.

Både film och musik i surround får en härlig rumskänsla och det känns som om det är mindre godtyckligt vilka ljud som kommer bakifrån. Philips HTS9221 har lenare och luftigare övertoner men jag tycker att balansen hos BDS 470 är mycket god. Och när vi lägger till att H/K:s anläggning har väsentligt mer kraft så är det ingen tvekan om vilket jag helst skulle vilja ha. Att streaming saknas får man bara lära sig leva med.

Fakta

  •  3D, BD-Live, FM-radio
  •  LAN, iPod-docka (tillbehör)
  •  2 x optisk, 1 koaxial digitalingång
  •  HDMI: 1 ut (ARC), 3 in
Tillverkare:
Harman/Kardon
Pris:
11.000,-
Importör:
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons